Acasă Actualitate Deputatul PNL de Timiş, Marilen Pirtea, atrage atenţia asupra exodului tinerilor cu...

Deputatul PNL de Timiş, Marilen Pirtea, atrage atenţia asupra exodului tinerilor cu pregătire de specialitate

315
DISTRIBUIȚI

Noile ţări intrate în Uniunea Europeană se confruntă cu un fenomen îngrijorător, cel al migraţiei creierelor, a tinerilor de valoare, cu pregătire de specialitate, atrage atenţia Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiş. Situaţia nu arată că s-ar tempera, din contră, se amplifică.

„Mai multe evaluări academice, cercetări și rapoarte de politici publice arată, în ultimele luni, faptul că statele din zona Noii Europe, aderate la UE după 2004, sunt confruntate cu două fenomene ce evoluează în mod interdependent: este vorba, pe de o parte, de migrația creierelor dinspre estul și sudul Europei către țările din nord și vest, iar pe de altă parte de un accentuat declin demografic în țările estice ale UE. Cu alte cuvinte, exportăm inteligență, pe care o formăm tot mai greu, în condițiile în care tendințele demografice sunt negative, tot mai puțini tineri intrând anual pe porțile liceelor și facultăților din România”, conform deputatului liberal Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Tot mai mulţi dintre tinerii României se gândesc să părăsească ţara.

„Iată că se confirmă, din păcate, o tendință ce s-a cronicizat în ultimii ani: jumătate dintre tinerii cu vârste între 16 și 34 de ani au planuri serioase de a pleca în străinătate, pentru completare de studii, pentru un job la care aspiră, dar și pentru a se alătura altor români deja aflați în străinătate de mai mulți ani, pentru reîntregirea familiei ori pentru a se integra într-un climat socio-cultural occidental. Aceste date, prezentate public de experți ai Centrului de Studii pentru Migrație, condus de prof.univ.dr. Dumitru Sandu, vin să confirme o situație alarmantă, pentru care autoritățile, responsabilii publici, experții guvernamentali, dar și decidenții din administrația locală, se află în căutare de soluții practice”, observă deputatul liberal.

Experţii Centrului de Studii pentru Migraţie spun că rezolvarea situaţiei neplăcute se poate realiza printr-o serie de politici publice, care să ofere programe speciale care să faciliteze dezvoltarea celor vizaţi.

„Sunt de căutat și activat mecanismele prin care pot să fie puse în mișcare  motivațiile tinerilor de a rămâne în țară, mai ales în cazul celor cu educație superioară și cu talente speciale, ori cu aptitudini profesionale deosebit de avansate. Chiar experții Centrului  de Studii pentru Migrație recomandă ieșirea din capcana considerării migrației tinerilor ca pe un fenomen ce nu se poate influența, din seria de percepții stereotipe asupra migrației ca fatalitate. Dimpotrivă, reducerea intensității migrației tinerilor este posibilă dacă politicile publice, mai ales cele activate de guvern, îi vor motiva mai mult pe acești tineri, prin orientarea fondurilor europene spre inițiativele lor, ori prin oferirea de programe speciale care pot facilita dezvoltarea și practicarea meseriilor viitorului”, afirmă deputatul Marilen Pirtea.

„Însă nu doar autoritățile centrale au un rol important în schimbarea tendinței de migrație a tinerilor bine pregătiți. Autoritățile locale au, probabil, în contextul în care își decid participativ alocările bugetare,  un rol ce a devenit deja chiar mai important decât este rolul ministerelor de linie ce administrează programe naționale. Consiliile locale și județene sunt mai apropiate de nevoile cetățenilor din comunitățile locale și facilitează răspunsuri mai apropiate în raport cu aceste nevoi, orientându-și mai corect programele de viitor. Un astfel de efect benefic al deciziilor și politicilor locale se poate vedea și în cazul motivării tinerilor pentru a nu mai pleca în străinătate, în căutarea unui loc de muncă, în căutarea unui stil de viață la alte standarde. Acest efect poate fi observat mai ales în orașele mari, cu bugete publice anuale generoase, dar și în județele ce au rol de lider regional, așa cum este cazul județului Timiș, sau a județelor Cluj sau Iași. În orașele inteligente, care își potențează viitorul prin majorarea alocărilor destinate sectorului educației, tinerii își pot găsi mai multe oportunități pentru a profesa, a-și dezvolta cariera, amânându-și sau chiar renunțând la intențiile de plecare spre alte țări, mai dezvoltate. În seria orașelor ce au adoptat acest salt în politicile publice dedicate viitorului prin educație se află Cluj-Napoca, unde 20% din bugetul public pe 2020 este alocat programelor din sectorul educației, indiferent de natura alocării. Este un caz ilustrativ pentru maniera în care edilii locali văd oportunitatea de a interveni prin bugetare semnificativă în sprijinul sectorului învățământului și programelor educaționale în general, pentru ca să genereze atractivitate pentru tinerii ce astăzi sunt liceeni și studenți, iar  orașul să devină mai tânăr, pe termen mediu și lung”, remarcă liberalul Marilen Pirtea, coordonatorul Comisiei de educație și cercetare a PNL. 

Comentarii

comentarii