Acasă Actualitate Dezbaterea ”Umanismul pragmatic” a reunit la Timișoara sute de participanți din România

Dezbaterea ”Umanismul pragmatic” a reunit la Timișoara sute de participanți din România

DISTRIBUIȚI

Sute de participanți din Timiș, dar și din alte județe din România, deputați umaniști, reprezentanți ai ONG-urilor, ai asociațiilor profesionale și ai mediului de afaceri au participat, la ampla dezbatere intitulată ”Umanismul pragmatic”, vineri, 2 septembrie, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara. Evenimentul a fost organizat de eurodeputata, Maria Grapini, în colaboare cu filiala PUSL Timiș.

Cu acest prilej, eurodeputata umanistă, Maria Grapini, a amintit de criza în care a intrat Timișoara, din cauză că au participat foarte puțini la vot, în urmă cu doi ani pentru a-și alege actualul primar, iar acum orașul suferă, fiindcă administrația actuală este incompetentă, iar oamenii acum își arată nemulțumirea, dar e prea târziu.

”Dacă nu luptăm să punem omul potrivit la locul potrivit, nu se vor lua niciodată decizii bune. Nu va avea cine să le ia. Să fie clar. Decizia e a acelora care se duc acolo sus, dar trimiși de noi, de cetățeni, prin participare sau prin neparticipare la vot. Suferința mea ca timșoreancă este că Timișoara a avut cea mai slabă participare la vot când ne-am ales primarul și ceilalți deputați și senatori și iată că acum suntem nemulțumiți de ceea ce se întâmplă în orașul nostru. Corect este să ne implicăm și să le cerem aleșilor aceste întâlniri directe cu cetățenii. Avem 10 deputați și 4 senatori de Timiș, în Parlamentul României. Câți dintre cetățeni îi cunoaște cine sunt?  Mai fost vreo dezbatere organizată de vreun deputat sau senator? Din patru în patru ani, vin să ceară votul. Eu fac mereu dezbateri și comunic direct cu cetățenii. Am făcut inclusiv pe cultural. De ani de zile susțin tabăra de pictură de la Calacea și îi vizitez pe artiștii vizuali. Organizez Cafenea literară, unde aduc elevii de la școală să se întîlnească direct cu personalitățile culturale. Titlul este ”Să ne cunoaștem istoria, să ne cunoaște valorile!”. De asemenea, organizez conferințe cu femeile de afaceri și pe alte domenii dezbateri. Susțin lansări de carte. Dacă nu vom fi deschiși, dacă nu ne vom dedică din timpul nostru comunității nu vom reuși mare lucru. Aleșii trebuie să își asume, să își dedice timp cetățenilor, celor care i-au votat, să se întâlnească direct cu oamenii, care i-au votat!”

Unul din scopurile dezbaterii de vineri a fost preluarea problemelor si propunerilor specifice fiecărei categorii sociale. ”Prin intermediul acestei dezbateri, dorim să oferim posibilitatea de a pune la aceeași masă politicieni cu putere de decizie, ONG-uri, mediul de afaceri, cetățenii și nu în ultimul rând presa care are un rol esențial într-o societate democratică. Umaniștii consideră că ar trebui să devină o normalitate astfel de dezbateri publice în care toți factorii esențiali dintr-o societate democratică stau la aceași masă pentru a avea discuții constructive pentru îmbunătățirea vieții zilnice a cetățenilor”, susține eurodeputata.

Cu acest prilej, Maria Grapini i-a premiat pe olimpicii cu locul 1 la robotică și sport din Timișoara. ”Umanismul pragmatic. Felicit profesorii care s-au ocupat de ei și conducerea Liceului Pedagogic din Timișoara. ”Am avut onoarea să fie lângă copii, maestru Vasile Pintea, 92 de ani, artistul plastic timișorean, cunoscut în țară și străinătate prin creațiile sale!”, spune Grapini.

Cred că trebuie să ne gîndim întâi și întâi la om. Ce implicație are orice decizie asupra omului și să ne gândim ce facem noi pentru fiecare dintre noi. Cu acest prilej au fost prezentate și liniile directoare ale umanismului pragmatic!

