Acasă Eveniment 60 de poliţişti şi vameşi, ridicaţi în urma descinderilor din Timiş şi...

60 de poliţişti şi vameşi, ridicaţi în urma descinderilor din Timiş şi Caraş-Severin

DISTRIBUIȚI

UPDATE 2

Persoane ridicate în cadrul operaţiunii de la punctele de frontiere, aduse la Bucureşti cu elicoptere şi maşini

La Vama Naidăş, circulaţia a fost reluată, marţi, în cursul dimineţii, aici sosind şi două elicoptere, cu câte 23 de locuri fiecare, pentru a-i transporta la Bucureşti pe cei care urmează să fie audiaţi la DNA

Aproximativ 40 de poliţişti de frontieră şi 20 de vameşi au fost ridicaţi de anchetatori în urma descinderilor care au avut loc marţi dimineaţă la vămile Stamora Moraviţa şi Naidăş şi la locuinţe ale angajaţilor de la frontieră, afirmă surse judiciare. Conform surselor citate, în urma descinderilor care au avut loc în judeţele Timiş şi Caraş-Severin, la punctele de frontieră de la Stamora Moraviţa şi Naidăş şi în localităţi din apropiere, la locuinţe ale unor vameşi şi poliţişti de frontieră, au fost ridicaţi circa 40 de poliţişti de frontieră şi aproximativ 20 de vameşi, care vor fi duşi la audieri la DNA Bucureşti.

Poliţiştii şi vameşii ridicaţi vor fi audiaţi la Bucureşti

Potrivit anchetatorilor, o parte din cei ridicaţi de poliţişti au fost duşi la Bucureşti cu elicoptere ale MAI de la Stamora Moraviţa (Timiş) şi Naidăş (Caraş-Severin), iar alţii au fost duşi la sediul Inspectoratului Judeţean al Jandarmeriei Timiş, de unde vor pleca la Bucureşti. Anterior, surse judiciare declarau că, în urma descinderilor de la Vama Stamora Moraviţa, aproximativ 15 poliţişti de frontieră şi vameşi suspectaţi de luare de mită şi înlesnire a traficului de ţigări din Serbia vor fi duşi la Bucureşti pentru a fi audiaţi de procurorii DNA. De asemenea, un elicopter decolase de la Vama Stamora Moraviţa, în acesta fiind zece poliţişti de frontieră şi vameşi, alţi cinci urmând să fie duşi cu un alt elicopter care nu decolase, la ora transmiterii acestei ştiri. În timpul descinderilor a fost adus pentru a participa la percheziţii şi şeful Vămii Stamora Moraviţa, care nu se afla la locul de muncă, el fiind ridicat din locuinţa sa din Arad.
În timpul percheziţiilor, anchetatorii au ridicat din birourile vameşilor şi poliţiştilor de frontieră mai mulţi saci cu probe pe care i-au pus în maşini care au plecat din vamă. Din Vama Naidăş din judeţul Caraş-Severin, unde au avut loc, de asemenea, descinderi, cel puţin 20 de vameşi şi poliţişti de frontieră suspectaţi de luare de mită şi înlesnire a traficului de ţigări din Serbia urmau să fie duşi cu două elicoptere MAI la Bucureşti, pentru a fi audiaţi la DNA.
 

În jur de 1.000 de forţe de ordine participă, marţi dimineaţă, la cele peste 70 de descinderi coordonate de ofiţeri DGA şi procurori anticorupţie. La descinderi participă şi poliţişti de la IPJ-uri, mascaţi şi jandarmi. Acţiunea vizează vămile Naidaş şi Stamora Moraviţa, precum şi sectoarele Poliţiei de Frontieră Oraviţa, Deta şi Cruceni. De asemenea, anchetatorii fac percheziţii şi la locuinţele unor poliţişti, vameşi şi traficanţi de ţigări, în judeţele Argeş, Galaţi, Olt, Ilfov, Maramureş, Suceava, Dolj, Giurgiu, Timiş şi Dâmboviţa, precum şi în Capitală. Operaţiunea autorităţilor continuă, controlul vamal şi traficul la frontieră fiind oprite complet pe durata descinderilor. Peste 130 de descinderi au început, marţi, de la ora 6.00, la locuinţele şi la locurile de muncă ale unor vameşi şi poliţişti de frontieră din zona de vest a ţării într-o amplă anchetă coordonată de DNA privind corupţia la frontieră, persoanele vizate urmând să fie aduse la Bucureşti pentru audier.
La descinderi, participă jandarmi, poliţişti, ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie, persoanele vizate în ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie urmând a fi aduse la Bucureşti pentru audieri. În acest caz, poliţiştii şi vameşii vizaţi au fost monitorizaţi mai multe luni, procurorii având indicii şi probe privind fapte de corupţie la punctele de trecere a frontierei.

Persoane ridicate în cadrul operaţiunii de la punctele de frontiere, aduse la Bucureşti cu elicoptere şi maşini

Persoane ridicate în cadrul operaţiunii de la punctele de frontiere din vestul ţării vor fi aduse, la Bucureşti, cu elicoptere şi maşini, pentru a fi audiate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, interogatoriile urmând să înceapă după ora 14.00. În cadrul acestei ample anchete sunt vizate aproximativ o sută de persoane, între care figurează ofiţeri de poliţie judiciară, politişti şi vameşi, precizează surse judiciare.

La Vama Naidăş, circulaţia a fost reluată, marţi, în cursul dimineţii, aici sosind şi două elicoptere, cu câte 23 de locuri fiecare, pentru a-i transporta la Bucureşti pe cei care urmează să fie audiaţi la DNA.

În birourile din vamă se află, încă, circa 40 de persoane, iar la Oraviţa, dar şi în satele din împrejurimi au loc percheziţii, la casele vameşilor şi poliţiştilor de frontieră. De asemenea, pe şosea sunt instituite, în continuare, filtre pe traseul spre vamă.
Poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali de la trei vămi din vestul ţării, Naidaş, Stamora Moraviţa şi Deta Cruceni, suspectaţi de fapte de corupţie, vor fi aduşi la finalul percheziţiilor pentru audieri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din Bucureşti, au declarat, marţi dimineaţă surse judiciare. Doua elicoptere au aterizat la Naidas pentru a duce persoanele retinute la Bucuresti
Peste 1.200 de forţe de ordine şi ofiţeri DGA au descins, marţi dimineaţă, sub coordonarea procurorilor DNA, în cele trei vămi, acţiunea vizând peste 100 de poliţişti de frontieră şi vameşi.
Purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, a confirmat, marţi, că procurorii anticorupţie desfăşoară o acţiune care vizează prezumtive fapte de corupţie în cele trei vămi, urmând ca atunci când vor exista împrejurări care să permită comunicarea, să se ofere detalii prin intermediul unui comunicat în legătură cu persoanele implicate şi infracţiunile reţinute. 
 

Comentarii

comentarii