Acasă Actualitate Demisia, domnule comisar-şef!

Demisia, domnule comisar-şef!

DISTRIBUIȚI

Poliţia Timiş, în frunte cu Gheorghe Popescu, a muşamalizat crima de la SRI…

ZIUA de Vest a prezentat în exclusivitate un caz şocant, în care mai mulţi angajaţi ai SRI Timiş au omorât în bătaie un om fără adăpost, pe strada Pomiculturii din Timişoara. Se întâmpla în mai 2012. La acea vreme, reprezentanţii IPJ Timiş, în frunte cu fostul şef al IPJ Timiş, comisarul-şef Gheorghe Popescu, au încercat să muşamalizeze incidentul. Pur şi simplu, au minţit cu neruşinare. Şi cu sânge rece.

Crima SRI – „confundată” cu o gâlceavă între boschetari

Pe 25 mai, şeful Poliţiei Timiş, Gheorghe Popescu, actual adjunct al IPJ Timiş, a  fost contactat de  ziarul ZIUA de Vest, pentru a confirma sau infirma crima comisă de angajaţi ai SRI Timiş. La acea vreme, Gheorghe Popescu spunea că îşi aminteşte vag acest caz. „Ştiu de un astfel de incident. Ştiu că nu au fost implicaţi ofiţeri SRI, ci a fost o bătaie între boschetari, iar, din păcate, o persoană a decedat în urma acestui incident”, spunea şeful de atunci al IPJ Timiş, comisar-şef Gheorghe Popescu. După ce toată presa din România a relatat despre cazul ucigaşilor de la SRI Timiş, Gheorghe Popescu, inspector adjunct la IPJ Timiş, şi-a schimbat radical declaraţia făcută în urmă cu câteva luni.

Comisarul-şef face pe uitucul

Iniţial, Gheorghe Popescu a spus că niciodată nu a făcut astfel de declaraţii ziarului ZIUA de Vest şi nu a încercat să muşamalizeze nimic. La nici o zi de la această declaraţie, Popescu se râzgândeşte şi spune că declaraţia din 25 mai a fost făcută în necunoştinţă de cauză. „Am şi uitat de atunci cum s-a întâmplat sau ce s-a întâmplat. Altcineva s-a ocupat de caz, nu am ce să… Fiecare să răspundă pentru ce face. Aşa am avut informaţiile la data respectivă, nu am vrut să dezinformez pe nimeni. Eu nu fac anchete”, ne-a declarat Gheorghe Popescu, adjunctul IPJ Timiş. Mai mulţi poliţişti, unii în subordinea directă a lui Popescu, povestesc în mediile lor că au fost nevoiţi să avanseze diferite „atenţii”, din toate categoriile cunoscute, către comisarul-şef Gheorghe Popescu. Totul pentru a fi menţinuţi în funcţii. După ce „atenţiile” erau primite, comportamentul lui Gheorghe Popescu se schimba, culmea, în mai rău faţă de subalternii cu… „atenţiile”. Acesta era modul bizar al lui Popescu de a-şi justifica „incoruptibilitatea”. Nu doar Gheorghe Popescu, şeful de atunci al Poliţiei Timiş, a coordonat marea muşamalizare şi a încurcat agenţi ai Serviciului Român de Informaţii cu nişte simpli boschetari.

Încercare de muşamalizare în lanţ

Comisarul-şef Cristian Florin Lombrea, şeful Secţiei 5 Poliţie Timişoara, a dat şi el informaţii de aşa natură încât totul să pară o simplă gtâlceavă între boschetari. Pe 25 mai, Cristian Lombrea transmitea, prin intermediul purtătorului de cuvânt al IPJ Timiş, că pe strada Pomiculturii a avut loc o bătaie între boschetari. „Pe strada Pomiculturii a fost o bătaie între boschetari. Nu ştim dacă cineva a decedat în acest conflict”, a transmis Lombrea, prin purtătorul de cuvânt al IPJ Timiş, în mai 2012. Alţi dezinformatori care s-au speriat de efectul pe care ar putea să-l aibă dezvăluirea cazului au fost mai mulţi angajaţi ai Spitalului Militar din Timişoara, unde a ajuns victima angajaţilor SRI Timiş. Colonelul Cristian Dăescu, fostul şef al SRI Timiş, mutat între timp la Arad, nu a vrut la acea dată să spună absolut nimic despre crima subordonaţilor săi.
 
Un angajat de la IML – mai curajos ca toată Poliţia Timiş

În momentul în care  ZIUA de Vest relata în exclusivitate despre omorul de la SRI Timiş, o singură instituţie din Timişoara a confirmat crima petrecută în ograda celor de la SRI. Sub protecţia anonimatului, un angajat al IML  Timişoara (Institutul de Medicină Legală) a confirmat întreaga poveste „La noi a fost adusă o persoană neidentificată, care a decedat la Spitalul Militar. Bărbatul care a decedat la acest spital a fost adus de pe strada Pomiculturii”, ne-a declarat un angajat al IML, în urmă cu jumătate de an. Pe 27 octombrie 2011, la un imobil pe care SRI îl deţine pe strada Pomiculturii din Timişoara, un hoţ de fier vechi avea să-şi găsească sfârşitul. El a fost lovit cu bestialitate de trei caporali ai SRI, la ordinul locotenent-colonelului SRI Camelia Maria Toman şi a decedat la scurt timp. Niciunul dintre angajaţii Serviciului Român de Informaţii nu a consemnat nimic despre teribila crimă. În momentul de faţă, dosarul celor patru agenţi SRI se află pe masa procurorilor militari de la Tribunalul Militar Timişoara. Foştii angajaţi SRI, trecuţi între timp în rezervă, riscă o pedeapsă maximă cu închisoarea, de până la 15 ani, pentru lovituri cauzatoare de moarte. Ei sunt cercetaţi în stare de libertate. Iar toţi cei care au tăinuit şi dezinformat se aşteaptă să scape basma curată. Asta, probabil, pentru că în România, un  boschetar e mai prejos decât un câine comunitar. Iar aşa-zişii oameni ai legii se cred mai presus de lege… Chiar şi atunci când mint, fură sau ucid.

 
 

Comentarii

comentarii