Acasă Eveniment UPDATE 3; DIICOT cercetează cinci persoane, printre care un director de bancă...

UPDATE 3; DIICOT cercetează cinci persoane, printre care un director de bancă din Caransebeş, pentru deţinere de bani falşi * FOTO & VIDEO

DISTRIBUIȚI

Membrii reţelei prinşi cu bani falşi la Lugoj au creat un prejudiciu de 600.000 de euro

Tribunalul Bihor a decis arestarea a două dintre persoanele prinse cu bani falşi la Lugoj

Procurorii DIICOT Oradea cercetează cinci persoane, printre care directorul unei sucursale din Caransebeş, pentru constituire de grup infracţional şi deţinere de valută falsificată, adusă din Bulgaria, pe care voiau să o pună în circulaţie.
Astfel, în 22 aprilie, procurorii au prins în flagrant, în Lugoj, patru persoane, în timp ce transferau suma de 35.050 de euro, formată din o bancnotă din cupiură de 50 de euro şi 350 de bancnote din cupiură de 100 de euro, bancnotele din  cupiura de 100 de euro fiind false.
{vsig}galerie/pozecueurofalsi{/vsig} Procurorii DIICOT verifică informaţiile potrivit cărora valuta falsă urma să fie predată directorului unei sucursale bancare din Caransebeş,pentru punerea în circulaţie, prin intermediul agenţiei pe care o coordona.
Procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus reţinerea celor 5 inculpaţi şi au propus instanţei arestarea preventivă a acestora. Cercetările în cauză au fost efectuate  împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul B.C.C.O. Oradea şi D.C.C.O. Bucureşti.

UPDATE 1: Reţeaua din care făceau parte cele cinci persoane reţinute de DIICOT, după ce s-au descoperit asupra lor 35.000 de euro falşi, formată din 16 persoane, mai era specializată şi în falsificare de carduri bancare, prejudiciul creat ridicându-se la 600.000 de euro, potrivit poliţiştilor bihoreni.
Gruparea, formată din 16 persoane şi specializată în falsificarea de carduri şi valută, a fost destructurată de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea. Grupul acţiona în judeţele Bihor, Timiş, Arad şi Caraş Severin şi  se ocupa, pe lângă plasarea valutei false, şi cu falsificarea cardurilor bancare, pe care le folosea la plata de băuturi, ţigări, bijuterii, ceasuri şi îmbrăcăminte.
11 dintre cei 16 membri ai reţelei au fost reţinuţi în arestul IPJ Bihor pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de vineri cinci dintre aceştia urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă.. Capetele de acuzare ale suspecţilor sunt constituire de grup infracţional în scopul săvârşirii unor infracţiuni grave de criminalitate informatică, falsificare şi punere în circulaţie de mijloace de plată electronică falsificate, dar şi deţinerea în vederea punerii în circulaţie de valută contrafăcută şi înşelăciune.
Membrii grupului infracţional, cu vârste cuprinse între 22 şi 34 de ani, din judeţele Bihor, Timiş, Caraş Severin, Dolj şi Municipiul Bucureşti, erau coordonaţi de orădeanul Ciorbă Iulian, de 34 de ani.
„Aceştia  sunt suspectaţi că, începând din 2009, au constituit o grupare infracţională organizată, care acţiona în zona de vest a ţării, respectiv în judeţele Bihor, Timiş, Arad şi Caraş Severin, în scopul obţinerii de foloase materiale ilicite, prin falsificarea şi punerea în circulaţie de mijloace de plată electronică, prin intermediul terminalelor de plată instalate de instituţiile bancare sau la diverşi comercianţi”, a precizat, vineriu, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, inspectorul Alina Dinu.
Liderul grupării obţinea datele de identificare ale cărţilor de credit de la alţi membri ai grupării, pe care le inscripţiona pe benzile magnetice cu ajutorul unor dispozitive electronice speciale. ”Cardurile astfel falsificate erau folosite de cei în cauză pentru cumpărături din magazine care comercializau băuturi, ţigări, bijuterii, ceasuri, îmbrăcăminte, cu sau fără complicitatea angajaţilor”, a mai spus inspectorul Alina Dinu.
Poliţiştii au stabilit că liderul reţelei recompensa activitatea infracţională a celor 15 suspecţi cu sume cuprinse între 400 şi 4.000 de lei. Oamenii legii au organizat 18 percheziţii domiciliare la locuinţele suspecţilor din judeţele Bihor, Timiş, Caraş Severin, Dolj şi Municipiul Bucureşti, în urma cărora au fost ridicate înscrisuri, diverse sume de bani în valută şi aparatură IT, respectiv laptopuri, unităţi centrale de calculator, suporturi optice de stocare a datelor, ce urmează a fi supuse unor percheziţii informatice.
„În cadrul aceleiaşi ample acţiuni, poliţiştii BCCO Oradea au reuşit prinderea în flagrant, pe raza localităţii timişene Lugoj, a liderului grupării, care, împreună cu trei dintre membri reţelei deţineau asupra lor, în vederea punerii în circulaţie, suma de 35.000 de euro contrafăcuţi. Banii proveneau din Bulgaria şi au fost introduşi în ţară de un membru al grupului, cu puţin timp înainte de prinderea acestora în flagrant”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor.
Valoarea prejudiciului cauzat titularilor de drept ai conturilor de card fraudate este estimat de anchetatori la peste 600.000 de euro.

