Acasă Sănătate Despre putere și optimism cu chirurgul plastician Athanasios Fragkos

Despre putere și optimism cu chirurgul plastician Athanasios Fragkos

DISTRIBUIȚI

10981698 939080289438091 1285909082174298053 nJaponezii spun că cel care zâmbeşte în loc să se înfurie va fi întotdeauna mai puternic. Dar unii luptă toată viaţa ca să obţină puterea pe are o folosesc spre bine sau spre rău, depinde câtă înţelepciune are ca să ştie ce să facă cu ea.

La urma urmei, puternici suntem prin noi înşine, în funcţie de modul în care gândim, dacă creăm în jurul nostru un curcubeu al gândurilor bune sau un neant care ne desparte de fericire. Despre toate acestea ne vorbeşte într-un interviu acordat Ziua de Vest, la început de vacanţă, chirurgul plastician dr. Athanasios Fragkos, fondator şi medic principal în cadrul clinicilor cu acelaşi nume, Plastic Surgeon şi Premium Health Care, reprezentate în Bucureşti, Timişoara şi Atena.

 

ZdV: Vă gândiţi la putere şi la ce aţi face cu ea? Ce sentimente vă trezeşte puterea?

Athanasios Fragkos: De când eram mic şi citeam romane cu prinţi şi regi am observat că puterea este un fenomen extrem de interesant dar şi înfricoşător. Puterea corupe, spune o vorbă, iar sensul ei cred că nu este chiar atât de departe de adevăr. Avem nenumărate exemple de oameni care au o mare putere politică sau financiară dar care se comportă ca şi cum ar fi singurii indivizi din lume sau ca şi cum lumea s-ar învârti în jurul lor. Probabil că, într-adevăr, ceva adevăr există în această zicală. Dacă am pune în balanţă cazurile de oameni care au pus mâna pe putere şi au dat înapoi şi cei care au devenit puternici şi au uitat de cei din jur, cred că balanţa ar înclina în favoarea celui de-al doilea caz. Mai important este că vedem abuzuri şi acţiuni injuste sau nedrepte care vin din partea unor oameni care au doar o mică parte din putere, precum birocraţii, funcţionarii de stat, poliţiştii sau jandarmii. Ce-i drept, nu toţi fac abuzuri, nu toţi uită de responsabilităţile lor, însă sunt din ce în ce mai multe cazuri în care aceste lucruri se întâmplă.

ZdV: Cum trebuie privită puterea pentru a nu ne deveni dăunătoare nouă sau altora?

Athanasios Fragkos: Puterea trebuie privită cu înţelepciune şi practicată cu moderaţie. Ea poate funcţiona ca un miraj, ne putem lăsa prinşi în mrejele ei, uitând că mereu există cineva în faţa căruia va trebui să răspundem pentru acţiunile noastre. Poate că acest lucru nu se va petrece imediat, însă niciun om nu poate acţiona, nu îşi poate consolida imperiul, fără ca la un moment dat să răspundă în faţa celor de care a uitat şi cărora le-a făcut rău. De multe ori ne dorim putere, având impresia că odată cu ea vin şi bani. Însă în aceste cazuri, suntem gata să sacrificăm şi să lăsăm deoparte pacea interioară şi echilibrul.

ZdV: Putem crede că dacă avem puterea, ca persoană publică sau privată, avem totul – fericire, mulţumire, împlinire?

Athanasios Fragkos: Avem impresia că viaţa noastră ar căpăta mai mult sens dacă am avea un cuvânt mai greu de spus în diverse situaţii. Mai mult, ni se induce ideea că oamenii de succes sunt şi cei puternici şi bogaţi, cei care par a nu le lipsi nimic. Însă, în fiecare zi vedem că lucrurile nu stau chiar aşa. Puterea corupe minţile slabe care uită scopurile mai înalte şi încep să urmărească numai banii şi faima. Un om disciplinat, integru care îşi păstrează axa morală chiar şi atunci când pune mâna pe putere, poate reuşi lucruri impresionante. Însă acest lucru presupune ca individul în cauză să nu dea deoparte principiile şi valorile pentru care a muncit şi mai mult, ar trebui să acţioneze numai în virtutea lor.

