Acas─â Actualitate Deputatul USR PLUS Adrian Wiener, medic la SJU Arad, s-a vaccinat

Deputatul USR PLUS Adrian Wiener, medic la SJU Arad, s-a vaccinat

443
DISTRIBUIȚI

Deputatul USR PLUS Adrian Wiener, care este medic la Spitalul Jude┼úean de Urgen┼ú─â Arad, s-a vaccinat, spun├ónd c─â are convingerea c─â este un gest de responsabilitate. “Riscul cel mai mare nu este vaccinul, ci nevaccinarea”, afirm─â el. 

“M-am vaccinat cu convingerea c─â e un gest de responsabilitate; c─â nu voi fi o verig─â ├«n lan┼úul de perpetuare a transmiterii comunitare a acestei boli”, a scris Wiener pe Facebook, unde a postat ┼či o fotografie din momentul vaccin─ârii.

El a oferit apoi explicaţii legate de vaccinul împotriva noului coronavirus.

“NU, vaccinul anti-Covid19 nu modific─â ADN-ul uman; ARN-ul mesager pe care ├«l con┼úine nu intr─â ├«n nucleul celulei umane, acolo unde se afl─â ADN-ul. Doar d─â instruc┼úiuni celulelor de la locul inject─ârii s─â produc─â proteina viral─â spike, care la r├óndul ei va determina sistemul imun s─â produc─â anticorpi care protejeaz─â ├«mpotriva ├«mboln─âvirii; Molecula de ARNm din vaccin este degradat─â ├«n organism dup─â aproximativ 2 zile”, a afirmat Adrian Wiener, care este medic la Spitalul Jude┼úean din Arad.

El a subliniat că standardele de siguranţă au fost respectate în aprobarea vaccinului.

“NU, nu s-au s─ârit etapele de testare ├«nainte de a ajunge s─â fie administrat. Tehnologia de utilizare a ARNm la om dateaz─â de prin 2011, iar acum gra┼úie unui efort colectiv uria┼č acest vaccin a trecut prin toate stadiile de evaluare a siguran┼úei ┼či eficacit─â┼úii ÔÇô studii pe animale ┼či 3 etape de studiu la om ÔÇô faza 1, faza 2, faza 3. Faza a 3-a a inclus 40.000 de participan┼úi ┼či a ├«nceput ├«n iulie. Nu au fost modificate pentru acest vaccin regulile de aprobare de c─âtre FDA sau Agen┼úia European─â a medicamentului; evaluarea datelor s-a f─âcut ├«ns─â ├«n timp real, dup─â fiecare etap─â ┼či nu la sf├ór┼čitul tuturor etapelor studiului, ca de obicei, pentru a c├ó┼čtiga timp. Toate standrdele de siguran┼ú─â ┼či eficacitate au r─âmas la fel”, a scris el.

Wiener a explicat cum împiedică vaccinul infectarea.

“DA, imunitatea indus─â de vaccinare este foarte eficient─â ┼či foarte specific─â. Infec┼úia cu SARS-CoV-2 determin─â sinteza mai multor tipuri de anticorpi, ├«ndrepta┼úi ├«mpotriva mai multor componente ale virusului; unii ineficien┼úi sau chiar d─âun─âtori. Spre deosebire, vaccinul determin─â sinteza unui singur tip de anticorpi specifici ÔÇô ├«mpotriva proteinei spike, anticorpi care ├«mpiedic─â intrarea virusului ├«n celula uman─â. ┼×i deci infec┼úia”, a ar─âtat el.

Medicul a men┼úionat c─â ┼či persoanele cu boli cronice au indica┼úie de vaccinare.

“NU, majoritatea bolilor cronice nu contraindic─â vaccinarea. Dimpotriv─â, cu c├ót riscul dezvolt─ârii unei forme severe/critice de boal─â ├«n urma infec┼úiei cu SARS-CoV-2 e mai mare, cu at├ót mai mare e ┼či beneficiul vaccin─ârii. Riscul cel mai mare nu este vaccinul, ci nevaccinarea”, a conchis el.

Sursa: news.ro

Comentarii

comentarii