Acasă Actualitate Dezbateri publice referitoare la două proiecte de hotărâre care, odată adoptate, vor...

Dezbateri publice referitoare la două proiecte de hotărâre care, odată adoptate, vor schimba destul de mult viața socială din Timișoara

DISTRIBUIȚI

USR PLUS a lansat două proiecte de hotărâre care, odată adoptate, vor schimba destul de mult viața socială din Timișoara. Sunt două schimbări de regulamente, care se referă la deținerea animalelor de companie, respectiv la sancțiunile referitoare la acest segment al vieții sociale. Desigur, în prim plan se află deținerea animalelor de companie în Timișoara, transportul acestora în mijloacele de comun, dar și modul în care ne comportăm cu porumbeii din oraș, respectiv cu animalele fără stăpân.

Noile proiecte nu vor fi votate prea curând, pentru cele două s-a hotărât organizarea unei dezbateri publice. Vocile pro și contra sunt numeroase și s-au manifestat deja destul de vocal de la prezentarea publică a proiectelor. Ceea ce e bine, asta e democrația.

Noua legislație este departe de a fi una perfectă, lasă mult loc de interpretări, pasează din responsabilități și interzice hrănirea animalelor fără stăpân de pre stradă, dar mai ales a porumbeilor. Dar, ca o noutate, o dovadă clară de evoluție spre civilizație, proprietarii de animale de companie din oraș nu mai sunt (chiar) la cheremul unor vecini cu păreri extremiste în domeniu, iar în mijloacele de transport în comun va fi în sfârșit permis transportul animalelor de companie, în anumite condiții.

”Am lucrat într-un grup extrem de larg, în care s-au aflat și asociații de protecție a animalelor, medici veterinari, reprezentantul FALT, al ACH, din direcția de mediu. Scopul regulamentului proivind deținerea animalelor de companie este de a stabili și drepturi și obligații pentru deținători pe de o parte față de bunăstarea animalelor, pe de altă parte pentru respectarea regulamentelor sanitare, de igienă și curățenie și siguranță publică. Deținătorii de animale vor trebui să țină cont de teoate măsurile de a evita și elimina orice disconfort care ar putea fi creat vecinilor”, a spus Rodica Militaru, consilier local USR.

Ideea e în principiu bună, noul regulament va elimina dorința clară a unor ”vecini binevoitori” de a nu avea în preajmă absolut niciun animal de companie, doar pentru că așa vor ei. Aceasta a dus la apariția unor adevărate drame, în care oamenii trebuiau să renunțe efectiv la animalul iubit, doar că cineva avea o problemă cu persoana respectivă. Se făcea reclamația și problema se ”rezolva”.

Până acum procedura în domeniu era extrem de dificil de îndeplinit, acum această nebunie birocratică se elimină, iar proprietatea este mai bine respectată. Oamenii vor putea să dețină mai ușor un animal, dar cu obligația să respecte anumite reguli sanitare și veterinare, animalul să nu producă probleme, respectiv mizierie în spațiile comune. Cel puțin se elimină arbitrarul în luarea deciziei, așa cum era înainte când doar cineva putea bloca deținerea animalului doar pentru că așa credea el.

Dar, și aici există un dar, propunerea de legislație locală pe tema deținerii animalelor de companie transferă oarecum responsabilitățile tot în mâna locatarilor/proprietarilor, în sensul că asociația de proprietari ar urma să poată să facă singură un regulament pentru asociație, care să reglementeze deținerea animalelor. Într-un fel, aceiași mărie, dar cu altă pălărie, una mai democratică, în care regulamentul să fie adoptat cu majoritatea membrilor, nu cu majoritatea membrilor prezenți la ședință. Cel puțin știi dacă blocul respectiv e ”Pet friendly sau nu”.

”Considerăm că deținerea unui animal de companie într-un bloc poate fi reglementată prin Legea Asociațiilor de Proprietari, legea 196 din 2018. prin aceatsă lege, asociațiile își pot face un regulament propriu al condominiului. Diferența este că acest regulament trebuie aprobat de majoritatea proprietarilor, nu ca orice hotărâre cu majoritatea celor care participă la o ședință de bloc. În acest fel cel care dorește să cumpere sau să închirieze un apartament în bloc va cunoaște dinainte regulamentul (…). În acest fel se vor elimina abuzurile dintr-un bloc”, a mai spus Rodica Militaru.

Un enorm pas înainte se face prin faptul că se va permite transportul animalelor de companie cu mijloacele de transport în comun, cu plata unui bilet și cu respectarea unor reguli. Dacă animalul deranjează  poate fi dat jos din tramvai de conducătorul mijlocului de transport sau de controlor, mai spune Militaru. Desigur, și aici vor fi discuții, extremiștii nu vor lipsi și vor fi persoane care vor vedea numai câini ucigași și pisici zgârietoare.

Cea de a doua mare dezbatere, poate chiar mai mare decât prima, apare referitor la abaterile legate de animale și păsări, aplicate la Timișoara. În prim plan apare problema legată de hrănirea porumbeilor din oraș. Oamenii nu vor mai avea voie să le ofere acestora mâncare, iar cei de la USR speră că în acest mod păsările își vor lua zborul și vor pleca spre alte zări, părăsind centrul orașului. Acum sunt multe și dacă primesc mâncare în continuare se vor înmulți exponențial, spune și Răzvan Stana, consilier local USR. Spaima sa este că proaspăt renovatele clădiri din centrul orașului Timișoara vor fi…bombardate și vor arăta urât în 2023, atunci când orașul va fi Capitală europeană a Culturii. În concluzie, cine dă de mâncare la porumbei poate fi amendat. Dar și aici….legea e tolerantă.

”Acum nu credeți că vom amenda un copil că dă acolo câteva grăunțe la porumbei. Sau pe părintele acelui copil”, spune Răzvan Stana.

Cam la fel se pune problema și legat de câini și pisici, despre care Stana spune că dacă nu vor mai fi hrăniți de cetățeni vor dispărea. Nu știm cum, dar regulamentul nu este final, este perfectibil.

Iar acum urmează dezbaterea publică. Cei pro și contra câine sau pisică la bloc sau în tramvai, cei care vor să dea de mâncare la porumbei sau nu, să ajute sau nu un câine pe stradă, vor putea să se ”bată” legal, cu argumente pentru poziția lor.

Comentarii

comentarii