Acasă Actualitate Despre “moştenirea Gojdu” din Budapesta, doar vorbe grele, la adresa politicienilor români...

Despre “moştenirea Gojdu” din Budapesta, doar vorbe grele, la adresa politicienilor români care au trădat-o

1653
DISTRIBUIȚI

Românii adevăraţi, care simt româneşte şi trec prin Budapesta, păşesc cu tristeţe pe Gozsdu Uivar (strada Gojdu), unde întreaga moştenire a filantropului ardelean, lăsată pentru a-i ajuta pe tinerii români să devină elite, a fost “pierdută” ca la un joc de cărţi, de politicieni de la noi, care nu simt româneşte.

“Gojdu Cort Budapest – 3 stele, 42 de euro cazarea pentru patru persoane, la acest hotel din inima Budapestei. Am venit să ne cazăm aici, pentru că am vrut să vă arătăm de ce politicienii români merită să ajungă pe mâna curţii marţiale, să fie acuzaţi de trădare naţională.

Acest hotel face parte dintr-un lanţ de pe una dintre cele mai vizitate străzi pietonale din Budapesta. Toate aceste clădiri de aici fac parte din moştenirea Gojdu, moştenire lăsată de filantropul român avocat, patriot Emanoil Gojdu, care a vrut ca şi după moartea sa să ajute tinerii români din Ardeal şi din Ungaria să înveţe limba română şi să ajungă oameni de valoare.

Gozsdu (Gojdu) Udvar – toate aceste clădiri îi aparţineau lui Gojdu, care era printre cei mai bogaţi oameni ai vremii din Buda şi Pesta.

Toată această moştenire a fost vândută prin corupţie, prin jaf, de către oameni din servicii, Călin Popescu Tăriceanu, Mihai Răzvan Ungureanu, în preşedinţia lui Traian Băsescu. 1.000.000.000 de euro valorează aceste imobile, este cea mai mare bogăţie pe care România o avea peste graniţe, după tezaurul furat de ruşi.

Printr-o simplă semnătură a ministrului de externe de atunci, şi a premierului, România a renunţat la drepturile sale de aici, din Budapesta.

De ce? De ce nu vorbim despre românii din Ungaria, din Serbia, din Ucraina? De ce nu vorbim despre aromâni? Emanoil Gojdu era aromân, ramură a poporului român, la fel şi primul preşedinte al Fundaţiei Gojdu, Mitropolitul Andrei Şaguna.

Sunt interese mari, suntem conduşi de trădători. Merită să înfunde puşcăriile aceşti nenorociţi pentru că tot ceea ce vedeţi în spatele meu este bogăţia poporului român

şi a elitelor care au fost şcolite în cadrul Fundaţiei Gojdu.

Tot ce a mai rămas în această întindere de trei străzi din Budapesta – este o plachetă care vorbeşte trist despre prietenia dintre popoare.

Emanoil Gojdu ar trebui să aibă statuie în fiecare oraş din România. Din păcate, avea una şi ea care a fost dosită în Oradea. Este timpul să facem dreptate, să ne recuperăm bogăţia, demnitatea şi istoria şi să-i trimitem pe aceşti nenorociţi, care ne-au vândut cu totul, la lada de gunoi a istoriei”, spune un turist român prin Budapesta, care vorbeşte cu tristeţe despre ceea ce a fost odată … moştenirea Gojdu.

Comentarii

comentarii