Acasă Actualitate Deputatul liberal Marilen Pirtea susține ideea unui acces selectiv în restaurante și...

Deputatul liberal Marilen Pirtea susține ideea unui acces selectiv în restaurante și cafenele, pe bază de test sau vaccin

808
DISTRIBUIȚI

Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiș și rector al Universității de Vest din Timișoara, susține ideea accesul publicului prin verificarea și selecția protectivă, pe baza testelor sau certificatului de vaccinare, ca soluție pentru repornirea industriei HoReCa. Reprezentanții patronatelor din domeniu au prezentat deja trei propuneri pentru triaj: prezentarea unui certificat de vaccinare, prezentarea rezultatului negativ la test pentru SARS-CoV-2 sau realizarea, la intrare, a unui test rapid.

„La un an de la declanșarea pandemiei, România se află în topul primelor zece țări ale lumii ca pondere a populației vaccinate. La doar două luni de la începerea procesului de vaccinare, iată că a fost depășită cifra de 1 milion de persoane vaccinate cu prima doză de vaccin, o tendință pozitivă ce arată că ne îndreptăm spre o viață normală, prin efortul instituțiilor guvernamentale, dar și a unei majorități a populației României”, declară deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea.

Acesta amintește că sectorul cultural, cel al industriei de spectacole și industria ospitalității încă sunt lovite de restricții. Operatorii din ultimul domeniu, 40.000, organizați în diferite asociații, au venit cu trei propuneri pentru înlocuirea măsurii de limitare a activității în funcție de rata de infectare din industria ospitalității,

„Sunt propuse trei măsuri ce ar putea fi aplicate în scopul înlocuirii criteriului ratei de infectare pentru deschiderea accesului în unitățile HoReCa, măsuri suficiente pentru garantarea siguranței clienților și a personalului din HoReCa:  prezentarea unui certificat de vaccinare, a unui rezultat de testare PCR sau a unui test rapid – realizat cu 48 de ore înainte de a participa la un eveniment sau o masă a la carte –, ori realizarea unui test rapid la intrarea în incintă. Într-adevăr, aceste măsuri, odată aplicate, pot garanta un acces selectiv al clienților, pe bază de date certe, și pot garanta o reluare firească a activităților în industria HoReCa”, a adăugat Pirtea.

„Cred că merită să ne gândim la o decizie guvernamentală responsabilă, luată cu discernământ și deschidere față de situația extrem de dificilă a industriei HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) și a instituțiilor de spectacole (teatre, cinematografe, muzee, săli de spectacole și de evenimente conexe). Aplicarea unei verificări și selecții protective a publicului, în privința vaccinării sau testării epidemiologice, este acum o soluție viabilă, aflată la îndemână, o șansă reală pentru reluarea vieții normale și pentru repornirea economică”, conchide deputatul liberal de Timiș.

Comentarii

comentarii