Acasă Cultura Despre o realitate a Timișoarei care nu mai e, cu regretatul Sandu...

Despre o realitate a Timișoarei care nu mai e, cu regretatul Sandu Dragoş – cineast şi mentor

DISTRIBUIȚI

Biblioteca Județeană Timiș ,,Sorin Titel” şi Asociaţia Cineclub CFR Timişoara au organizat, joi, o întâlnire dedicată lui “Sandu Dragoş – cineast şi mentor”.

Cu acest prilej, au fost prezentate câteva filme de scurt metraj realizate de Sandu Dragoş şi alţi membri ai cinecluburilor CFR şi Gaudeamus, ambele din Timişoara.

Evenimentul a fost găzduit de Secția de Arte ,, Deliu Petroiu”, Bastion Maria Theresia, Timișoara, Corp A.

Cu acest prilej, Lucian Ionică a spus: ”Scopul evenimentul este să ne amintim de un om deosebit care a contribuit foarte mult la cultura din spațiul bănățean.

Este vorba de Sandu Dragoș.

El a înființat primul cineclub de producție din România, care s-a remarcat prin filme deosebite care au fost premiate la multe festivaluri. Nu erau filme chiar de amatori, ci filme bine făcute, care transmiteau idei și mesaje, ce te făceau să gândești, iar pe atunci era impresionant și pe tonul anilor sfârșitului anilor 60 și în anii 70.

Atunci exista și grupul Sigma sau formația Phoenix.

Filmele prezentate joi au fost create de Sandu Dragoș. Este vorba de Jocuri de priveghi și Obsesia. Unul este film etnologic făcut cu regretatul Vasile Crețu, la UVT, fiul actualului poet și director al Bibliotecii Județene Timiș, Tudor Crețu.

Al doilea este un film experimental foarte interesant făcut la cineclubul de la Casa Studenților Timișoara cu Gelu Mureșan care ulterior a devenit cineast profesionist la Animafilm.

Tudor Crețu, a explicat:

”Tatăl meu, Vasile Crețu, scriitorul și cadru universitar, etnologul și omul de film, a colaborat cu Sandu Dragoș la realizarea mai multor filme etnografice, iar pentru mine acest eveniment de astăzi este și unul de suflet.

Filmele au un statut estetic, dar și documentar și surprind o lume care nu mai e. E o întâlnire cu o veche tradiție culturală a Timișoarei – cea a cineclubului și o reîntâlnire cu creației unui mare protagonist: Sandu Dragoș”.

Comentarii

comentarii