Acas─â Actualitate Digitizarea arhivei familiei Mocioni. Trei metri liniari de dosare din perioada 1701...

Digitizarea arhivei familiei Mocioni. Trei metri liniari de dosare din perioada 1701 – 1948

DISTRIBUIȚI

Achizi╚Ťia serviciilor de digitizare a documentelor de arhiv─â referitoare la familia Mocioni este ├«n curs de desf─â╚Öurare.

Fondul documentar se afl─â ├«n p─âstrarea Arhivelor Na╚Ťionale Istorice Centrale din Bucure╚Öti ╚Öi con╚Ťine 114 unit─â╚Ťi arhivistice, reprezent├ónd o cantitate de trei metri liniari de dosare, av├ónd anii 1701 – 1948.

Este vorba despre aproximativ 20.000 de file document: acte personale, notariale, de stare civil─â, de proprietate, documente rezultate din activit─â╚Ťi de binefacere, fotografii.

ÔÇ×Integritatea fizic─â ╚Öi starea bun─â de conservare vor permite digitizarea ├«ntregului fond arhivistic. Documentele digitizate vor putea fi consultate de publicul larg ╚Öi de cercet─âtori (istorici, lingvi╚Öti ╚Ö.a.) ├«n centrul de documentare ╚Öi lectur─â ce va fi amenajat ├«n Conacul Mocioni din Foeni dup─â restaurarea cl─âdirii. Materialele rezultate vor fi puse ├«n valoare, de asemenea, ├«n spa╚Ťiul muzeal dedicat memoriei familiei Mocioni, care va ocupa o parte semnificativ─â din monumentul istoricÔÇŁ, au anun┼úat cei din echipa care lucreaz─â la revitalizarea conacului de la Foeni.

Conacul Mocioni din Foeni (aflat la 42 de kilometri de Timi┼čoara), una dintre cele mai vechi cl─âdiri din Banat, va fi reabilitat din fonduri din Norvegia, Islanda ┼či Liechtenstein.

Consiliul Jude┼úean Timi┼č, actualul proprietar al conacului, a ob┼úinut o finan┼úare de 2,6 milioane de euro, iar lucr─ârile de reabilitare ┼či refunc┼úionalizare trebuie s─â fie gata ├«n aprilie 2024.

Comentarii

comentarii