Acasă Actualitate Dezbaterea pe prețul gigacaloriei, mai mult un dialog. Și acela, nefinalizat

Dezbaterea pe prețul gigacaloriei, mai mult un dialog. Și acela, nefinalizat

DISTRIBUIȚI

Luni, 1 noiembrie, ar fi trebuit organizată dezbaterea pe tema prețului gigacaloriei la Timișoara. Aceasta s-a ținut, dar a participat, pe lângă reprezentanții primăriei și ai Colterm, doar Petru Olariu, președintele Federației Asociațiilor de Locatari din Timișoara (FALT). Discuțiile cele mai importante, cele pe cifre, au fost până la urmă amânate. Vor fi totuși discutate între reprezentanții primăriei, Colterm și FALT, în privat.

Vă amintim că, inițial, consiliul de administrație (CA) al Colterm a propus triplarea tarifului la gigacalorie. Astfel, s-ar ajunge la un preț de 746 lei/Gcal (644 lei/MWh) plătit de utilizatori, asta după ce se scade subvenția de 241 lei/Gcal (207,27 lei/MWh), cea care ar fi la nivelul maxim prevăzut de lege. Anterior, timișorenii plăteau 242 lei/Gcal, iar subvenția era la același nivel. După câteva zile de la acest anunț, însă, primarul Dominic Fritz a declarat că acest lucru ar însemna un cost mult peste puterile timișorenilor, astfel că le va propune consilierilor locali să aprobe „numai” o dublare a tarifului actual.

Revenind la întâlnirea de luni, Petru Olariu a găsit și un motiv pentru lipsa de interes a timișorenilor… aceștia au mers la cimitir, fiind Ziua Morților. Olariu a încercat, însă, să pună câteva întrebări legate de justificarea noului preț. Președintele FALT s-a legat de salariile din cadrul companiei, de decizia de a folosi numai 52% cărbune pentru producția agentului termic și de prețul certificatelor de poluare.

La început, însă, Petru Olariu a venit cu critici mai generale: „Înțelegem că sunt considerente urgente, dar astăzi este ziua când Banatul sărbătorește Ziua Morților. Nu înțeleg de ce nu am amânat-o pe marți, dar dacă trebuie, trebuie. Nu mă înțelegeți greșit, susțin că trebuie sistem centralizat, dar dacă se fac astfel de majorări – că sunt sau nu sunt corecte – oamenii nu își vor permite să plătească facturile. Ne vom trezi că debranșările vor fi atât de mari că nu vor mai fi clienți. Totdeauna gigacaloria s-a mărit în primăvară. Majorarea se face cu forța acum. Pe site-ul primăriei, proiectul a fost pus pe 22 octombrie, (…) dar de abia joi (28 octombrie – n.r.) după ora 5 s-au pus documentele. Zile întregi am cerut să vedem fundamentarea. Ni s-a spus că este pe site. Până la urmă, și-au dat seama că nu era. Era doar proiectul. Pe noi nu ne interesează că scrie cu cât se mărește prețul. Ne interesează să vedem fundamentarea acestei creșteri”.

În ceea ce privește întrebările relevante la subiect, s-a stabilit că Petru Olariu, „Lucian” (un angajat al primăriei cu care s-a mai întâlnit președintele FALT) și Cristian Mîțu (directorul interimar al Colterm) se vor întâlni fizic, „cu calculatorul în față”, pentru a vedea ce „să le zică oamenilor”. Până să ajungă la această decizie, s-a stabilit că prețurile înaintate în documentul de fundamentare nu ar fi cele mai exacte, fiindcă procedura de calcul, cea recomandată de ANRE, nu ia în calcul mai mulți parametri, precum gradul de uzură al rețelei și prețurile la zi ale gazului, energiei electrice și certificatelor de poluare.

Pe scurt, din document ar reieși că o gigacalorie produsă la CET Centru, strict pe gaz, ar avea un preț de 833 de lei. La CET Sud, care folosește mix de gaz și cărbune, prețul ar fi de 284 lei pe gigacalorie. Astfel, Olariu a cerut o justificare asupra alegerii conducerii Colterm de a funcționa pe gaz. Reprezentanții companiei i-au spus că aici nu intră prețul la zi al certificatelor, producția pe cărbune fiind de două ori mai poluantă. Prețul „real” al certificatelor, la producția pe cărbune, ar fi de „130-140” de lei pe gigacalorie, iar cel al producției pe gaz, la jumătate. În plus, prețul gazului a început să crească de abia la final de august, astfel că atunci când au fost făcute calculele – s-a lăsat de înțeles că „în vară” – era mai „rentabilă” producția pe gaz.

Datele din documentul de fundamentare sunt precise și fiindcă metodologia de calcul a ANRE prevede un grad de uzură de 1-2%, în timp ce la Timișoara acesta este „undeva la 38-39%”. Despre diferențe de uzură între rețelele CET Sud și CET Centru nu s-a vorbit, astfel că discuția despre rentabilitate va fi purtată în privat între Petru Olariu, „Lucian” și Cristian Mîțu. Poate chiar și cu Ruben Lațcău, care s-a oferit și el să vorbească personal cu Olariu. Tot în privat, se va vedea și de ce a crescut capitolul „alte cheltuieli materiale” crește față de anii precedenți de la zeci de mii la sute de mii de lei, atât în producție, cât și în transportul agentului termic.

În altă ordine de idei, spre finalul „dezbaterii”, Ruben Lațcău a atacat consilierii locali ai celorlalte partide, care, spre deosebire de câțiva ai USR PLUS, nu au fost prezenți la dezbatere. „Constat cu amărăciune că niciunul dintre consilierii locali foarte interesați – cei care au cerut amânarea și organizarea unei dezbateri – nu sunt prezenți aici, deși dezbaterea a fost anunțată de marți. Iată interesul real și profund al consilierilor noștri locali, care fac spectacol politic, dar când e de aplicat și pe cifre sunt dispăruți și au alte priorități”, a ținut să spună viceprimarul userist.

 

Comentarii

comentarii