Acasă Special Despre celeritate si moartea Justitiei

Despre celeritate si moartea Justitiei

DISTRIBUIȚI

Atunci cand un sistem de justitie este incapabil sa solutioneze o cauza intr-un timp rezonabil, asistam la colapsul unei puteri in stat. In ultima vreme, am insistat asupra poticnelilor Justitiei in materie penala. Nu intamplator. Aservirea politica a procurorilor si presiunile constante ale puterii asupra judecatorilor sunt extrem de vizibile atunci cand vine vorba de cauzele penale. Acestea fiind de altfel, de multe ori, teleregizate. Numai ca moartea Justitiei este, daca nu la fel de vizibila, in orice caz la fel de dureroasa si in materie civila.

A judeca cu celeritate inseamna ca, din momentul declansarii unui proces pana cand el se solutioneaza, trebuie sa se scurga un timp rezonabil. Daca un proces obisnuit se termina la Sfanul Asteapta, atunci nu mai poate fi facut afirmatia ca Justitia face dreptate. Dimpotriva. Ea creeaza drame si haos.
Nu ma incumet sa-i acuz pe magistrati ca trag de timp. Motivul este ca stiu cat de multe procese au pe cap. Si acum ma refer exclusiv la cele de drept civil. Printre numeroasele cauze care genereaza acest fenomen este si nerezolvarea politica, in Romania, a problemelor legate de proprietate. Asupra unui asemenea exemplu ma voi opri azi.
Mi-a cazut in mana unul dintre dosarele obisnuite, din pacate, in aceasta tara. El are numarul 2625/252/2010. Trei venerabile doamne solicita restituirea unui teren pe care l-au avut in proprietate. Sau daca nu se poate, o alta forma de compensare. Sunt zeci, poate sute de mii de cauze asemanatoare. Iata, insa, ce se intampla intr-un caz ca acesta, ales aproape la intamplare. Suntem aproape de sfintele sarbatori de Pasti ale anului de gratie 2011. La peste 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului. La peste 20 de ani de cand afirmam ca suntem o societate democratica ce edifica un capitalism functional de piata. Cele trei doamne care isi cer terenul inapoi au peste 80 de ani. Au ajuns in acest stadiu, pot sa spun mort, al solutionarii cauzei lor dupa zece ani de judecata si dupa ce s-au consumat peste 300 de procese.
 
Cititi mai mult pe CorectNews – http://news.corect.com/politics/despre-celeritate-si-moartea-justitiei
 

Comentarii

comentarii