Şase persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT fiind suspectate de trădare şi că au constituit o grupare cu scopul de a ”ştirbi suveranitatea şi independenţa statului român prin subminarea politică şi a capacităţii de apărare a ţării”. Gruparea, intitulată ”Comandamentul Vlad Ţepeş”, s-a dezvoltat pe tipul unei structuri militare, în dosar fiind cercetat, ca suspect, generalul maior în retragere Radu Theodoru. Membrii grupării au intrat în contact cu agenţi străini, în România şi în Rusia, şi au făcut demersuri pentru negocieri cu factori politico-militari externi privind retragerea României din NATO, înlăturarea ordinii constituţionale, desfiinţarea partidelor, instalarea unui nou Guvern, înlăturarea tuturor angajaţilor din instituţiile statului, adoptarea unei noi constituţii, schimbarea numelui ţării, a drapelului şi imnului, susţin anchetatorii. În ianuarie, doi dintre inculpaţi s-au deplasat la Moscova, unde au intrat în contact cu persoane dispuse să sprijine demersurile organizaţiei cu privire la preluarea puterii de stat în România.
De pe site-ul organizaţiei reiese că aceasta este structurată sub forma unui guvern, pe site existând inclusiv un ”Formular de propuneri pentru cele 9 funcţii de conducere ale ministerelor şi componenţa direcţiilor lor din proiectul Geţia”.
Printre miniştrii statului denumit ”Geţia” se regăsesc: un ministru al Dreptăţii cu două direcţii: Direcţia Acuzării şi Direcţia Dreptăţii, un ministru al ”Omului”, care include direcţii ale educaţiei, sănătăţii, muncii şi culturii ”geţilor”, dar şi o direcţie a ”turismului în Geţia”. ”Ministrul Gliei”, ”ministrul Viitorului”, ”ministrul Bunăstării”, ”ministrul Mişcării”, ”ministrul treburilor externe” şi ”ministrul treburilor interne” sunt alte funcţii din organizaţie. Nu în ultimul rând, aceasta avansează ideea existenţei unui minister al ”Apărării Geţiei”, care include o Direcţie de Armată şi o Direcţie de Servicii Secrete.
Într-un mesaj video postat pe site-ul organizaţiei şi denumit ”Notificare către preşedintele interimar numit şi către Guvernul României”, unul dintre membrii organizaţiei, Adrian Robertin Dinu, reclamă ”jaful naţional petrecut de la lovitura de stat din 1989 şi până astăzi”.
Acesta îi acuză pe politicieni, spunând că ”în viziunea” organizaţiei politicienii se fac vinovaţi de ”trădare”, ”vânzarea neamului românesc, expulzarea lui” şi de ”distrugerea capacităţii de apărare a ţării, distrugerea Armatei”.
”În ultimii cinci ani aţi achiesat la planul de genocid mondial al satanelor planetare şi aţi impus vaccinarea obligatorie, aţi obligat satana din vârful BOR-ului la interzicerea credinţei, la interzicerea accesului în biserică, aţi încercat totul, aţi încercat să ne omorâţi. Urmează să plătiţi cât de curând! Noi, reprezentanţii poporului român, vă punem în vedere faptul că încă poporul nu ştie de ce aţi făcut asta şi cum v-aţi permis să faceţi în numele lui asta, motiv pentru care, în trei zile aşteptăm explicaţi cu privire la tot ceea ce aţi făcut voi, clasa politică trădătoare, impostoare şi, bineînţeles, soluţia pe care noi v-am propus să o acceptaţi: să plecaţi acasă, nu înainte de a vă dona toate averile dobândite ilegal poporului român care în 1989 era aproape suveran, în sensul că era lipsit de datorii, partea cu libertatea o să o discutăm separat”, le transmite Adrian Robertin Dinu politicienilor.
Reprezentantul organizaţiei susţine că politicienii se ”fac vinovaţi” că au trimis în exil pe timp de pace peste jumătate din populaţia României şi susţine că politica monetară a României este făcută de ”un stăpân extern prin vârful Băncii care nu este Banca Naţională a României”.
”Este foarte important să dau aceste explicaţii astăzi, pentru că este posibil ca în următoarea perioadă poporul să nu mai aibă răbdare cu voi”, mai spune Dinu în ”notificarea” transmisă preşedintelui interimar Ilie Bolojan şi Guvernului, subliniind că ”altfel” cei din organizaţie vor ”proceda în consecinţă”.
