Acasă Actualitate Descoperiri arheologice remarcabile la Igriș – Foto

Descoperiri arheologice remarcabile la Igriș – Foto

DISTRIBUIȚI

Cercetările arheologice din acest an din satul Igriș, comuna Sânpetru Mare din județul Timiș au oferit rezultate remarcabile. Cercetările arheologice de la situl Igriș – Mănăstirea Egreș au fost conduse de dr. Daniela Tănase, de la Muzeul Național al Banatului  în colaborare cu dr. András Végh și Teofil Rétfalvi, din partea Institutului de Arheologie al Universității Catolice Péter Pázmány. Campania face parte din cadrul proiectului de cercetare româno-maghiar inițiat în anul 2016, de Muzeul Naţional al Banatului din Timișoara și Institutul de Arheologie al Universității Catolice Péter Pázmány din Budapesta (Ungaria).

Au fost descoperite zidul sudic al navei bisericii, reperat și în săpătura din anul 2016, precum și alte structuri care îmbogățesc cunoștințele arheologilor despre planimetria bisericii mănăstirii Egres. Astfel, pe latura sudică s-au găsit un prag de intrare de la o ușă laterală și un contrafort.

Tot în acest an s-a finalizat cercetarea gropii comune din timpul invaziei tătare de la 1241, situată în biserică și descoperită anul trecut, care a livrat și de această dată materiale arheologice de o valoare deosebită: piese de podoabă, arme, fragmente ceramice de la vase întregibile, fragmente arhitecturale, precum și un canat de la o ușă din lemn. În interiorul navei bisericii au fost găsite și morminte din secolele XIV-XV, în inventarul cărora au apărut piese de port și de podoabă.

Comentarii

comentarii