Acasă Politica Despre moralitate și politică

Despre moralitate și politică

DISTRIBUIȚI

Interviu cu arh. Gheorghe Seculici, președintele Biroului Permanent Județean PDL Arad

– Domnule Gheorghe Seculici, în ultima perioada s-a lansat o adevărată dezbatere privind moralitatea în politică. Cum vede PDL şi, mai ales, cum priviţi dumneavoastră această temă?

– Discuţii privind moralitatea politică au fost de când lumea. Atâta doar că, cel puţin în România postrevoluţionară, totul a rămas în faza de discuţii. Deosebirea dintre guvernările anterioare şi guvernarea PDL este că s-a trecut de la discuţii la fapte. Acum, după cum se demonstrează aproape zilnic, cei care au probleme de acest gen şi discutăm în special despre corupţie, trebuie să răspundă în faţa justiţiei, indiferent de partidul din care fac parte. PDL este singurul partid care combate corupţia prin fapte, nu prin vorbe. Demersurile PDL în această direcţie sunt absolut necesare şi orice om de bun simţ trebuie să aplaude aceste demersuri.

– V-aţi remarcat în politică drept un om cu principii solide. Cum se împacă această postură cu unele devieri de la etică de care se fac vinovaţi adversari şi chiar colegi de-ai dumneavoastră din politică?

– Pentru a putea cere altora să fie corecţi, trebuie să fii corect cu tine însuţi. Câţi în România fac acest gest? În ceea ce-i priveşte pe adversarii politici, e problema lor personală şi de partid cum se comportă în raport cu etica. Iar despre colegii mei pot să spun că sunt întru totul de acord cu politica partidului: cine greşeşte trebuie să răspundă. Nimeni nu trebuie să facă excepţie de la regulă.

– Meseria de arhitect presupune o viziune de viitor, vocaţia de a crea şi de a transpune în viaţă un proiect. Cum v-a influenţat pregătirea profesională în viaţa politică?

– În orice proiect trebuie să existe armonie şi echilibru. Fără echilibru orice construcţie se prăbuşeşte. Partidul, la orice nivel ar fi el, este un proiect. Ca preşedinte al proiectului numit organizaţia judeţeană a PDL Arad am făcut tot posibilul ca acest proiect să fie echilibrat în toate componentele sale: pregătire profesională, vârstă, categorii socio-profesionale dar, mai ales, în privinţa muncii de partid. Nimeni nu poate să-şi aroge merite decât prin prisma muncii de echipă. Nimeni n-ar fi putut ajunge în vârf fără a se sprijini pe un eşafodaj care se numeşte echipă. Acesta este, de fapt, secretul organizaţiei noastre. Iar armonia este cuvântul care defineşte orice construcţie care durează. Chiar dacă au mai existat momente şi elemente care să tulbure armonia, am găsit căile şi mijloacele pentru a reveni la pace şi armonie.

– Cum se poate împărţi viaţa profesională cu cerinţele conducerii unui partid politic? Cine trebuie să facă compromisuri, omul de afaceri sau omul politic pentru a performa pe ambele planuri?

– Nu trebuie să faci niciun compromis. Mai devreme sau mai târziu orice compromis făcut se întoarce împotriva ta. Trebuie doar să-ţi faci ordine în munca profesională şi de partid, dar, mai ales, trebuie să ştii să delegi competenţe. Nu liderul trebuie să facă totul. El trebuie să ştie să delege, în funcţie de competenţele fiecăruia. Şi, nu în ultimul rând, trebuie seriozitate şi reponsabilitate.

– Ce este mai important pentru un om politic, în viziunea dumneavoastră, să câştige puterea oricum sau în baza unui program serios, construit "arhitectural" pe termen mediu şi lung?

– Să nu vă aşteptaţi să spun că scopul scuză mijloacele. În ceea ce priveşte proiectele pe termen mediu şi lung, cred că partidele politice din România au o mare problemă. Niciodată până acum nu a existat un proiect major pentru România. S-a cârpit pe ici, pe colo pentru ca statul să funcţioneze cât de cât. Acum, când în sfârşit PDL vrea să reformeze cu adevărat statul, se pun în mod deliberat tot felul de piedici. Opoziţia ştie foarte bine că, dacă PDL a reuşit reformarea statului, ar fi o mare victorie pentru România: statul ar fi mult mai suplu, ar funcţiona mult mai bine toate instituţiile statului, ceea ce ar fi în avantajul tuturor cetăţenilor. PSD şi PNL nici măcar nu şi-au propus reformarea statului, dar încearcă prin tot felul de tertipuri politice şi mediatice să amâne acest moment. Din păcate, uneori reuşesc. Singura şansă de a duce până la capăt reforma statului este ca PDL să rămână la putere şi după alegerile din 2012.

– PDL se confruntă în ultima perioadă cu câteva cazuri legate de fenomenul corupţiei. Va avea partidul curajul să se despartă de unii membri care îi pătează imaginea sau se va căuta o muşamalizare a unora dintre dosarele aflate în atenţia organelor de anchetă specializate?

– Justiţia trebuie să-şi facă datoria, justiţia este putere în stat şi partidul nu poate să se amestece în treburile ei. Partidul nu-i apără, aşa cum procedează PSD cu corupţii săi. Dacă vorbiţi despre muşamalizare, aceasta poate fi doar în curtea justiţiei, nu a partidului. Concluzia e una singură: justiţia trebuie să-şi facă datoria!

– Cum l-ar caracteriza arhitectul Gheorghe Seculici pe omul politic Gheorghe Seculici?

– Omul politic Gheorghe Seculici nu poate fi altceva decât este arhitectul şi omul Gheorghe Seculici. Şi, după toate regulile bunului simţ, caracterizarea trebuie să o facă alţii, nu eu!
 

 

Comentarii

comentarii