Acasă Actualitate Deși există riscul de a fi atacat în instanță, bugetul local al...

Deși există riscul de a fi atacat în instanță, bugetul local al Timișoarei va fi aprobat. Consilierii locali aleg „răul mai mic”

DISTRIBUIȚI

Joi, 2 februarie, de la ora 17.00, consilierii locali din Timișoara vor fi puși să voteze bugetul local pe anul 2023. Deși proiectul de hotărâre a fost publicat cu mai puțin de 48 de ore înainte de plen și deși în ultimele două zile s-a vorbit despre presupuse încălcări ale legislației, se pare că proiectul de hotărâre va trece de vot. Cel puțin așa reiese din ce ne-au spus liderii partidelor din consiliul local. Și asta pentru că cei mai mulți consideră că răul mai mare ar fi lipsa unui buget, în contextul actual, data de 2 februarie fiind și cea limită pentru aprobare.

O anumită nesiguranță cu privire la aprobarea bugetului este dată și de posibilitatea ca eventualul HCL să fie la rândul său atacat în instanță. Avocatul Cristian Clipa, cel cu care administrația Fritz a mai avut de a face în instanță, se arată dispus de a fi el acela care se va adresa tribunalului, în cazul în care nu i-o va lua înainte prefectul Mihai Ritivoiu. Interesant este că atât avocatul, cât și prefectul sunt membri PSD, însă consilierii locali social-democrați se arată dispuși să voteze în favoarea aprobării. Ce-i drept, prefectul nu vrea să se antepronunțe, spunându-ne că prima dată așteaptă să vadă care va fi decizia consilierilor locali.

„Mai mulți cetățeni ai orașului mi-au atras atenția asupra faptului că Domniile Voastre (consilierii locali – n.r.) ați fi urmat procedura de adoptare/aprobare a bugetului local, fără a respecta normele imperative din materia asigurării transparenței decizionale în această specială materie. (…) Îl rog și pe dl. Prefect al Județului Timiș să se auto-sesizeze cu privire la acest subiect și să ia măsuri de atacare în justiție a hotărârii de aprobare a bugetului local, dacă și în măsura în care aceasta a fost adoptată în disprețul normelor de asigurare a transparenței decizionale. Îmi iau libertatea de a face propriile verificări, iar în cazul în care aceste norme de asigurare a transparenței decizionale au fost nesocotite cu prilejul adoptării/aprobării bugetului local, mă voi adresa instanței de contencios administrativ cu o acțiune în suspendare și, respectiv, cu una în anulare, știut fiind faptul că, prin hotărârea de aprobare a bugetului local, sunt stabilite obligații fiscale, venituri și cheltuieli publice locale, care grevează patrimoniul tuturor contribuabililor cu domiciliul fiscal pe raza Municipiului Timișoara, inclusiv patrimoniul subsemnatului. Până atunci, o seară frumoasă tuturor, inclusiv Onor membrilor Consiliului Local al Municipiului Timișoara”, a scris, mai exact, Cristian Clipa miercuri seară, într-o postare pe rețelele de socializare.

Pe de altă parte, în lipsa unui buget, ar apărea alte probleme, unele de funcționare. În acest sens, prezentăm argumentele Paulei Romocean, liderul de grup USR: „Lipsa aprobării bugetului ar duce la eventuale probleme de funcționare. Cred că asta ar trebui să fie principalul motiv (pentru care trebuie aprobat bugetul – n.r.). Din păcate, nu este o situație ideală. Am ajuns aici pentru că au fost întârzieri pe tot lanțul de avizări. Ne-am fi dorit să dezbatem bugetul acesta cu cetățenii orașului, însă cred că este mult mai important să îl aprobăm. Suntem într-un an dificil, suntem Capitală Europeană a Culturii, sunt sume mari care sunt angajate pentru a susține aceste evenimente, finalizarea lucrărilor în curs și, bineînțeles, funcționarea serviciilor publice, în special încălzirea și transportul public. (…) A fost un buget destul de greu de închis. Creșterile de prețuri care au afectat fiecare gospodărie afectează cu atât mai mult (direct proporțional – n.r.) și Primăria Timișoara. Mă refer la costurile de funcționare, dar și la costul lucrărilor publice și așa mai departe”.

În baza – mai mult sau mai puțin – acelorași argumente, și consilierii locali PSD vor vota „pentru”, ne-a confirmat Radu Țoancă. Pentru liberali, cel puțin la momentul în care l-am contactat pe Adrian Lulciuc, decizia încă nu era foarte clară. Potrivit acestuia, peneliștii ar fi urmat să se întâlnească cu o jumătate de oră înainte de ședință pentru a stabili exact ordinele interne. La ora 12.30, însă, decizia a fost luată și liberalii au anunțat că vor vota cota la cot cu USR și PSD, „pentru binele timișorenilor”. Pe de altă parte, Roxana Iliescu, de la PRO România, spune că nu se supără dacă rămâne singura care se va opune aprobării, cum de altfel s-a mai întâmplat și în alte cazuri. Aceasta din urmă, de altfel, a prezentat încă de miercuri, într-o postare pe Facebook, mai multe critici vizavi de respectarea procedurilor prevăzute de lege.

În ceea ce privește eventualele amendamente la proiectul de buget, singurii care cu câteva ore înainte de ședință le aveau pregătite ar fi liberalii. În plus, Lulciuc spunea că PNL a făcut o propunere de buget încă din decembrie, de unde ar fi inspirate și amendamentele de acum. Pe de altă parte, social-democrații încă lucrau la ele, iar userista Paula Romocean spunea că, în principiu, colegii săi nu vor avea, pentru că bugetul din acest an conține, în mare, aceleași linii bugetare cu cel din 2022, când au avut mai multe. Pe de altă parte, în jurul orei 12, Roxana Iliescu se plângea că încă nici nu fusese anunțată ordinea de zi suplimentară, unde ar și urma să fie introdus proiectul de buget.

Anul trecut, bugetul a fost aprobat la 1 martie – calendarul aprobării a fost afectat atunci și de indeciziile de la nivel național –, după anumite critici din partea fostului viceprimar Dan Diaconu, dar fără prea multe alte discuții sau emoții în privința votului. În timpul plenului au fost făcute nu mai puțin de 32 de amendamente, însă nu toate au și trecut. Anterior, spre deosebire de acest an, primăria apucase să organizeze și dezbatere publică, însă timișorenii nu au arătat prea mult interes.

Revenind la criticile legate de transparență și de încălcarea termenelor prevăzute de lege, Serviciul de Comunicare al primăriei ne-a oferit următoarele explicații:

„Transparența este o valoare extrem de importantă pentru Primăria Timișoara și vrem ca toți cetățeni să se poată implica în deciziile ce privesc bunăstarea orașului.

Termenele legale pentru elaborarea bugetului sunt foarte strânse și în fiecare an tot aparatul administrativ face eforturi mari să se încadreze. Anul acesta contextul a fost unul foarte dificil. Inflația mare, costuri crescute pentru proiectele de investiții în derulare, presiunea uriașa pe finanțarea serviciilor publice – termoficare, transport în comun – și costurile suplimentare legate de Capitala Europeană a Culturii au dus la un proces complex de echilibrare , care a durat mai mult decât de obicei.

Rezultatul este unul responsabil și realist și va fi votat azi de Consiliul Legal respectând termenul legal de 45 zile după votarea bugetului de stat. Propunerea de buget din acest an rămâne o busolă pentru cheltuirea responsabilă a banilor publici, dar poate și va fi adaptat prin rectificări pe parcursul anului în funcție de evoluția veniturilor și de nevoie”.

Comentarii

comentarii