Supărat că a pierdut, pentru moment, procesul pentru evacuarea locatarilor din vila de pe CD Loga 52, primarul a simțit nevoie să facă o demonstrație de forță, pentru a arăta din nou timișorenilor cât de preocupat este pentru eliberarea spațiului public.
Vânzătoarele de la chioșcul din zona Soarelui au declarat că au fost luate prin surprindere. “Nu am primit nicio notificare că vor să dărâme. Ne-am trezit cu poliția locală, cu cineva de la primărie cu un document de demolare și cu buldozerele. Nici nu am apucat să strângem marfa. Pe lângă chiosc, s-au distrus carne și mezeluri de zeci de mii de lei. S-a acționat absolut abuziv și în forță”, ne-a declarat S.F., una dintre vânzătoarele de acolo.
În ultimele patru luni, primăria nu a mai demolat chioșcuri și nu a mai mutat rulote de comerț ambulant. După umilirea primită de la instanță, luni, 12 august, se pare că cei de la Primăria Timișoara au fost trimiși pe teren să facă orice act de “eliberare a spațiului public” pentru a da bine în fața timișorenilor.
Operațiunea de ridicare a chișcurilor de presă din tot orașul a demarat pe 8 martie 2023 și a ținut aproape o lună, până nu a mai rămas nicio tonetă de unde oamenii să poată cumpăra ziare, reviste, cărți sau mici suveniruri. Asta în paralel cu tonete de alimentație publică.
Acțiunea, profund abuzivă și nedemocratică, s-a făcut sub pretextul “civilizării” orașului, prin introducerea unui regulament, organizarea unei licitații pentru amplasamente și promovarea unui nou tip de chioșcuri, “moderne și europene”.
Numai că, în afara unei licității ratate, nu s-a mai realizat nimic, de mai bine de un an de zile.
Acțiunea face parte din planul mai amplu al primarului Fritz de a desființa comerțul stradal și micile afaceri locale, demolare ce pare a fi prioritară pentru el în dezvoltarea “dinamică” a orașului, căci pe lângă tonetele de ziare, au fost vizate și cele ale micilor vânzători de mezeluri, dar și de alte produse.
După ce a tergiversat fără motiv licitația pentru amplasamente timp de doi ani, Primăria Timișoara a anunțat, pe 12 aprilie 2023, că se pregătește să organizeze o licitație publică pentru instalarea de chioșcuri și tonete moderne, pentru comercializarea de ziare, reviste, produse alimentare, culturale și artizanale.
Așadar, licitația inițială a întârziat aproape trei ani de zile și administrația nu dă niciun semn că ar avea de gând să demareze vreuna.
Consilierul local Roxana Iliescu a atras atenția asupra inechității practicate de Primărie, în această speță.
“De demolat este ușor pentru primarul Fritz (deși am și cu privire la aspectul ăsta mari dubii), de construit, imposibil!
Ce nu vă spune astăzi primarul legat de ridicarea unor structuri de pe domeniul public este faptul că încă din vara anului 2022 trebuia să se organizeze licitație pentru închirierea unor noi locații, cu respectarea noilor reguli adoptate în Regulamentul de comerț stradal, adoptat de Consiliul Local în 26 iulie 2022.
În acest sens, ar fi trebuit promovat un Proiect de hotărâre care să cuprindă în principal lista cu locații noi propuse spre închiriere și un raport de evaluare cu prețuri actualizate de închiriere a domeniului public.
Ce credeți? Nici până-n zi de astăzi n-a apărut un astfel de proiect de hotărâre, prin urmare, de vreo licitație nici nu putem discuta! Cu alte cuvinte, dacă tu, comerciant al cărui contract de închiriere nu a mai fost prelungit de municipalitate, ai fi fost de bună credință și ai fi vrut să te conformezi noilor reguli stabilite în iulie 2022, ți-ar fi fost practic imposibil!
Prin urmare, declarația primarului de astăzi conform căreia respectarea regulamentului de comerț stradal “nu este negociabilă”, este absolut ridicolă! Nu, nu este negociabilă, este de-a dreptul imposibilă!
“Va fi o licitație cât de curând posibil. Eu cred că acest consiliul trebuie să se exprime asupra a doua principii de guvernanță. Primul, despre competiția comercială, și al doilea, calitatea publică a spațiului public” spunea Dominic Fritz, pe 26 iulie 2022”, a scris pe 8 martie 2023, într-o postare pe Facebook, consilierul local Roxana Iliescu.
De altfel, Regulamentul privind condițiile de desfășurare a activităților de comerț stradal, aprobat de Consiliul Local Timișoara, în ianuarie 2022, la articolul 47, specifică foarte clar că “amplasamentele…precum și modelele agreate a chioșcurilor se stabilesc de către Direcția Generală Urbanism și Planificare Teritorială din cadrul Primăriei Timișoara în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului Regulament și vor fi adoptate prin Hotărâre a Consiliului Local”.
Cu alte cuvinte, după emitere HCL din iulie 2022, Primăria era obligată să realizeze licitația pentru tonete, chioșcuri și rulote cel mai târziu în luna septembrie 2022!
