Acasă Sănătate Depresia și anxietatea – cele mai comune boli psihice atât la bănățeni,...

Depresia și anxietatea – cele mai comune boli psihice atât la bănățeni, cât și la români, în general

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 16 mai, a debutat a XII-a ediţie a Conferinţei Naţionale
a Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP) 2018, la Hotelul Timișoara.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP), în parteneriat cu Asociaţia Psihiatrică Timişoara şi Universitatea de Medicină şi Famacie „Victor Babeş”. Manifestare de tradiţie a psihiatriei româneşti, Conferinţa Naţională a invitat la
Timişoara personalităţi marcante din ţară şi din străinătate, care activează în domeniul sănătăţii mintale, nu doar psihiatri, ci şi medici de alte specialităţi, asistenţi sociali, sociologi, antropologi, studenţi şi dascăli preocupaţi de tema, extrem de generoasă şi actuală –  „Sănătatea mintală, persoana şi societatea”.

„Faptul că evenimentul a coincis cu aprobarea unui proiect pe care APT l-a depus pentru finanțare la Consiliul Județean Timiș este o întâplare fericită care ne arată că suntem pe drumul cel bun. Atunci când mai multe forțe se unesc pentru o cauză bună este o dovadă că lucrurile merg în direcția corectă. Timișoara este în centrul dezvoltării psihiatriei din România și încercăm să ne păstrăm la ștacheta ridicată de înaintașii noștri. E o oportunitate de a face mai bine lucurile care nu au funcționat până acum. Proiectul nostru vine în întâmpinarea acestor nevoi într-un spațiu multicultural extrem de generos pe care îl oferă Banatul. Vom evalua nevoile de sănătate mintală, nevoile de servicii de sănătate mintală. Să încercăm să vorbim aceeași limbă. Zona de vest are o ofertă de servicii de sănătate mintală bine dezvoltate și centre de psihiatrie care acoperă toată gama de servicii care se pot oferi”, a spus dr. Simona Tămășan, Asociaţia Psihiatrică Timişoara.

Medicii prezenți la conferința de la Timișoara susțin că, în ultimii ani, a crescut foarte mult adresabilitatea cetățenilor către psihiatrie. Dacă înainte exista o mare reținere, acum aceasta începe să scadă. Este demonstrat prin numărul foarte mare de pacienți care vin la consultanții. A crescut și gradul de informare. Oamenii sunt mai informați. „Ne angajăm întrutotul pentru respectarea drepturilor pacienților a drepturilor celor care îngrijesc pacienții, dar nu trebuie să uităm de drepturile societății de a se simți în siguranță”, a spus prof. dr. Cătălina Tudose.

Pe parcursul celor trei zile, vor avea loc simpozioane unde vor fi prezentate lucrări de înaltă ţinută ştiinţifică, în mod interactiv, adresate mai ales tinerilor specialişti interesaţi să cunoască realizările, provocările, dar şi eşecurile din psihiatria românească, problematica tulburărilor psihice în contextul realităţii şi nevoilor societăţii
contemporane, progresul evident adus de cercetările ştiinţifice din acest domeniu, pe cât de frumos, pe atât de complex.

Nu va fi dată uitării nici prezentarea dimensiunii multiculturale a Banatului, gazda conferinţei, sub forma inedită a unei „şezători a simţurilor”, desfăşurată la Muzeul Satului Bănăţean, în cadrul Proiectului „Spaţiul Cultural Bănăţean, între normalitate, anormalitate şi supranatural”, finanţat de Consiliul Judeţean Timiş.

Potrivit unui raport al OMS, aproximativ 10% din populația României suferă de o formă de tulburare depresivă (diagnosticată, aflată sub tratament), iar pe plan mondial, depresia afectează 322 de milioane de persoane – 4,4%/ Potrivit aceluiași raport, numărul persoanelor cu depresie se află în creștere, în special în țările slab dezvoltate. Din 2005 până în 2015, prevalența depresiei a crescut în lume cu 18,4%, iar numărul pacienților cu tulburări mintale și de comportament a crescut cu 25% în ultimii trei ani. Potrivit unui comunicat al OMS, depresia este mai răspândită în rândul femeilor decât în rândul bărbaților (5,1% dintre femei și 3,6% dintre bărbați sunt depresivi), afirmă specialiștii. Ratele în rândul persoanelor în vârstă cresc la peste 7,5% pentru femeile care au între 55 -74 de ani și 5,5% pentru bărbații din aceeași categorie de vârstă;

Un studiu realizat de Institutul de Management și Statistică Medicală arată că mai puțin de jumatate dintr-un eșantion de 2000 de persoane intervievate au solicitat ajutor pentru tratarea depresiei, deși în ultimii ani s-a constat ca tulburările de care suferă cel mai des românii sunt depresia, anxietatea și cele de natură psihosomatică.

 

 

Comentarii

comentarii