Acasă Actualitate Derbedeii fac legea străzii, la Timişoara

Derbedeii fac legea străzii, la Timişoara

424
DISTRIBUIȚI

Codul Rutier s-ar putea mula pe venitul şoferului vinovat

Şoferii extrem de violenţi fac legea în trafic, la Timişoara. Chiar dacă riscă o amendă maximă de 1.200 de lei, nimeni nu pare deranjat. Poate şi datorită faptului că un şofer care înjură sau face gesturi obscene este extrem de greu de sancţionat. Martorii şi probele clare dau bătăi de cap poliţiştilor, în astfel cazuri. Poliţia Rutieră a cerut sancţiuni suplimentare pentru şoferii bădărani, datorită creşterii alarmante a numărului de violenţe în trafic. Iniţiativa de modificare a Codului Rutier şi înăsprirea legislaţiei pentru şoferii nervoşi a demarat în 2004. După şase ani, proiectul a rămas în aer. O nouă iniţiativă, lansată de această dată de un senator, prevede amenzi în funcţie de bugetul celui ce greşeşte.

Golan în „merţan”…

Ultimul golan de pe şosele, dat în vileag de cititorii ZIUA de Vest, este un timişorean cu dare de mână. Vineri, în jurul orei 18.30, un şofer supărat pe viaţă, la volanulul unui Mercedes negru cu numărul TM 71 YRT, a înjurat ca la uşa cortului şi i-a făcut gesturi obscene unei şoferiţe care încerca să-l depăşească. „Este adevărat, astfel de cazuri sunt destul de greu de probat. Zilnic primim sesizări în acest sens şi de fiecare dată facem investigaţii. Îi sfătuiesc pe toţi timişorenii care sunt agresaţi verbal în trafic sau care se simt umiliţi de ceilalţi participanţi la trafic să facă sesizări la Poliţia Rutieră sau la orice secţie de poliţie. Fiecare caz va fi tratat cu maximă seriozitate. Trebuie să scăpăm odată pentru totdeauna de derbedeii din trafic”, spune comisarul Florin Bolbos, adjunctul Poliţiei Timiş.

Sancţiuni mari, pe hârtie

Conform legilor în vigoare săvârşirea de gesturi obscene, injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanţilor la trafic se pedepsesc cu 9 până la 20 de puncte de amendă, adică 540-1.200 de lei, în cazul persoaneleor fizice. Pentru aceleaşi infracţiuni, persoanele juridice pot primi 21 până la 100 de puncte amendă, adică între 1.260 şi 6.000 de lei. Dacă noul Cod Rutier va intra în vigoare, vor fi pedepsite şi depăşirile repetate, în zigzag, frânarea bruscă sau slalomul printre maşini. Dacă şoferul agresiv nu recunoaşte că a înjurat sau a comis gesturi obscene, acest lucru trebuie dovedit prin depoziţia unuia sau a mai multor martori. Fără probe clare, poliţiştii se tem să-i amendeze pe şoferii nervoşi. Au şi de ce… Riscă să fie daţi în judecată şi să piardă mai mult ca sigur procesul.

Amenzi în funcţie de buget

Dacă noul Cod Rutier propus de poliţişti va deveni literă de lege, şoferii care se bat în trafic ar putea risca, pe lângă sancţiunile de ordin penal, să rămână şi fără carnet de conducere pentru o perioadă între şase luni şi un an. Noul Cod Rutier ar putea să prevadă şi amenzi în funcţie de banii pe care-i câştigă şoferul vinovat. Un senator a propus un proiect de lege prin care cere ca şoferii să plătescă amenzile rutiere în funcţie de veniturile realizate. Valoarea punctului-amendă nu va mai fi bătută în cuie… Asta dacă iniţiativa senatorului Iulian Urban va avea câştig de cauză. Valoarea punctului de amendă s-ar stabili astfel: 10% din salariul minim brut pe economie pentru contravenienţii ale căror venituri anuale stabilite conform fişei fiscale nu depăşesc 30.000 lei, 2% pentru venituri cuprinse între 30.000 şi 300.000 de lei şi 1% pentru cei cu venituri anuale mai mari de 300.000 de lei. Astfel şi şoferii bogaţi ar putea fi puşi cu botul pe labe.
 

Comentarii

comentarii