În 2023, Primăria Municipiului Timișoara urma să scoată la licitație cu strigare 7 spații pentru chioșcuri, unde se vor putea vinde produse alimentare ambalate și nealimentare de mici dimensiuni, cărți, reviste, ziare, produse promoționale inclusiv de artizanat, produse tradiționale de mici dimensiuni, produse culturale (hartă, magneți suveniruri specifice activității de turism care ilustrează clădiri, parcuri din Municipiul Timișoara și România, articole create de artiști plastici, de mici dimensiuni și alte produse similare).
Chioșcurile vor avea o suprafață standard de 12 mp și vor necesita obținerea unei autorizații de construire într-un termen de maxim 6 luni de la câștigarea amplasamentului la licitație.
Alte 35 de spații urmau a fi scoase la licitație și sunt destinate tonetelor. “Pe aceste amplasamente se vor putea vinde produse de presă, tipărituri, cărți, reviste și ziare. Tonetele vor avea o suprafață standard de 6 mp și vor necesita obținerea avizului pentru locație într-un termen maxim de 3 luni de la câștigarea amplasamentului la licitație, autorizația de construire nefiind necesară pentru tonete și pupitre care nu au fundație și se racordează doar la electricitate”, anunțau atunci cei din primărie.
“Dacă termenele nu sunt respectate, amplasamentele vor fi scoase din nou la licitație publică. Tonetele și chioșcurile vor fi licitate pentru o perioadă de închiriere de 5 ani”, a fost textul magic cu care administrația Fritz și-a lăsat o portiță pentru a nu mai da nicio șansă ca tonetele de presă să reapară pe străzi.
Prima licitație a avut loc în luna august 2023, pentru 9 locații. 23 de operatori comerciali s-au arătat interesați și au cumpărat Caietul de sarcini.
Cu toate acestea, la licitația propriu-zisă s-a prezentat un singur licitator, din cauză că cei din primărie au lăsat, probabil intenționat, o seamă de ambiguități privind produsele ce pot fi comercializate.
Astfel, 22 de potențiali licitatori au renunțat, fiind interesați să comercializeze și produse din tutun, alimente fast-food sau preambalate, băuturi răcoritoare și altele. Un alt motiv de dezinteres este faptul că valabilitatea viitoarelor contracte este de numai 5 ani.
În consecință, la licitație a fost înscris un singur participant, E-xand Consulting SRL, fostul operator căruia i-au fost demolate vechile chioșcuri de presă, în primăvara lui 2023.
Primăria nu s-a consultat cu operatorii economici și a scos la licitație foarte multe locații unde nu este vad comercial.
Dintre cele 9 locații oferite, doar 3 erau situate în zone cu vad comercial. Doar că prima licitație s-a anulat, deoarece legea prevede ca la aceasta să participe minimum doi operatori comerciali concurenți.
Normal, în septembrie sau octombrie 2023, Primăria Timișoara ar fi trebuit să organizeze cea de-a doua licitație, la care legea permite participarea unui singur licitator.
Numai că, din motive neexplicate de către edili, cea de-a doua licitație nu a mai fost organizată nici până astăzi, la peste trei ani de la împlinirea termenului legal.
Ulterior, s-a ajuns la un fel de compromis asupra unei singure locații din Piața Libertății, pentru care antreprenorul interesat a început imediat demersurile de intrare în legalitate. În primul rând a cumpărat niște chioșcuri moderne, la standarde tehnice și estetice egale cu cele din cele mai civilizate orașe.
A reușit să amplaseze câteva pe locații private, însă aici a început să fie des “vizitat” de către Poliția Locală, cerând obsesiv registru unic de control și aviz / autorizație de funcționare – intimidare în mod repetat, pe față. În plus, i s-a cerut un aviz de la arhitectul-șef al orașului, doar că în mod cu totul neclar.
Nici după un an de când a cerut lămuriri, omul nu a primit un răspuns din partea primăriei despre ce acte trebuie să depună pentru a obține avizul de la arhitectul-șef și nici pe portalul primăriei nu există aceste informații.
Cu răbdare, timp de un an, omul a ținut o corespondență oficială cu primăria, dar tot nu a primit un răspuns, fie el și neclar.
Cât privește amplasamentul public din Piața Libertății, aici nu s-a rezolvat nimic, decât că antreprenorul este pus pe drumuri de mai bine de un an de zile, evident degeaba. Neoficial i s-a transmis că nu există cerere și nici interes pentru astfel de chioșcuri. De parcă primăria ar fi făcut vreun studiu de piață sau de oportunitate. Nu, nu a făcut.
La trei luni după licitație, încă nu primise certificatul de urbanism, valabil. De atunci, antreprenorul este plimbat între un birou și altul al primăriei, fără vreun răspuns concret.
Singurul lucru cert este că administrația Fritz, așa cum face și în cazul altor proiecte de interes public, nu dă doi bani pe hotărârile Consiliului Local Timișoara, în dispreț total față de orice prevedere a legislației românești în vigoare.
.
.
.
.
.
.
Comentarii
comentarii