Pentru o noapte, cetățenii din Timiș sunt invitați să participe la o explorare colectivă a ideilor care ne definesc lumea: război, populism, adevăr, identitate, tehnologie, morală, putere, speranță. Noaptea Filosofiei revine pe 13 iunie 2025 la Timișoara, pentru a cincea ediție, cu o temă esențială și incomodă: Democrație – Atenție, fragilă!
Evenimentul, organizat de Institutul Francez din România la Timișoara, va aduce în oraș, timp de o noapte (și o dimineață), filosofi, istorici, artiști, sociologi și specialiști în inteligență artificială, într-un maraton de conferințe, mese rotunde, dezbateri și degustări cu miez filosofic.
„Întoarcerea războiului de proximitate, ascensiunea naționalismelor, concepțiile fixe despre identitate, dezvoltarea vertiginoasă a tehnologiilor, transformările sociale și antropologice, urgențele de tot felul — climatică, economică, biologică…! Prezentul nostru democratic este supus unor încercări pe care le credeam depășite, dar și unor amenințări complet inedite. Psihicul nostru, luciditatea noastră politică, capacitatea de a ne proiecta în viitor sunt profund afectate.
A privi acest prezent așa cum este, a-l analiza cât mai atent pentru a surprinde aspectele sale cele mai puțin evidente rămâne — cel puțin aceasta este direcția propusă de această Noapte a Filosofiei — cel mai sigur mod de a înțelege ceea ce urmează. O asemenea ambiție nu se poate lipsi de prezența artei”, a explicat Léon Wisznia, curatorul evenimentului.
Printre invitații internaționali ai acestei ediții se numără: Jean-Louis Andral (istoric și curator, Muzeul Picasso Antibes), Déborah Brosteaux (filosofă, Université libre de Bruxelles), Justine Cassell (expertă în AI, INRIA Paris), Gérard Bras (filosof, Collège International de Philosophie), Marc Lazar (istoric și sociolog, Sciences Po Paris), Michel Foucher (geograf politic și diplomat), Gloria Origgi (filosofă și cercetătoare, CNRS). În parteneriat cu Goethe Institut și Centrul Cultural German din Timișoara, ne vom bucura și de prezența filosofului Hanno Sauer (profesor de filosofie morală, Universitatea din Utrecht), cunoscut pentru lucrările sale recente despre rațiunea morală, adevăr și justiție într-o epocă polarizată.
Vor mai fi prezenți și importanți intelectuali români, care contribuie activ la spațiul public și academic: Cornel Moraru, Adrian Briciu, Ioan Buș, Mihai Cernea, Cristian Iftode, Florin Lobonț, Claudiu Mesaroș, Ciprian Mihali, Daniel Nica, Octavian Repolschi, Radu Uszkai, Adriana Vlaicu, Armand Voinov.
Un moment special îl constituie „Vin și filosofie: gusturile se discută!”, găzduit de Muzeul de Artă. Somelierul Narcis Georgiu (Cramele Recaș) va ghida o degustare de vin, urmată de o conversație despre gust, estetică și judecată filosofică, moderată de Claudiu Mesaroș și invitații săi.
Evenimentele se vor desfășura la Institutul Francez din Timișoara, librăria La Două Bufnițe, librăria Cărturești Mercy, Comenduirea Garnizoanei, Sinagoga din Cetate și Muzeul Național de Artă Timișoara.
Intervențiile se vor desfășura în limbile română, franceză și engleză, iar unele dintre acestea vor beneficia de traducere.
Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile. Programul complet va fi publicat în curând pe site-ul Institutului Francez și pe pagina evenimentului. Acest eveniment este organizat de Institutul Francez din România în parteneriat cu Citéphilo.