Acasă Actualitate Dezinsecție în Timișoara, până la finalul lunii iunie. Apel către cetățeni

Dezinsecție în Timișoara, până la finalul lunii iunie. Apel către cetățeni

DISTRIBUIȚI

Până la finalul lunii iunie, la Timișoara continuă acțiunile de dezinsecție. Vor fi atât terestre – noaptea, cât și aeriene – dimineața și seara. Periodic au loc și acțiuni de deratizare. Totuși, atrag atenția reprezentanții primăriei, și cetățenii trebuie să respecte anumite prevederi legale. Și anume, să își igienizeze gospodăriile și să nu se atingă de stațiilor de deratizare, de exemplu.

În ceea ce privește dezinsecția, după etapele din aprilie și mai, a început una nouă pe 17 iunie, care va dura până la finalul lunii. Lucrările de dezinsecţie terestră se desfăşoară între orele 21-6, urmate și precedate de lucrările de dezinsecţie aeriană între orele 6-10 şi 17-21. De asemenea, la începutul lunii martie a avut loc o amplă acțiune de deratizare pe domeniul public al orașului.

„Primăria Timișoara efectuează periodic tratamente de deratizare din martie până în octombrie în fiecare an. De asemenea, monitorizează în permanență situația rozătoarelor și insectelor, iar în momentul în care se înregistrează creșteri ale populației acestora, intervine prin acțiuni specifice. Prestatorul autorizat pentru efectuarea acestor lucrări este societatea Coral Impex SRL, prin contractul subsecvent nr. 46 din 10.05.2022 privind Servicii de salubrizare – activităţi de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie în municipiul Timişoara. Produsele folosite sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii. Personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat și autorizat în conformitate cu  legislația în vigoare, fiind dotat cu echipament de protecție corespunzător”, precizează reprezentanții primăriei în legătură cu propriile îndatoriri.

În ceea ce privește îndatoririle cetățenilor, tot municipalitatea amintește că și aceștia trebuie să participe la acțiunile de exterminare a dăunătorilor, având grijă de propriile gospodării. În această ordine de idei, este lansat și un apel:

„Pentru ca tratamentele să aibă o eficienţă ridicată, facem apel la cetăţenii orașului să sprijine acțiunile primăriei și să adopte măsuri urgente în privința curăţeniei în propriile gospodării pentru combaterea rozătoarelor. Rugăm cetățenii să procedeze la salubrizarea și igienizarea spațiilor proprii de depozitare a deșeurilor menajere, interioare și exterioare clădirilor. Atragem atenția timișorenilor asupra faptului că sunt interzise golirea, deteriorarea sau sustragerea staţiilor destinate plasării momelilor, amplasate de către operatorul serviciilor de deratizare pe domeniul public”.

Prin HCL nr. 371/30.10.2007, reglementările privind combaterea vectorilor-rozătoare, insectelor și dăunătorilor în general sunt consemnate sancțiuni. De pildă amendă de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru persoanele juridice, în situația neefectuării lucrărilor de deratizare şi dezinsecţie imediat ce se constată apariţia de rozătoare (şoareci, şobolani) şi/ sau insecte (ţânţari, muşte, gândaci) și neluării măsurilor de combatere a dăunătorilor din spaţiile proprii.

Comentarii

comentarii