”Trăsăturile definitorii ale ființei umane sunt: libertatea, creativitatea, onoarea. Depășiți incapacitatea adaptării la schimbările din societate. La evoluția societății se propune a patra cale sau umanismul pragmatic, o concepție originală cu profil propriu inconfundabil izvorât din examenarea știițifică a problemelor lumii actuale. Statul este al oamenilor nu oamenii ai statului. Educația, instruirea, cunoașterea sunt mijloace concrete de dobândire a libertății. Numai un om liber se poate exprima și afirmă fără rețineri în societate. Orice voce publică implicată și care va suține acest demers va contribui concret și direct la o schimbare fundamentală în destinul României. Considerăm că structura societății este formată din creativi, executivi și volnerabili, fiecare categorie având merite și propria utilitate socială. Ne dorim că destinul societății românești decis de oameni, nu de roboți”.

Eurodeputata Maria Grapini a vorbit și de necesitatea unei legi prin care statul să confiște averile ilicite. În acest sens a fost lansată o petiție care a fost semnată de participanți. ”Nu cred că cetățenii din România nu ar vrea ca cei care au acumulat bogații și nu le pot justifică fiscal să nu le poată confisca statul român, iar banii să fie îndreptăți către cetățenii în nevoi. Eu cred în această inițiativă și vrem să strângem 100.000 de semnături așa cum cere legea. Participanții la această dezbatere publică au dorit să semneze și au semnat petiția. Vom continuă să strângem semnături. Vom face și standuri pe stradă. Oamenii trebuie să știe că această lege poate fi făcută și pusă în aplicare, iar acele averi ilicite pot fi confiscate. Așa cum un pensionar sau un intreprinzător dacă nu și-a plătit la timp dările la stat ei vor fi executați de stat și vor plăti penalități. De ce acei indivizi care au acumulat averi să nu dea socoteală? Cine muncește corect să aibă, iar cine fură și acumulează averi făra să le poată justifică să le restituie statului”.

De ce această dezbatere? Grapini a explicat: ”Am stabilit cu colegii mei de la PPUSL din județele de unde au venit la Timișoara că trebuie să avem dese întâlniri cu oamenii, să comunicăm direct cu ei și să îi ajutăm în problemele lor. Ne-am dorit să mărim transparența în ceea ce noi facem și să discutăm cu cetățenii. S-a terminat etapa în care fiecare așteaptă. Orice partid politic sau organizație a societății civile trebuie să aibă acest dialog cu oamenii. Cetățenii trebuie să spună ce vor și apoi noi să le așezăm într-un cadru juridic. Nu putem stă departe de oameni și să ne amintim de ei doar când începem să la cerem votul!”. 

Una dintre discuțiile în dezbatere a fost necesitatea legii răspunderii magistraților. Grapini a explicat: ”Haideți să facem o lege a răspunderii magistraților. Nici până azi nu există. Voi mai face demersuri să mai inițiem o dată legea această. Totuși, acum cu legile existente, oricând un magistrat poate fi tras la răspundere de instituția pe care o reprezintă, dacă un cetățean cîștiga la CEDO. A câștigat o doamna din Timișoara la CEDO, iar banii trebuie dați de la bugetul statului, iar instituția respectivă se poate îndrepta asupra magistratului. E ca și la Fisc. Dacă îmi pune o penalitate un inspector de la Direcția de Finanțe și eu câștig în peoces, penalitățile le plătește inatituția, dar instituția are pârghiile legale să se îndrepte împotriva celui care a dat decizia greșită. Sigur ar fi mai bine dacă am avea o lege a raspunderii magistraților. Putem să o inițiem și să vedem cine se opune ca magiatratul să răspundă, așa cum cetățeanul simplu răspunde și e amendat sau întreprinzătorul dacă nu și-a plătit ceva la stat. Așa și magistratul să răspundă atunci când a dat o sentința greșită”.

