Acasă Actualitate Dicţionar pentru poliţiştii de frontieră, lansat la Timişoara

Dicţionar pentru poliţiştii de frontieră, lansat la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Se schimbă frontiera cu Serbia?

Apariţie editorială inedită în capitala Banatului. Două volume, în care frontierele României cu Serbia şi Ungaria sunt disecate până la cel mai mic amănunt, au văzut lumina tiparului la editura Eurobit. Lucările dezvăluie un lucru în premieră. În 2026, România ar putea fi obligată să cedeze Serbiei o fâşie de 14 kilometri lungime şi 3 metri lăţime în zona Triplex Confinium. Un document oficial, ce nu există în România, a fost descoperit în arhivele de la Belgrad, de Pavel Brebu, fost expert topo-geodez în cadrul Poliţiei de Frontieră Timiş.

Protocol din 1927

Pe 4 iunie 1927, un protocol semnat la Bucureşti între Guvernul Regatelor Române şi Guvernul Regatelor Sârbe, Croate şi Slovene, prevedea că sârbii renunţă la o zonă lungă de 13.900 de metri şi lată de 3 metri în zona Triplex Confinium. Protocolul expiră după 99 de ani şi orice parte poate cere renunţarea la el cu 6 luni înainte. „Sârbii au renunţat la acel teren şi punctul de întâlnire dintre România, Serbia şi Ungaria, Triplex Confinium, a fost mutat, în 1927. Au renunţat pentru că nu reueşeau să întreţină acea zonă. În 2026, lucurile s-ar putea schimba”, spune Pavel Brebu, unul dintre autorii celor două cărţi.

Frontiera de vest de la A la Z…

Pavel Brebu, Mircea Stoian, Lavinia Brebu şi Claudiu Ţaga sunt autorii celei mai complexe enciclopedii a frontierelor din vestul României. Cărţile „Frontiera României cu Serbia şi Ungaria (zona judeţului Timiş)” şi „Frontiera României cu Serbia (zona judeţului Caraş-Severin)” vor fi lansate pe 11 august, la sediul Poliţiei de Frontieră Timiş. Evenimentul are loc de la ora 11, în cadrul Centrului regional de formare continuă pentru administraţia publică locală. „A fost o muncă de ani de zile. Ani în care am adunat tot ce poate fi semnificativ pentru frontierele din vestul României. De la caracteristicile generale ale zonei, la istoric şi documente vechi ce au stat la baza trasării frontierelor. Este o noutate, deoarece despre frontiere s-au scris extrem de puţine cărţi. Lucrările sunt o pâine caldă pentru toţi poliţiştii de frontieră. Aici există absolut totul, cele mai insignifiante semne şi borne ce materializează frontiera”, ne-a spus Pavel Brebu, fost expert topo-geodez în cadrul Poliţiei de Frontieră Timiş.

Comentarii

comentarii