ZdV: Cum trebuie să fie un om care ajunge să deţină puterea?

Athanasios Fragkos: Probabil că este uşor să facem din noi mereu excepţii, adică să îi judecăm pe alţii pentru diverse lucruri, iar atunci când noi acţionăm întocmai lor să ne prefacem că este doar o acţiune singulară, o excepţie. Pentru ca puterea să fie mânuită cu responsabilitate e mereu nevoie de un om integru, curat, care reuşeşte să se conducă în viaţă după ceea ce el consideră a fi important moral şi nu după bani sau putere. Concluzia este că trebuie să vă controlaţi mintea, în cazul în care nu doriţi să vă controleze ea pe voi.

ZdV: Cu sau fără putere, cum trebuie să ne rămână mintea, gândirea?

Athanasios Fragkos: De foarte multe ori, în situaţii dificile, atunci când lucrurile par să nu mai aibă nicio rezolvare, oamenii renunţă la încercările de a schimba starea de fapt. În acest fel, ei se adâncesc în nisipurile mişcătoare ale gândirii negative, cele care ameninţă să pună stăpânire pe întreaga viaţă şi mod de a te raporta la alţi indivizi. În fapt, ceea ce se întâmplă în aceste momente este resemnarea în faţa problemelor pe care ni le rezervă cursul vieţii. În acest punct, optimiştii se diferenţiază de pesimişti, sau gândirea pozitivă de cea negativă.

ZdV: Ne putem schimba viaţa prin puterea minţii, ne putem crea un microunivers personal, fără ca acest lucru să devină anomie?

Athanasios Fragkos: Unele studii arată că trăsăturile de personalitate, cum ar fi optimismul şi pesimismul pot afecta multe arii ale sănătăţii şi bunăstării. Gândirea pozitivă, care de obicei vine mână în mână cu optimismul, este o parte cheie a managementului eficient al vieţii. Prefigurarea, imaginarea a ceea ce aţi dori să vi se întâmple, o oarecare uşurătate a spiritului şi relaxare în faţa problemelor exterioare, pot aduce creşterea nivelului bunăstării. Toate aceste lucruri se traduc în capacitatea de a te bucura de micile plăceri ale vieţii şi asumarea responsabilităţii pentru ceea ce nu merge bine, în alte cuvinte este vorba de fericire. Gândirea pozitivă nu înseamnă a ţine capul plecat şi a ignorara unele situaţii mai puţin plăcute ale vieţii. Gândirea pozitivă înseamnă doar abordarea neplăcerilor într-un mod mult mai pozitiv şi productiv. Cu alte cuvinte, trebuie să crezi că se vor rezolva toate problemele.

ZdV: Ce ne aduce bun optimismul?

Athanasios Fragkos: Pentru mine, cele mai mari beneficii ale gândirii pozitive se constituie în abilitatea de a construi framework-ul mental şi capacităţile de a dezvolta resursele pe care le voi folosi mai târziu în viaţă. Acest lucru înseamnă că plaja posibilităţilor aplicării acestor abilităţi nu mai este restrânsă la ceea ce mi se oferă, ci se poate adapta la tot ceea ce eu aş dori să obţin. Gândirea pozitivă nu este doar un termen lax. Deşi este minunat să spui că îţi ajunge să fii fericit, e necesar să realizezi că acele momente de fericire sunt esenţiale pentru deschiderea minţii şi a explorării posibilităţilor de a construi competenţele care devin atât de valoroase în ansamblul vieţii tale. Găsirea unor modalităţi de a găsi fericirea şi de a construi emoţii pozitive în viaţa ta, oferă mai mult decât scăderea stresului pe moment şi câteva ore de distracţie alături de prieteni. Perioadele de emoţii pozitive şi explorare nestingherită a vieţii se manifestă cel mai pregnant atunci când veţi vedea posibilităţile de a integra în prezent experienţele pe care le-aţi avut în trecut, atunci când începi să dezvolţi abilităţi care se vor concretiza în talente utile mai târziu, şi atunci când vei simţi nevoia de explorare şi aventură. Cu alte cuvinte: caută bucuria, joacă-te şi urmăreşte aventura. Creierul tău va face restul.

Comentarii

comentarii