Acas─â Politica Dialogul surzilor

Dialogul surzilor

DISTRIBUIȚI

S-au copt condi╚Ťiile. Vine momentul ├«nt├ólnirii titanilor. Sau ciocnirii acestora. Dup─â caz. Este inevitabil─â o ├«nt├ólnire la cel mai ├«nalt nivel ├«ntre Statele Unite ╚Öi China. La cap─âtul acesteia, din cenu╚Öa r─âzboiului purtat ├«n Europa, ar putea r─âs─âri pacea. Sau nu. Dar, cu certitudine, axa planetei va fi deviat─â. Nu se vor inversa polii de putere. Dar se vor realinia.

Cei doi titani ai puterii mondiale se vor confrunta ╚Öi, ├«n urma tratativelor la nivelul cel mai ├«nalt ├«ntre Washington ╚Öi Beijing, va rezulta o solu╚Ťie de compromis, care va putea fi impus─â Moscovei, Kievului ╚Öi Uniunii Europene. ├Äntre timp, negociatorii ╚Öi-au etalat r├ónd pe r├ónd pe mas─â principalele c─âr╚Ťi. ├Än acest moment, putem avea o imagine c├ót de c├ót precis─â at├ót a pozi╚Ťiilor celor dou─â p─âr╚Ťi, c├ót ╚Öi a solu╚Ťiei de compromis care poate rezulta.

At├ót oficialii de la Washington, c├ót ╚Öi cei de la Beijing ╚Öi-au exprimat cu fermitate opiniile privind r─âzboiul din Ucraina. Ele sunt aparent incompatibile. Joe Biden nu admite, cel pu╚Ťin la nivel declarativ, niciun compromis. Din punctul de vedere al Casei Albe, Putin este un criminal de r─âzboi, care trebuie condamnat ca atare, iar Federa╚Ťia Rus─â, un stat agresor, pe care ├«ntreaga comunitate interna╚Ťional─â are obliga╚Ťia s─â-l pun─â la col╚Ť. Cu totul altfel v─âd liderii chinezi ie╚Öirea din aceast─â situa╚Ťie extrem de periculoas─â, la care ├«n prezent este expus─â ├«ntreaga planet─â, cu at├ót mai mult cu c├ót se contureaz─â perspectiva apocaliptic─â a unui r─âzboi atomic. China sus╚Ťine cu fermitate ÔÇô ╚Öi asta se va ├«nt├ómpla p├ón─â la captul negocierilor ÔÇô independen╚Ťa Ucrainei. Dreptul cet─â╚Ťenilor acestui stat de a-╚Öi decide singuri viitorul. ├Än acela╚Öi timp, condamn├ónd Statele Unite pentru cele mai multe dintre conflictele pe care le-a generat ├«nainte ╚Öi dup─â ├«ncheierea R─âzboiului Rece, Beijingul se opune ├«n for╚Ť─â, etal├óndu-╚Öi toate argumentele, sanc╚Ťiunilor economice extrem de dure, nemai├«nt├ólnite p├ón─â acum ├«n istorie, aplicate ├«mpotriva Federa╚Ťiei Ruse. Liderii chinezi consider─â c─â aceste sanc╚Ťiuni economice nu pot avea niciun fel de consecin╚Ť─â pozitiv─â. Dimpotriv─â. Ele agraveaz─â lucrurile. Pun Moscova ├«ntr-o situa╚Ťie f─âr─â ie╚Öire. Iar lui Putin trebuie s─â i se lase un culoar c├ót de c├ót rezonabil de retragere. Fermitatea cu care China ├«╚Öi va ap─âra punctul de vedere va contura mecanismul care va sta la baza ├«ncet─ârii conflictului ╚Öi perfect─ârii unui tratat de pace.

Un tratat de pace, pentru care au ├«nceput s─â fie ├«ntrunite condi╚Ťiile necesare, nu poate fi perfectat dec├ót cu garan╚Ťiile oferite de marile puteri. De principalii juc─âtori ai lumii.

