Acasă Eveniment Deponeul de la Ghizela, nefinalizat şi criza financiară – risc maxim în...

Deponeul de la Ghizela, nefinalizat şi criza financiară – risc maxim în Timişoara

DISTRIBUIȚI

Criza financiară şi preţurile la salubrizare au devenit un adevărat blestem pentru multe firme şi asociaţii de proprietari-locatari din Timişoara. Situaţia a devenit atât de gravă, încât acestea nu îşi permit nici să mai plătească Retim, societatea de salubrizare care se ocupă cu ridicarea gunoiului, şi au rămas cu deşeurile la uşă. Din această cauză, problema se agravează pe zi ce trece şi devine riscantă pentru sănătatea oamenilor.

Trebuie soluţii urgente…!

Petru Olariu (foto), preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara (FALT), a declarat că o primă cauză a acestei stări dramatice se datorează faptului că deponeul de la Ghizela nu este finalizat. De aceea, preţul la salubrizare a crescut, iar asociaţiile de locatari şi unele firme nu îşi mai permit să plătească. “Pentru că s-a ajuns ca preţurile la Retim să fie însemnate, trebuie să mulţumim autorităţilor care au tărăgănat finalizarea deponeului de la Ghizela”, a declarat Olariu.
Fiindcă societatea de salubrizare, Retim, a decis să sisteze ridicarea gunoaielor, în urmă cu mai mult de o lună, firmele şi blocatarii au rămas cu mizeria la intrare şi trebuie să găsească soluţii urgente pentru a plăti şi a scăpa de deşeuri. În această situaţie, în Timişoara se află, în prezent, 116 agenţi economici, precum şi 36 de asociaţii de proprietari – locatari. Acestora li se adaugă, din 8 noiembrie, alte 39 asociaţii care, deşi au intrat în procedura de conciliere, nu şi-au respectat angajamentele de plată pe care şi le-au luat.

…să plătească!

În această conjunctură, Garda de Mediu Timiş, Inspecţia Sanitară sau inspectorii de Mediu din cadrul Primăriei Tmişoara se pot sesiza oricând, iar amenzile sunt foarte piperate şi de unde bani să mai plătească oamenii? “Pentru că o serie de agenţi economici şi asociaţii de proprietari nu au înţeles să-şi achite datoriile financiare către societatea noastră, nici după somaţiile care le-au fost trimise şi nici după procedura de conciliere iniţiată de RETIM Ecologic Service SA, începând cu data 1 octombrie 2010, societatea noatră le-a sistat acestora prestarea serviciului”, a comunicat Retim. Olariu îndeamnă asociaţiile de proprietari să plătească, fiindcă altfel nu se poate rezolva situaţia. “Faptul că oamenii au ajuns să nu mai poată plăti serviciile e treaba celor care ne conduc, dar nici dacă unii plătesc, iar alţii nu, comunitatea nu poate funcţiona în condiţii normale. Asociaţiile ar fi bine să plătească pentru toate serviciile, din banii pe care îi au. Ai adunat nişte bani, în proporţia în care i-ai adunat, în aceeaşi proporţie plăteşti serviciile. Să nu se facă discriminare între furnizori”, a spus Olariu.

Comentarii

comentarii