 UPDATE 2: Tribunalul Bihor a decis arestarea a două dintre persoanele prinse cu bani falşi la Lugoj
 
Tribunalul Bihor a dispus, vineri, arestarea preventivă a doi dintre membrii grupării care se ocupa cu falsificarea de carduri şi valută, care au fost prinşi în Lugoj, transmite corespondentul NewsIn.
Instanţa a hotărât că orădeanul Ciorba Iuliu Iulian şi timişoreanul Sandra Ioan Cosmin vor sta în arest 29 de zile. Alţi doi membri ai grupării, au interdicţia de a părăsi localitatea. „În propunerea de arestare preventivă se arată că la data de 22.04.2010 în jurul orelor 9.00, pe raza localităţii Lugoj a fost realizat un flagrant privind pe învinuiţii Tismănariu Zoran, Sandra Ioan Cosmin, aflaţi într-un autoturism, şi învinuiţii Ciorba Iuliu Iulian şi Toderici Ioan Ovidiu, aflaţi în altul, în timp ce se făcea transferul sumei de 35.050 euro formată din o bancnotă de 50 euro şi 350 bancnote de 100 euro. Din adresa comunicată de Agenţia BancPost S.A. Lugoj rezultă că bancnotele cu cupiura de 100 euro seriile S 0876472127 şi X 02764726406 sunt false, prezentând nouă elemente care confirmă falsul”, a spus purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor, judecătorul Cristian Monenci.
Potrivit rechizitoriului, valuta falsă a fost adusă din Bulgaria de către Tismănariu Zoran, Sandra Ioan Cosmin şi Stoica Dănuţ Florin şi apoi preluată de capul grupării, Ciorba Iuliu Iulian.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Bihor, judecătorul Cristian Monenci, liderul grupării a fost eliberat condiţionat din închisoare în anul 2005. Iulian Iuliu Ciorba a mai fost arestat în 2002, în două dosare de furt din case de schimb valutar, de unde a sustras peste 200.000.000 de lei vechi. În plus, acesta este judecat într-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea, fiind acuzat de loviri şi alte violenţe.
Instanţa a hotărât instituirea măsurii de arestare preventivă pentru 29 de zile faţă de doi dintre inculpaţi, orădeanul Ciorba Iuliu Iulian şi timişoreanul Sandra Ioan Cosmin. Alţi doi membri ai grupului infracţional, Bălăşoiu Alin şi Tismănariu Zoran, ambii domiciliaţi în Moldova Nouă, Mehedinţi, au primit interdicţia de a părăsi localitatea.
Atât Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Serviciul Teritorial Bihor, cât şi cei doi inculpaţi arestaţi preventiv au declarat recurs împotriva soluţiei date de Tribunalul Bihor în acest dosar.

UPDATE 3: Alpha Bank Romania nu a primit nici o instiintare oficiala in legatura cu o presupusa implicare a unui angajat al bancii in vreun grup infractional organizat. In virtutea transparentei de care a dat dovada si pana acum, Alpha Bank va acorda tot suportul organelor de ancheta,  in masura in care va fi solicitata in acest sens. In urma materialelor aparute in cursul zilei de astazi in mass media, Alpha Bank Romania a initiat procedurile interne standard, a declarat pentru Ziua de Vest, Elena Niţă, purtătorul de cuvânt al Alpha Bank.

Comentarii

comentarii