Acasă Eveniment Depozitul de deşeuri de la Ghizela – aproape finalizat şi în căutare...

Depozitul de deşeuri de la Ghizela – aproape finalizat şi în căutare de operator

DISTRIBUIȚI

Prima celulă de la Depozitul de deşeuri nepericuloase de la Ghizela este finalizată, dar până în luna octombrie deşeurile timişenilor nu vor putea fi duse acolo, întrucât trebuie găsit un operator. “E o premieră pentru Timiş şi e cea mai avansată lucrare din ţară. Va fi licitaţie pentru un operator pe deponeu. Poate fi oricine din Uniunea Europeană”, a spus Mircea Leschian, directorul Organismului Intermediar POS Mediu Timişoara, marţi, 5 iulie, cu prilejul prezentării la faţa locului a depozitului.

În toamnă poate intra în funcţie
 
Suprafaţa totală a deponiei este de 351.406 metri pătraţi, iar capacitatea totală este de 5.131.300 metri cubi.  Suprafaţa primei celule este de 70.156 metri pătraţi, iar capacitatea primei celule este de 623.000 metri cubi.
Durata de viaţă a primei celule este cinci ani, iar perioada de exploatare a întregului depozit este de 41 ani, unde vor intra deşeurile menajere din întreg judeţul Timiş. Vor mai fi construite încă patru celule, cu durată de viaţă de 9 ani fiecare. Proiectul este la Comisia Europeană, la Bruxelles şi se speră că, până în august, să fie aprobat. “E cea mai mare lucrare de gen din România, realizată cu cele mai bune tehnici. Consiliul Judeţean Timiş (CJT) a realizat anticipat proiectul, pentru a oferi timişenilor loc de depozitare a deşeurilor pe care le produc. Prin luna septembrie –octombrie se va putea depune gunoiul în prima celulă”, a spus Adam Crăciunescu, vicepreşedintele CJT, marţi, 5 iulie.

Cinci celule

Depozitul va fi constituit din 5 celule de depozitare, care vor fi realizate eşalonat. În cadrul acestui proiect s-a realizat prima celulă, urmând ca celelalte să se execute de către operatorul depozitului. Unul dintre obiectivele proiectului este reducerea cantităţii de deşeuri depozitate şi creşterea cantităţii de deşeuri reciclate şi refolosite, datorită colectării selective. “Gunoiul va fi redus în cantitate şi va creşte în greutate”, a spus Crăciunescu. “E o investiţie realizată la cele mai înalte standarde ale Uniunii Europene. Tehnic, corespunde din plin”, a subliniat Leschian. În cadrul proiectului se vor mai realiza centre de colectare în Jimbolia, Deta şi Făget.

 

Comentarii

comentarii