Acasă Actualitate Dezastrul ia amploare. Primăria Timișoara poate pierde în instanță și în cazul...

Dezastrul ia amploare. Primăria Timișoara poate pierde în instanță și în cazul triplării impozitelor pentru clădiri nerezidențiale deținute de persoane juridice

DISTRIBUIȚI

După ce avocatul Anton Trăilescu a câștigat procesul împotriva Primăriei Timișoara în cazul triplării impozitelor pentru clădiri nerezidențiale deținute de persoane fizice, s-a deschis o adevărată Cutie a Pandorei.

Curtea de Apel Timișoara a pronunțat sentința finală în dosarul triplării impozitelor pentru clădiri nerezidențiale deținute de persoane fizice. Hotărârea, luată în 2021, pentru impozitele din 2022 a fost declarată ilegală. Sentința este definitivă.

Judecătorii Curții de Apel Timișoara au respins joi, 8 iunie 2023, recursul prin care Consiliul Local Timișoara a atacat decizia Tribunalului Timiș, prin care hotărârea de triplare a impozitelor pentru clădiri nerezideințiale deținute de persoane fizice a fost declarată ilegală.

Sentința, valabilă doar în cazul persoanelor fizice, ar putea fi urmată de o hotărâre similară în cazul persoanelor juridice. Compania CIT GROUP SRL a depus în data de 25 iunie, o plângere prealabilă împotriva HCL nr. 664/27.11.2022 privind stabilirea impozitelor și taxelor locale în municipiul Timișoara pentru anul 2023.

Și, așa cum declara avocatul Ionuț Trăilescu: ”Primăria Timișoara ar trebui să le dea banii înapoi celor care au fost afectați de majorarea impozitului. Prin această hotărâre judecătorească s-a dispus anularea unui act administrativ normativ produce efecte pentru toată lumea. Pe cale de consecință, în mod normal ar trebui să se restituie de la bugetul local sumele încasate nelegal cu titlu de impozit”.

Anton Trăilescu a reclamat mai multe ilegalități din procesul de emiterea a hotărârii de Consiliu Local prin care au fost stabilite impozitele și taxele din 2022.

Tribunalul Timiș a admis acțiunea avocatului Anton Trăilescu și a anulat prevederile Hotărârii de Consiliu Local prin care impozitele pentru clădirile nerezidențiale deținute de persoane fizice au fost triplate.

„Tribunalul constată că pârâtul Consiliul Local nu a făcut dovada faptului că anterior adoptării actului administrativ contestat ar exista vreo hotărâre a autorităţii deliberative prin care să fie stabilite criteriile economice, sociale, geografice, urbanistice, precum şi necesităţile bugetare locale care să justifice majorarea impozitului cu o cotă adiţională de 50%. Instanţa nu va reţine susţinerile pârâtului potrivit cărora aceste criterii sunt cuprinse în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre”, se arată în sentința Tribunalului Timiș.

Tribunalul a mai reținut că „un referat de aprobare a proiectului de hotărâre nu poate suplini lipsa unei hotărâri a consiliului local prin care să fie stabilite în mod clar criteriile avute în vedere pentru majorarea cotei de impozit”.

Prima reacție vizavi de lovitura dată administrației a venit din partea viceprimarului Cosmin Tabără. “Atunci când s-a pus problema majorării taxelor și impozitelor locale, pe clădiri, atât pentru persoane juridice, cât și fizice, eu și colegii consilieri din #PNL am cerut că acestea să nu fie majorate. Am venit cu argumente. După doi ani grei de pandemie, oamenii de afaceri, dar și cetățenii nu trebuie “subjugați” de taxe și impozite.

Într-adevăr, bugetul local nu stătea foarte bine, dar nu asta este soluția. Mulți și-au schimbat SAD-urile în spații de locuit și au evitat taxele. Alții nu au putut, dar situația economică nu ne dădea dreptul de a-i constrânge. Sunt alte soluții de a stimula economia, taxarea în exces nu este varianta bună pentru economia locală.

Ce a urmat se știe. Nu s-a ținut cont de părerea noastră, nici măcar în diminuarea taxei, iar rezultatele se văd în sentințele judecătorești: Curtea de Apel Timișoara a pronunțat sentința finală, declarând ilegală hotărârea de a tripla impozitele, luată în 2021, pentru impozitele din 2022. Sentința este definitivă, după ce judecătorii Curții de Apel Timișoara au respins recursul Primăriei. Decizia Curții de Apel, în motivare, menționează câteva aspecte pe care noi, în urmă cu doi ani, le-am descris atât în discuțiile purtate în birouri, cât și în ședința de Consiliu Local.

Concluzia? Cine a greșit să-și asume: Dominic Fritz și colegii săi de la USR, la care l-au adăugat pe Raul Ambruș în echipa lor de votanți. Așa au făcut 14 voturi cu care au luat decizia declarată ilegală.

Am spus mereu că orice decizie bună trebuie luată după consultări, studii și ascultarea experților tehnici. Deciziile unilaterale nu ajută la nimic. Mai mult decât atât, acum PMT este în situația în care devine debitor în urma sentinței și trebuie găsită soluția restituirii sumelor de bani, compensarea debitelor sau o alta variantă”, a scris viceprimarul Cosmin Tabără, vineri, 9 iunie, într-o postare pe Facebook.

Comentarii

comentarii