Acasă Economic Depunerea dosarului de finanţare în ultima zi a sesiunii – risc major...

Depunerea dosarului de finanţare în ultima zi a sesiunii – risc major de nefinanţare

DISTRIBUIȚI

Concluziile unei analize interne a Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) au relevat că volumul Cererilor de Finanţare depuse în ultima zi a sesiunilor de primire a proiectelor este mult mai mare faţă de volumul cererilor depuse în celelalte zile din perioada de desfăşurare a sesiunii. 

Cei mai dezavantajaţi sunt solicitanţii, aceştia riscând să piardă finanţarea europeană nerambursabilă. Conform procedurilor de lucru ale APDRP, un beneficiar al cărui proiect este evaluat ca neconform poate reveni cu dosarul refăcut în cadrul aceleiaşi sesiuni de primire a proiectelor. Trebuie avut în vedere că o cerere de finanţare poate fi declarată neconformă şi redepusă de maximum două ori în cadrul aceleiaşi licitaţii de proiecte. Pentru a elimina riscul ca Cererea de Finanţare să nu poată fi depusă, sau, după caz, redepusă, APDRP sfătuieşte solicitanţii să evite depunerea Cererilor de Finanţare în ultima zi a sesiunii. În această situaţie, redepunerea dosarului, după corectarea unor documente sau altor erori de fond, imputabile solicitantului, nu mai este posibilă pentru sesiunea în curs. Astfel, numărul mare de dosare depuse în ultima zi duce la întârzieri inevitabile produse de întârzierea efectuării conformităţii dosarelor de finanţare de către personalul APDRP, cu consecinţe evidente asupra termenelor de emitere a rapoartelor de selecţie. 

Înregistrarea şi procesarea cererilor de finanţare se face la sediile Oficiilor Judeţene pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP), prin Sistemul de Procesare a Cererilor de Dezvoltare Rurală (SPCDR). Acesta este un program computerizat special conceput pentru managementul documentelor aferente proiectelor de investiţii. Primul contact cu personalul APDRP se face pentru înregistrarea propriu-zisă a solicitării, în urma căruia se emite electronic un bon de ordine, generat prin SPCDR. Fără această primă înregistrare, fluxul de analiză al documentaţiei nu poate continua. În această etapă sunt necesare doar datele minime de identificare ale solicitantului şi ale proiectului, de exemplu nume, prenume, CNP sau CUI, titlul proiectului, etc. Emiterea bonului de ordine din SPCDR este posibilă doar în intervalul de timp cât apelul de primire a proiectelor este deschis. De exemplu, în ultima zi de primire a cererilor de finanţare, ultimul bon de ordine va fi emis la ora 12.00, ora de închidere a sesiunii, stabilită şi anunţată către beneficiari prin Anunţul Cererii de Proiecte pentru fiecare Măsură de investiţii derulată. După ora stabilită de închidere, sistemul se blochează automat, ceea ce înseamnă că nu se mai pot emite bonuri de ordine. Din experienţa practică şi conform procedurilor interne de lucru, completarea datelor pentru emitere a bonului de ordine durează în medie 5 minute. La sediile OJPDRP există un singur responsabil pentru această operaţiune. Astfel, în ultima zi de depunere a proiectelor, pot fi înregistrate şi emise bonuri de ordine, în medie, pentru doar 48 de potenţiali beneficiari. Dacă procesul de verificare a conformităţii poate continua şi după închiderea sesiunii, procesul de înregistrare a solicitărilor de finanţare se va opri automat la ora anunţată. Timpul de lucru calculat pentru verificarea conformităţii dosarului cererii de finanţare este de 2-3 ore, în funcţie de complexitatea proiectului. Aşadar, un expert poate, în opt ore de muncă, să verifice conformitatea pentru maxim 4 dosare. Având în vedere că în cadrul OJPDRP sunt în medie câte 6 experţi cu atribuţii în verificarea conformităţii, rezultă că numărul maxim de dosare care pot fi procesate pe zi este de 24. Pentru a oferi acces cât mai multor solicitanţi la finanţarea europeană nerambursabilă, APDRP ia măsurile necesare pentru ca toate cererile să fie înregistrate şi procesate. Manualele de procedură sunt disponibile solicitanţilor de fonduri europene pe site-ul APDRP, www.apdrp.ro, în cadrul secţiunii „Informaţii utile”.

Comentarii

comentarii