Acasă Economic Dilema alegerii unui aspirator

Dilema alegerii unui aspirator

1849
DISTRIBUIȚI

România este una dintre țările în care calitatea aerului nu se află pe lista de priorități a celor care ar trebui să ne îmbunătățească viața. Praful este o constantă de ani buni, însă entuziasmul pentru eliminarea sa de pe fiecare suprafață, de pe podeaua fiecărei camere putem spune că a scăzut simțitor.

Din fericire, avem soluții mai numeroase și mai eficiente de aspirare. Gama de aspiratoare s-a dezvoltat atât de mult, încât tot ce trebuie să faci în ziua de zi este să apeși un buton și să lași micul electrocasnic să-ți facă treaba.

Pentru cei care preferă în continuare să lucreze manual, oferta de aspiratoare este bogată, dar prezintă o dilemă. Pe de o parte, folosirea unui aspirator cu sac nu implică un contact frecvent cu praful pe care l-ai aspirat. Pe de altă parte, alegerea unui aspirator fără sac te scutește de grija schimbului de consumabile. Așadar, care sunt avantajele și dezavantajele fiecăruia?

Aspirator cu sac

Aspiratorul cu sac este aspiratorul clasic, sacii putând fi realizați din hârtie (de unică folosință) sau din material textil (reutilizabili). În primul caz, este necesară înlocuirea sacului după umplere, în timp ce sacii din material textil pot fi goliți și reutilizați. Folosirea aspiratorului cu sacul plin nu este cea mai bună idee, din două motive: scade puterea de aspirare și se poate ajunge la uzura motorului, chiar și în cazul unui aparat performant.

Avantaje

Fiind vorba despre aspiratoarele clasice, vei găși cu ușurință diferite modele, dar și saci de schimb. Cu toate că multe dintre aspiratoarele de ultima generație sunt fără sac, modelele cu sac nu sunt cu nimic mai prejos când vine vorba despre performanță și tehnologie: multe dintre acestea sunt echipate cu filtre HEPA, afișaj electronic, sistem touch control, dar și cu accesorii utile. Un alt avantaj ar putea fi prețul, aspiratoarele cu sac fiind mai accesibile.

Dezavantaje

Dacă sacii de hârtie, care, odată umpluți, pot fi aruncați la gunoi și înlocuiți, implică un cost suplimentar (însă accesibil), sacii din material textil au un alt dezavantaj: golirea lor, pentru reutilizare, trebuie făcută cu grijă, în așa fel încât să nu răspândești praful în jur.

Aspirator fără sac 

Tot mai apreciate în ultimii ani și tot mai numeroase la raft, acestea funcționează cu ajutorul așa-numitului sistem ciclonic, care permite colectarea impurităților într-un recipient din plastic, de multe ori transparent, pentru a putea observa când trebuie golit. Sistemul utilizat poartă această denumire pentru că aerul aspirat trece printr-un circuit ciclonic. Orice aspirator fara sac este ideal pentru proprietarii de animale de companie, sistemul ciclonic eliminând eficient părul lăsat în urmă de acestea, are un design ultramodern și numeroase avantaje.

Avantaje

Aspiratoarele fără sac au devenit, în ultima vreme, prima alegere, datorită modului de utilizare extrem de practic: containerul în care este colectat praful este golit direct la coșul de gunoi și poate fi curățat cu ușurință. În plus, rolul clasicului sac, de a nu lăsa particulele fine de praf să se răspândească în afara aspiratorului, a fost luat de filtrele HEPA, cu care sunt echipate noile aspiratoare.

Dezavantaje

Singurul dezavantaj ar putea fi prețul, ceva mai mare decât în cazul unui aspirator clasic, cu sac, însă aspiratoarele fără sac vin și în varianta aspiratoarelor verticale sau de mână, mult mai accesibile, ceea ce le aduce câteva puncte în plus față de aspiratoarele cu sac.

Pe care îl preferati?

Comentarii

comentarii