”Din probatoriul administrat în cauză a reieşit faptul că, începând cu anul 2023, cinci dintre inculpaţi împreună cu un suspect au constituit un grup infracţional organizat în scopul de a ştirbi suveranitatea şi independenţa statului român prin subminarea politică şi a capacităţii de apărare a ţării. Începând cu anul 2024, la gruparea de criminalitate organizată a aderat un alt inculpat, toţi membrii desfăşurând acţiuni continue, conştiente, publice sau conspirate în vederea îndeplinirii scopului propus. De asemenea, membrii grupului infracţional au intrat, în mod repetat, în legătură cu agenţi ai unei puteri străine, aflaţi atât pe teritoriul României, cât şi al Federaţiei Ruse”, afirmă procurorii DIICOT.
Potrivit sursei citate, gruparea de criminalitate organizată s-a constituit sub paravanul unei organizaţii şi s-a dezvoltat pe tipul unei structuri de tip militar, cu eşaloane de conducere (stat major) şi personal de execuţie, reprezentată prin imaginea suspectului cercetat în cauză, general maior în retragere.
Surse judiciare afirmă că este vorba despre generalul maior în retragere Radu Theodoru.
Anchetatorii afirmă că, în urma cercetărilor, s-a stabilit că membrii grupului infracţional organizat, prin intermediul unor platforme online, au recrutat adepţi şi au publicat materiale video (notificări adresate autorităţilor statului român, organizaţiilor naţionale şi internaţionale).
”De asemenea, inculpaţii au întreprins demersuri pentru realizarea unor negocieri cu factorii politico-militari externi privind retragerea României din alianţa militară la care este parte, înlăturarea actualei ordini constituţionale, desfiinţarea partidelor politice, instalarea unui nou Guvern format din membrii organizaţiei ce vor ocupa funcţii de miniştri, înlăturarea tuturor angajaţilor din instituţiile statului, adoptarea unei noi constituţii, schimbarea numelui ţării, a drapelului şi imnului. Totodată, pe parcursul lunii ianuarie, doi dintre inculpaţi s-au deplasat la Moscova, unde au intrat în contact cu persoane dispuse să sprijine demersurile organizaţiei cu privire la preluarea puterii de stat în România”, adaugă DIICOT.
Cine este Radu Theodoru, generalul în rezervă, suspect în dosar
Radu Theodoru, general în retragere în vârstă de 101 ani, se află printre suspecții din dosarul de trădare națională instrumentat de DIICOT. Radu Theodoru s-a născut pe 17 ianuarie 1924 la Ineu, județul Arad. A urmat studii la Liceul “Constantin Diaconovici Loga” din Timișoara și, în 1942, a început cursurile unei școli de pilotaj fără motor, obținând brevetul la Petroșani. Un an mai târziu, a fost admis la Școala Superioară de Aviație Militară din Cotroceni, fiind repartizat ulterior la Flotila 1 Vânătoare.
Radu Theodoru a pilotat diverse tipuri de avioane, inclusiv IAR80 și Messerschmitt 109, și a participat la luptele pentru eliberarea teritoriului național după 23 august 1944. După război, în contextul instaurării regimului comunist, a fost înlăturat din aviație și mutat la o școală de ofițeri tehnici din Sibiu, în 1952.
Forțat să renunțe la cariera militară, Radu Theodoru s-a orientat către literatură, debutând cu romanul „Brazdă și paloș”. De-a lungul timpului, a publicat numeroase lucrări istorice și romane cu tematică naționalistă, însă activitatea sa i-a adus și probleme. În urma unui articol considerat provocator, a fost acuzat de convingeri legionare și exclus temporar din Uniunea Scriitorilor.
Miercuri, au fost puse în aplicare 8 mandate de percheziţie domiciliară în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Giurgiu şi Maramureş, fiind identificate şi ridicate mai multe mijloace de probă.
Joi urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă a 4 din inculpaţi şi arest la domiciliu pentru alţi doi 2 inculpaţi.
Cercetările vizând suspectul în cauză sunt continuate fără a fi dispuse măsuri preventive.
Activităţile judiciare au fost realizate împreună cu poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, cu sprijinul ofiţerilor Direcţiei Contrainformaţii şi Securitate Militară din Direcţia Generală de Informaţii a Apărării, ai Serviciului Român de Informaţii şi ai Direcţiei Generale de Protecţie Internă din Ministerul Afacerilor Interne.