Acas─â Economic Dilema alegerii unui aspirator

Dilema alegerii unui aspirator

1063
DISTRIBUIȚI

Rom├ónia este una dintre ╚Ť─ârile ├«n care calitatea aerului nu se afl─â pe lista de priorit─â╚Ťi a celor care ar trebui s─â ne ├«mbun─ât─â╚Ťeasc─â via╚Ťa. Praful este o constant─â de ani buni, ├«ns─â entuziasmul pentru eliminarea sa de pe fiecare suprafa╚Ť─â, de pe podeaua fiec─ârei camere putem spune c─â a sc─âzut sim╚Ťitor.

Din fericire, avem solu╚Ťii mai numeroase ╚Öi mai eficiente de aspirare. Gama de aspiratoare s-a dezvoltat at├ót de mult, ├«nc├ót tot ce trebuie s─â faci ├«n ziua de zi este s─â ape╚Öi un buton ╚Öi s─â la╚Öi micul electrocasnic s─â-╚Ťi fac─â treaba.

Pentru cei care preferă în continuare să lucreze manual, oferta de aspiratoare este bogată, dar prezintă o dilemă. Pe de o parte, folosirea unui aspirator cu sac nu implică un contact frecvent cu praful pe care l-ai aspirat. Pe de altă parte, alegerea unui aspirator fără sac te scutește de grija schimbului de consumabile. Așadar, care sunt avantajele și dezavantajele fiecăruia?

Aspirator cu sac

Aspiratorul cu sac este aspiratorul clasic, sacii put├ónd fi realiza╚Ťi din h├órtie (de unic─â folosin╚Ť─â) sau din material textil (reutilizabili). ├Än primul caz, este necesar─â ├«nlocuirea sacului dup─â umplere, ├«n timp ce sacii din material textil pot fi goli╚Ťi ╚Öi reutiliza╚Ťi. Folosirea aspiratorului cu sacul plin nu este cea mai bun─â idee, din dou─â motive: scade puterea de aspirare ╚Öi se poate ajunge la uzura motorului, chiar ╚Öi ├«n cazul unui aparat performant.

Avantaje

Fiind vorba despre aspiratoarele clasice, vei g─â╚Öi cu u╚Öurin╚Ť─â diferite modele, dar ╚Öi saci de schimb. Cu toate c─â multe dintre aspiratoarele de ultima genera╚Ťie sunt f─âr─â sac, modelele cu sac nu sunt cu nimic mai prejos c├ónd vine vorba despre performan╚Ť─â ╚Öi tehnologie: multe dintre acestea sunt echipate cu filtre HEPA, afi╚Öaj electronic, sistem touch control, dar ╚Öi cu accesorii utile. Un alt avantaj ar putea fi pre╚Ťul, aspiratoarele cu sac fiind mai accesibile.

Dezavantaje

Dac─â sacii de h├órtie, care, odat─â umplu╚Ťi, pot fi arunca╚Ťi la gunoi ╚Öi ├«nlocui╚Ťi, implic─â un cost suplimentar (├«ns─â accesibil), sacii din material textil au un alt dezavantaj: golirea lor, pentru reutilizare, trebuie f─âcut─â cu grij─â, ├«n a╚Öa fel ├«nc├ót s─â nu r─âsp├ónde╚Öti praful ├«n jur.

Aspirator f─âr─â sac 

Tot mai apreciate ├«n ultimii ani ╚Öi tot mai numeroase la raft, acestea func╚Ťioneaz─â cu ajutorul a╚Öa-numitului sistem ciclonic, care permite colectarea impurit─â╚Ťilor ├«ntr-un recipient din plastic, de multe ori transparent, pentru a putea observa c├ónd trebuie golit. Sistemul utilizat poart─â aceast─â denumire pentru c─â aerul aspirat trece printr-un circuit ciclonic. Orice aspirator fara sac este ideal pentru proprietarii de animale de companie, sistemul ciclonic elimin├ónd eficient p─ârul l─âsat ├«n urm─â de acestea, are un design ultramodern ╚Öi numeroase avantaje.

Avantaje

Aspiratoarele f─âr─â sac au devenit, ├«n ultima vreme, prima alegere, datorit─â modului de utilizare extrem de practic: containerul ├«n care este colectat praful este golit direct la co╚Öul de gunoi ╚Öi poate fi cur─â╚Ťat cu u╚Öurin╚Ť─â. ├Än plus, rolul clasicului sac, de a nu l─âsa particulele fine de praf s─â se r─âsp├óndeasc─â ├«n afara aspiratorului, a fost luat de filtrele HEPA, cu care sunt echipate noile aspiratoare.

Dezavantaje

Singurul dezavantaj ar putea fi pre╚Ťul, ceva mai mare dec├ót ├«n cazul unui aspirator clasic, cu sac, ├«ns─â aspiratoarele f─âr─â sac vin ╚Öi ├«n varianta aspiratoarelor verticale sau de m├ón─â, mult mai accesibile, ceea ce le aduce c├óteva puncte ├«n plus fa╚Ť─â de aspiratoarele cu sac.

Pe care îl preferati?

Comentarii

comentarii