Acasă Cultura Deșertificarea teatrală a Timișoarei nu mai are loc! Nocturnalii în Curtea Franciscană

Deșertificarea teatrală a Timișoarei nu mai are loc! Nocturnalii în Curtea Franciscană

DISTRIBUIȚI

Asociația culturală Arte Factum și Centrul Județean de Cultură și Artă Timiș deschid Stagiunea open – air 2019, Nocturnalii în Curtea Franciscană, de pe str. E. Ungureanu nr.1 din Timișoara, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș.

Cu acest prilej vor avea loc spectacole pe texte de Dostoievski, Marquez, Dali, Thomas Mann, în regia lui Kcsardi Levente, producții arte-factum și spectacole invitate, expoziții scenografice și instalații teatrale.

Primul eveniment al stagiunii independente de teatru: ”Erendira&bună-sa/remix” va avea loc sâmbătă, 13 iulie, de la ora 21,30.

Deșertificarea Timișoarei teatrale în sezonul estival este un fenomen constant, care pauperizează drastic viața culturală a regiunii.

Practic, în fiecare vară, odată cu închiderea stagiunii instituțiilor de spectacol, oferta teatrală profesionistă, de calitate, constantă, în Timișoara și în județul Timiș devine tangentă la zero.

Stagiunea independentă Nocturnalii în Curtea Franciscană este un eveniment realizat de Arte -Factum și Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.

Parteneri: Teatrul Maghiar Csiky Gergely și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

Asociația Culturală Arte-Factum și regizorul Kocsárdi Levente readuc pe scenă un spectacol inspirat de câteva dintre cele mai seducătoare povești ale scriitorului Gabriel García Márquez: ”Erendira&bună-sa/remix” .

Regizorul Kocsárdi Levente explică:

”Spectacolul a fost creat în cadrul proiectului independent Dali- Márquez – Dostoievski. În urma castingului deschis, el reunește tineri actori din Timișoara, Cluj –Napoca, Arad și din Republica Moldova.

Cu actorii din această nouă distribuție am dezvoltat un laborator de introspecție teatrală, pentru a aprofunda temele de reflecție pe care le propunem în spectacol, iar experiențele acestei cercetări alcătuiesc arhitectura show-ului nostru care începe chiar cu petrecerea lor de despărțire de studenție.

Incredibila și trista poveste a candidei Erendira și a bunicii sale fără suflet, Toamna patriarhului și Un domn foarte bătrân, cu niște aripi uriașe, scrierile lui Márquez care ne-au inspirat, sunt doar pre-texte care le dau actorilor și personajelor lor prilejul să treacă linia subțire, continuu fluidă, dintre teatru și realitate.

Spectacolul nostru pune în discuție condiția actorului tânăr și puterea lui de a discerne între ficțiune și adevăr, între realitate și ”trăirism”, cât de pregătiți sunt tinerii actori pentru acest joc cu focul și pentru pericolele lui, uneori înspăimântător de concrete.

O altă temă supusă analizei a fost modul în care visul pătrunde în teatru și îi modifică alchimia profundă, cum acționează el asupra resorturilor intime ale teatralității.

Totodată, încercăm în acest spectacol să vorbim asumat și responsabil despre cele mai monstruoase forme despre abuz. Exploatarea sexuală a unei copile nu poate fi (doar) o poveste exotică sau o știre repetabilă, cu care tindem să ne familiarizăm, dincolo de ficțiunea genială care ne-a inspirat, este o realitate atroce.

Erendira&bună-sa este, așadar, teatru de explorare și experiment, teatru-școală și teatru- militant, însă, mai mult decât orice, este un spectacol de teatru cu actori tineri”, explică regizorul spectacolului.

Spectacolul se desfășoară în limba română.

Comentarii

comentarii