Pentru 2024 -2025, Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, speră că piața cerealelor păioase, inclusiv la porumb, să meargă bine și este sigur că nu se va mai ajunge la crize așa cum au fost în ultimii doi ani de când s-a declanșat “fenomenul Ucraina!”
Muscă susține că Franța are un minus de 10 milioane de tone, Germania tot de 10 milioane de tone, dar și Cehia are minus la cereale. Ucraina a anunțat că și producția de grâu și porumb este mai redusă cu 30 – 40%.
“Anul acesta sper să nu ne mai omoare Ucraina!”, este de părere marele fermier din Curtici care a adăugat că mulți producători au vândut grâul din capătul parcelei cu tirurile, dar nu se va simți și vor crește prețurile în mod sigur.
Muscă a avut ofertă de vânzare la grâu foarte bună, dar nu a vrut să vândă nimic. Are un grâu de mare calitate cu 14 -15% proteină. A obținut în acest an peste 9.300 de kg de grâu la ha.
“Nu am vrut să-l dau la acest preț!” El este hotărât să aștepte pentru că valoarea grâului se va duce la 1.080 lei tona și a porumbului, la 1.500 lei tona. Și la rapiță prețul va crește, fiindcă în Polonia și Germania s-a vândut mult la capătul parcelei.
În noiembrie, prețul va trece de 2,50 lei kg și va ajunge chiar la 3 lei kg. Muscă spune că nu are preferințe la valorificarea producțiilor. Grâul, rapița, porumbul, cerealele în general, le vinde oricui oferă prețul cel mai bun și caută calitate. Nu are pe cineva special.
Și la porumb, piața este în creștere. “Gândiți-vă ce inflație de porumb a fost anul trecut. În 2024, Ucraina susține că are cu aproape 40% mai mică producția la porumb”, este de părere fermierul din Curtici.
În august, kilogramul de grâu a ajuns la 80 de bani, dar va crește, fiindcă nu există producție de cereale în țară datorită secetei. Nu este nici producție de porumb. Atunci, vrând – nevrând sunt obligați să cumpere.
Cea mai gravă situație e în Sud. Fermierii nu au nici din ce să facă furajul pentru animale. Porumbul va crește la peste 1 lei kilogramul – este de părere Dimitrie Muscă.