Acasă Special Destinul nedrept al lui Victor Ponta

Destinul nedrept al lui Victor Ponta

DISTRIBUIȚI

Simt că lui Victor Ponta i se face o mare nedreptate. El urmează să fie debarcat de la Palatul Victoria, din motive penale. Sau, din motive politice. Când, de fapt, guvernul său ar trebui schimbat fiindcă a administrat în mod defectuos economia României. Așadar, cum arată, în două-trei cifre, această țară la ora unui necesar bilanț?
Guvernul Ponta, propulsat de USL, a ajuns să conducă România ca o consecință a crizei economice, dar și a unor grave greșeli și abuzuri și siluiri, în plan economic, de care s-au făcut vinovate cele câteva Guverne Boc și apoi Guvernul Ungureanu. Pe măsura comportamentului vinovat al Guvernelor PSD, speranța pusă în Victor Ponta a fost uriașă. Și cu ce s-au ales românii? Ia să vedem!
O mare problemă era datoria publică. O datorie care creștea în mod periculos. Datoria publică era constituită într-o proporție de 95% din datoria directă a statului român. Doar 5% din datoria existentă sub regimul PDL o reprezenta cea acumulată de societățile private și de cetățeni. Acest raport nu s-a schimbat. Cu alte cuvinte, statul nu și-a diminuat cota-parte din datorie. Ceea ce înseamnă, nici mai mult, nici mai puțin, decât faptul că, sub aspect procentual, situația nu a evoluat, de vreme ce, Guvernul nu a reușit să-și diminueze gaura în raport cu cea a sectorului privat. Începând din 2012, anul în care a căzut Guvernul Ungureanu, sub aspectul volumului, datoria publică, în loc să scadă, a crescut. Și nu puțin. Ea s-a majorat cu 17,2% din PIB, conform calculului intern și cu 21,6% din PIB, dacă ne raport la modul de calcul al Uniunii Europene. Una peste alta, în cifre absolute, astăzi, suntem datori cu 29 și respectiv 32 de miliarde euro față de 2012.
Să vedem unde s-au dus aceștia bani! M-am referit, deseori, în analizele mele la investițiile cu valoare adăugată. Am insistat asupra faptului că dacă statul face investiţii cu valoare adăugată – o parte dintre acestea reprezentând, de pildă, infrastructura rutieră – atunci, morișca economică se va învârti, astfel încât, treptat, la buget vor intra venituri mai multe, care vor echilibra balanța economică și vor crea posibilitatea unor investiții și mai mari. Dacă se învârte morișca economică, atunci se creează mai multe locuri de muncă, mai multe salarii și într-un cuantum sporit, iar impozitele care se duc la buget pot crește și ele exponențial. Este definiția unui stat în care economia, chiar dacă nu duduie, funcționează în sens pozitiv. De aceea, investițiile erau extrem de importante și constituiau unul dintre cele mai serioase angajamente ale USL, atunci când a convins o bună parte dintre români că este necesară o schimbare de fond a modului în care este guvernată țara. Dar ce să vezi? Suntem la mijlocul anului 2015, iar dacă ne raportăm la anul de referință 2012, atunci, conform unui raport al Curții de Conturi, aflăm că doar 0,1% din datoria publică a fost utilizată în cel mai important domeniu al investițiilor promise, și anume, investițiile în infrastructură. Toate celelalte cheltuieli au fost destinate întreținerii întregului apărat birocratic al statului.
Ne oprim cu cifrele la cele consemnate mai sus. Românii sunt mai datori decât în trecut, economia este departe de a duduii, nu progresează, dincolo de procentele comunicate de propaganda PSD, iar nivelul de viață al cetățeanului este cam tot acolo unde a fost lăsat de Guvernul Ungureanu. Și atunci se pune, firește, întrebarea: de ce a mai avut loc o schimbare de regim dacă această schimbare nu a ameliorat nici starea financiară a României ca stat, nici bugetul personal al românilor? În răspunsul la întrebarea de mai sus trebuie căutată, până la urmă, și soluția.
Soluția după părerea mea nu este „Victor după Ponta”, adică transformarea actualului premier într-un caz penal, în care, topica numelui se inversează, și nici pur și simplu debarcarea politică a PSD de la guvernare. Soluția, poate fi singura soluție bună pentru români, numai și numai o nouă filosofie a bugetului, în subsidiar, și a dezvoltării economiei și societății românești, în special. Există cu adevărat un asemenea proiect? Dacă da, atunci Guvernul Ponta și Guvernul PSD trebuie măturate imediat. Dacă nu, nu vom face decât să creăm și să alimentăm o nouă deziluzie a românilor. Cât îl privește pe generalul cu patru stele, omul serviciilor, omul uniformei, cum îi place să își spună, omul de cuvânt care și-a câștigat fiecare stea de general din câte o trădare, omul „interesului naţional”, care s-a oploșit pe lângă fiecare guvern și regim cu oastea să de strânsură, domnul Gabriel Oprea, este de spus un singur lucru: dacă Klaus Iohannis vrea să militarizeze Executivul României în văzul întregii lumi și dacă intenționează cumva să pună și Executivul în palma serviciilor secrete, atunci nu are decât să se conformeze solicitării para-constituționale a lui Victor Ponta și să-l desemneze pe Gabriel Oprea, premier interimar. Dacă nu, va găsi, cu certitudine, o altă soluție.

Comentarii

comentarii