Acasă Actualitate Dezvoltarea gândirii antreprenoriale a studenților de la USAMVB Timișoara

Dezvoltarea gândirii antreprenoriale a studenților de la USAMVB Timișoara

DISTRIBUIȚI

Două dintre obiectivele Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului ,,Regele Mihai I al României” din Timișoara sunt dezvoltarea gândirii antreprenoriale a studenților și formarea aptitudinilor şi dezvoltarea abordărilor antreprenoriale.

Acestea au fost transpuse în practica educațională formală și nonformală în cadrul unor proiecte, care au pus în comun pe parcursul anilor universitari parteneri economici relevanți pe piața de business locală, națională și internațională, cadre didactice și studenți. Astfel, au fost dezvoltate și puse la dispoziția studenților din domeniile de licență, master și doctorat, metode concrete de antreprenoriat gestionate în universitate.

Unul este Laboratorul de carmangerie din cadrul USAMVBT. Acesta  are ca obiectiv principal susținerea activității didactice, de cercetare, dezvoltare, inovare și microproducție în vederea obținerii unei game sortimentale diversificate de produse inovative din carne, sănătoase, de înaltă calitate, pe bază de ingrediente bioactive, naturale cu beneficii reale pentru sănătate.

Laboratorul a fost înregistrat și autorizat sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor  în vederea desfășurării activității de procesare a produselor proaspete din carne, fiind proiectat și amenajat conform legislației în vigoare, cu respectarea principiilor sistemelor GMP (bunele practice de producție) și GHP (bunele practice de igienă), iar amplasarea utilajelor în secția de procesare și activitatea de procesare este în conformitate cu normele sistemului de management al siguranței alimentare HACCP.

Dotarea tehnologică include: mașină de tocat carne, malaxor, șpriț, prese de hamburger, echipamente de ambalare în folie sau in vid, echipamente frigorifice (2 dulapuri frigorifice, dulap congelare, masă frigorifică, frigider 200L).

Sortimentația dezvoltată până la acest moment include 7 tipuri de produse din categoria prospăturilor, constând în: pasta de mici din carne de porc și vită, cârnați de porc, cârnați de porc picanți, burger din carne de porc, respectiv 3 sortimente de pastă de pleșcaviță din carne de porc, din carne de vită și amestec de carne porc și vită.

Al doilea este Laboratorul de panificație și produse de patiserie din cadrul USAMVBT. Acesta are ca obiectiv principal susținerea activității didactice, de cercetare, dezvoltare, inovare și microproducție în vederea obținerii unei game sortimentale diversificate și cu valoare nutrițională ridicată de produse de panificație și patiserie, alimente făinoase funcționale și produse dietetice destinate persoanelor cu anumite afecțiuni sau preocupate de o alimentație sănătoasă.

Laboratorul a fost înregistrat și autorizat sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor în vederea desfășurării activității de fabricare a pâinii, prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie, fiind proiectat și amenajat conform legislației în vigoare, cu respectarea principiilor sistemelor GMP (bunele practice de producție) și GHP (bunele practice de igienă).

În conformitate cu normele sistemului de management al siguranței alimentare HACCP, secția de producție include: vestiare (negru și alb), grup sanitar, spații de depozitare materii prime, procesare și depozitare produs finit.

Echipamentele specifice care deservesc activitatea tehnologică se referă la:  cuptor de panificație Dadex, cu 3 vetre cu acționare independentă a regimului termic pe fiecare vatră și dospitor; cuptor de panificație electric cu 12 tăvi și dospitor; divizor aluat manual; cuptor de patiserie electric; malaxor cu spirală și capacitate de 32 l; friteuză electrică de capacitate 30 l; mixer planetar; mese de lucru frigorifice, mobilier laborator, etc. Soluțiile tehnologice dezvoltate de către colectivul laboratorului se referă la obținerea pâinii și a produselor de panificație cu sau fără adaos (pâine, chifle, împletituri), a produselor de patiserie proaspete și prăjituri din aluat dospit, fraged, foietaj pe bază de făină de grâu (gama sortimentală existentă până în prezent include 20 de sortimente).

De asemenea, se fabrică sortimente de produse făinoase hipoglucidice pornind de la matrici cerealiere/leguminoase/extracte de plante cu indice glicemic scăzut: (biscuiți hipoglucidici din făină de năut, cozonac dietetic cu făină de cătină, brioșe hipoglucidice cu făină de cicoare, biscuiți cu cereale germinate sau extract de Momórdiga charantia, etc.), produse aglutenice pe bază de făină de pseudocereale de tip hrișcă/quinoa/amaranth sau făină de orez în amestec cu fructe sau/și leguminoase, produse de panificație/patiserie funcționale bogate în polifenoli cu activitate antioxidantă ridicată, macro și microelemente și prin asocierea matricei făinoase cu fructe/germeni/extracte cu valoare biologic activă și produse inovative de panificație cu valoare nutrițională și funcțională ridicată obținute prin valorificarea unor subproduse din industrii agricole/horticole (șrot de oleaginoase, tescovină, coji de fructe deshidratate si măcinate, etc.).

 

 

Comentarii

comentarii