Acasă Actualitate Dezvoltarea software a soluțiilor digitale | Ce trebuie să știi despre modelele...

Dezvoltarea software a soluțiilor digitale | Ce trebuie să știi despre modelele de outsourcing

DISTRIBUIȚI

Externalizarea task-urilor sau chiar a întregului proiect software a devenit o practică tot mai frecventă datorită avantajelor pe care le are.

Mai jos, câteva aspecte pe care să le iei în considerare înainte de a externaliza proiectul tău. 

Când ai nevoie de externalizarea serviciilor tale software?

  • Atunci când ai un volum prea mare de muncă și nu vrei să supraaglomerezi programul celor din echipa ta.
  • Atunci când trebuie sa dezvolți proiectul cu o tehnologie nouă. Iar învățarea acesteia ar putea dura mai mult decât externalizarea proiectului.
  • Atunci când proiectul devine mai amplu și ai nevoie de mai mulți oameni în echipa ta care să susțină dezvoltarea. Iar în cele mai multe cazuri, angajarea de resursă umană nouă se dovedește un proces mai costisitor, deoarece include și o perioadă de onboarding. Pe lângă asta, domeniul software este unul care se bucură de popularitate crescută, iar găsirea de specialiști care să aibă pregătirea necesară și să fie disponibili pentru angajare poate fi o provocare.
  • Atunci când ai nevoie de soluționarea anumitor task-uri și nu are niciun rost să angajezi un om.

Principalele tipuri de modele de outsourcing:

O catalogare simplă a tipurilor de modele de outsourcing din care poți alege se realizează în funcție de:

  • distanță: nearshore, offshore sau onshore. Pe scurt, aceste concepte se referă la locul în care se află compania către care urmează să externalizezi proiectele sau task-urile.

Iar onshore sunt companiile care au sediu în aceeași țară cu tine, ceea ce reprezintă un real avantaj, deoarece puteți comunica direct și față în față, făcând o vizită la sediul acestora.

Companiile nearshore sunt cele care au sediul în țările învecinate, ceea ce vine cu avantajul că diferențele culturale nu sunt foarte mari. De asemenea, distanța nu e neapărat foarte mare și permite vizite.

Companiile offshore sunt cele care pot avea sediul în țări mai îndepărtate de locația ta, ceea ce poate fi privit, de asemenea, ca un avantaj, deoarece ai acces la diferite culturi care pot aduce perspective noi aplicației sau proiectului tău.

  • cunoștințe tehnice: echipe dedicate (dedicated teams) sau staff augmentation. Echipele dedicate sunt cele care contribuie la dezvoltarea proiectului clientului, fără ca acesta să aibă o echipă de software development in-house.

Pe când, staff augmentation – așa cum indică și denumirea – presupune o extindere a echipei de software development – ceea ce presupune existența unor experți care să fie implicați în dezvoltarea proiectului. 

  • amploarea proiectului pe care îl ai în plan – astfel, poate fi vorba de formarea unor echipe pe termen scurt, mediu sau lung. În funcție de această decizie, îți poți da seama care vor fi costurile privind externalizarea și îți poți da seama dacă ai nevoie de o echipă pe termen lung.

Alte aspecte de care să ții cont atunci când alegi externalizarea serviciilor software:

  • barierele cultural-lingvistice – un aspect foarte important care poate influența procesul de comunicare. Tocmai de aceea, un criteriu de bază atunci când se realizează externalizarea este ca providerii de servicii să fie vorbitori fluenți de limba engleză și nu doar posesori de cunoștințe tehnice. Iar în cazul în care iei decizia de a lucra cu echipe din aceeași țară, lucrurile sunt considerabil simplificate.
  • portofoliul de produse – realizând o verificare atentă a portofoliului poți găsi exemple de aplicații dezvoltate cu echipe dedicate și poți decide dacă experiența companiilor este relevantă pentru proiectul pe care intenționezi să-l dezvolți.
  • împărțirea rolurilor în echipă. De regulă, este recomandat să externalizezi proiectul către o echipă care poate acoperi toate rolurile din proiect: de la partea de analiză tehnică, la partea de testare, mentenanță și suport. Iar în cazul în care optezi pentru varianta de staff augmentation, trebuie să decizi exact cine se va ocupa de partea de management a proiectului.
  • metodologia de lucru. Deși cele mai multe echipe preferă să lucreze Agile, este bine să verifici încă de la început modul în care va fi împărțit procesul de lucru și când vei primi rapoarte privind soluțiile cerute.

Acestea fiind zise, nu îți mai rămâne decât să găsești o echipă potrivită, care să fie pe aceeași lungime de undă cu tine (și echipa ta). Cea mai bună recomandare rămân platformele online, unde ai ocazia să vezi și review-uri lăsate de clienți.

 

 

Comentarii

comentarii