Acasă Actualitate Diaspocafe Timișoara: Ai locuit în altă țară, cu Erasmus, AIESEC? Vino și...

Diaspocafe Timișoara: Ai locuit în altă țară, cu Erasmus, AIESEC? Vino și împărtășește-ți aventurile!

666
DISTRIBUIȚI

Ai locuit în altă țară, cu Erasmus, AIESEC sau pentru un job? Sau poate faci parte dintre cei care călătoresc de câte ori au ocazia? Vino la un pahar de vin (sau bere) în 2 august și împărtășește-ți aventurile cu alți plimbăreți întorși pe acasă.

„Vreau să mă întorc în România și să duc cu mine ceea ce am învățat aici”, spune Andrei, un student în IT la o universitate de top din UK.

Diaspocafe atenționează că la fel ca el sunt mulți români plecați, a căror dorință arzătoare este să revină la un moment dat și să aducă ideile și practicile deprinse în străinătate.

În realitate, românii întorși în țară (după șederi mai lungi sau chiar mai scurte în afară) întâmpină dificultăți în a se adapta, iar entuziasmul lor se epuizează, nefiind împărtășit de ceilalți.

Se străduiesc să continue, dar la un moment dat se resemnează și pleacă înapoi. Societatea românească pare să facă tot ce poate ca să îi uniformizeze.

Dar, cine e societatea românească? Nu sunt oare și eu și tu? Ce-ar fi dacă acești români reîntorși s-ar găsi unii pe alții și pe noi, cei care ne dorim să învățăm de la ei? Oare nu s-ar simți mai bine-primiți?

Care sunt nevoile unui român reîntors în Timișoara? Care sunt cele mai mari provocări? De unde obține ajutor și sprijin? Ce obiceiuri aduc cu ei și mai ales ce ne pot învăța despre integrarea românismului în occident?

În fiecare lună, ne vedem măcar o dată ca să discutăm aceste teme. Dacă știi pe cineva întors (de curând sau de mult) în România, invită-i neapărat! Aici o să rescriem povestea! Vrem să creștem conștientizarea cu privire la șocul cultural invers și să aducem oamenii împreună – susține Diaspocafe Timișoara.

Comentarii

comentarii