 Despre nunta șefului AUR, eurodeputata Maria Grapini a spus că a fost o parodie, dat fiind că i-a obligat pe participanți să poartă costum popular. ”Eu văd o parodie de nuntă, iar mirele spune că respectă costumul popular, dar acest domn a respectat vreodată legea costumului popular a două duminică din mai? Să îl văd că organizează o manifestare specifică, așa cum am făcut eu în fiecare an și l-am invitat și pe mitropolitul Banatului și au participat sute de oameni veniți din toate colțurile țării la Timișoara. Toți îmbrăcăți în costum popular? Să ne respectăm tradițiile și valorile cu adevărat, nu să facem parodii”.

Juristul Darius Georgiu, vicepreședintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș, a aminti că CCIAT este principalul vector al mediului de afaceri și al ideilor propagate de întreprinzători și principalul promotor care încurajează ideea de cooperare. ”Așteptăm cât mai mulți antreprenori să se alăture CCIA Timiș în acest demers. Vocea noastră unită poate îmnsemna o forță mai mare. Forța vine din unitate!”, a fost mesajul lui Darius Georgiu.

De asemenea, Darius Georgiu a vorbit de mai multe probleme cu care se confruntă mediul economic. ”O mare problemă este imprevizibilitatea legislativă în ceea ce privește regulile care guvernează mediul de afaceri. E vorba de niște consecințe care sunt grave. Codul fiscal în vigoare din 2015 a avut peste 600 de modificări. Mi se pare incredibil. Totul este dat peste cap în activitatea companiilor. Fiecare unitate economică își stabilește un buget anual și își creionează un plan de afaceri. În condițiile acestea nesigure și imprevizibile, cum poți să respecți acel plan de afaceri multianual în condițiile în care au avut loc 600 de modificări ale  Codulului fiscal?  De la 1 ianuare, vor întră alte modificări. E vorba de impozitul pe dividente sau impozitul pe salarii, etc. Dacă lucrezi 2 ore plătești impozit pentru 8 ore. Cineva poate lucra două ore pe săptămână la cinci firme și ar trebui să plătească impozit pentru ceea ce primește, dar nu este așa. Va trebui să plătească impozit pe salariu minim pe economie cinci impozite. E o chestiune care trebuie corectată. Se vorbește de faptul că subiecții au calitate de egalitate juridică. Ce statut de egalitate juridică am eu cu un organism al statului care îmi blochează conturile a două zi doar la o suspiciune. Eu mă judec cinci ani, intru în insolvență nu mai recuperz nimic. Unde este egalitatea?”, se întreabă Darius Georgiu.  

Care ar fi soluția? Georgiu a mai spus: ”Cred că ar trebui să existe un pact între partidele politice care să genereze un cod fiscal sau o legislație fiscală a mediului de afaceri care să ne dea nouă, întreprinzătorilor, să conturăm un plan de afaceri sigur pe mai mulți ani și să devenim o societate antreprenorială serioasă. Această imprevizibiliatate pentru mediul de afaceri cu care ne confruntăm de ani de zile este ceva dezastruos. Se modifică taxele și codul fiscal: TVA, impozitul pe profit etc. Toate în sus.  Suntem într-o dinamică extremă. Mărim și numai mărim taxele. Nu am găsit nimic să se și micșorează aceste taxe, care împovărează devastator mediul de afaceri”, a încheiat Darius Georgiu.

În final Maria Grapini a mulțumit tuturor: ”Azi am organizat o dezbatere publică la Timișoara pe probleme legate de oameni! Greutățile create de stat cetățenilor și întreprinzătorilor! Mulțumesc doamnelor deputat Steluța Cătăniciu și Grațiela Gavrilescu care au participat la dezbatere și au raspuns întrebărilor puse de către cei care au participat și președintelui PPUSL,  Daniel Ionașcu, toți prezenți la Timișoara. Mulțumesc asociațiilor  AFAR, AJPT, OADOR, Asociația pensionarilor, Asociația cultural-patriotică Avram Iancu! Demnitate, Onoare, Curaj!”.

Comentarii

comentarii