Un factor decisiv ├«n ceea ce prive╚Öte pozi╚Ťia adoptat─â de China ╚Ťine de un ra╚Ťionament de logic─â formal─â. Poate fi China beneficiar direct al acestui conflict? Poate deveni China principalul client al Federa╚Ťie Ruse ├«n ceea ce prive╚Öte exportul de petrol ╚Öi gaze? Poate ajuta ├«n acest fel China regimul lui Putin s─â supravie╚Ťuiasc─â sanc╚Ťiunilor ini╚Ťiate ╚Öi aplicate de Statele Unite, Uniunea European─â ╚Öi alia╚Ťii acestora? Da sau nu? R─âspunsul este nu. Este cu des─âv├ór╚Öire exclus ca, ├«ntr-o perioad─â rezonabil─â de timp, o cooperare ruso-chinez─â s─â aib─â drept finalitate instalarea a mii de kilometri de conducte ├«ntre cele dou─â state. F─âr─â asemenea magistrale, oric├ót de mult ar dori, Federa╚Ťia Rus─â nu-╚Öi poate exporta petrolul ╚Öi gazele c─âtre China, iar China nu poate deveni beneficiara exportului rusesc de energie. ╚śi, ├«n consecin╚Ť─â, nu va putea exista niciun fel de infuzie salvatoare de capital pentru Moscova. ╚śi, de aceea, se va ajunge la un compromis. Ca s─â nu mai lu─âm ├«n calcul amenin╚Ťarea Washingtonului conform c─âreia, ├«n caz contrar, China va fi ╚Öi ea supus─â unor sanc╚Ťiuni economice. Declan╚Öarea unui mecanism de sanc╚Ťiuni economice ├«mpotriva Chinei afecteaz─â ├«ns─â la un nivel intolerabil economia global─â. Tocmai de aceea, nu se va ajunge aici.

Cum se profileaz─â compromisul la care se va ajunge ╚Öi care, p├ón─â la urm─â, ├«i va fi impus Moscovei? 1). Ucraina nu devine stat NATO. Ucraina va r─âm├óne pentru o perioad─â indefinit─â de timp un stat neutru. 2). Ucraina nu va deveni membru UE. ├Än schimb UE va contribui ├«n timp, ├«n parteneriat cu Statele Unite, la reconstruc╚Ťia ╚Ť─ârii. 3). Ucraina nu va putea p─âstra ceea ce nu mai are de mult. Statele Unite ╚Öi statele europene vor recunoa╚Öte situa╚Ťia de fapt privind Peninsula Crimeea, Done╚Ťkul ╚Öi Luganskul. Acestea vor r─âm├óne unit─â╚Ťi statale independente, dar aflate sub zona de influen╚Ť─â a Moscovei. 4). Rusia va continua s─â pl─âteasc─â factura grea a r─âzboiului pe care l-a declan╚Öat. Sanc╚Ťiunile adoptate ├«mpotriva Moscovei ├«╚Öi vor produce efectele ├«n timp, p├ón─â c├ónd, ├«ntr-o form─â sau alta, Vladimir Putin va fi debarcat. Procesele declan╚Öate ├«mpotriva acestuia pentru crime de r─âzboi ├«╚Öi vor produce ├«n timp efectele. 5). Statele Unite se transform─â ├«n principalul furnizor de petrol ╚Öi gaze pentru Uniunea European─â, aceasta devenind la fel de dependent─â de Washington, cum a fost imediat dup─â ├«ncheierea celui de-al Doilea R─âzboi Mondial.

Printr-un efect nu pervers, ci fericit, al conflagra╚Ťiei din proximitatea sa, Rom├ónia prime╚Öte und─â verde pentru exploatarea ├«n condi╚Ťii echitabile a uria╚Öelor z─âc─âminte de gaze de care dispune pe platforma continental─â a M─ârii Negre.

 

Comentarii

comentarii