Acasă Economic Din 2014 șoferii primesc un nou tip de certificat la finalizarea ITP

Din 2014 șoferii primesc un nou tip de certificat la finalizarea ITP

DISTRIBUIȚI

sediu rar Timis

Începând din acest an, șoferii primesc un nou document atunci când realizează inspecția tehnică periodică. Introducerea Certificatului de Inspecţie Tehnică Periodică a fost prevăzută prin OG nr. 6/25.01.2012, data de intrare în vigoare a acestei obligaţii, 31 decembrie 2013, fiind prevăzută prin OMTI nr. 1.107/29.06.2012.

Eliberarea obligatorie a unui Certificat de Inspecţie Tehnică Periodică, precum şi data intrării în vigoare a acestei obligaţii sunt conforme cu prevederile Directivei 2010/48/UE de adaptare la progresul tehnic a Directivei 2009/40/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind inspecţia tehnică auto pentru autovehicule şi remorcile acestora. Eliberarea acestui certificat nu implică obligaţii sau costuri suplimentare pentru deţinătorii de vehicule, aceştia primind acest certificat automat, la finalizarea inspecţiei tehnice periodice efectuate la termenul scadent normal (nu este afectată în nici un fel periodicitatea de efectuare a ITP). În consecinţă, deţinătorii de vehicule cu ITP valabil nu trebuie să solicite în avans eliberarea acestui certificat, el urmând să fie eliberat la efectuarea următoarei ITP. ”Trebuie precizat faptul că acest certificat este complementar anexei la certificatul de înmatriculare şi în consecinţă nu înlocuieşte anexa respectivă care atestă efectuarea ITP şi termenul de valabilitate. Având în vedere că este vorba despre un certificat armonizat stabilit printr-un act normativ UE este necesar ca certificatul să fie disponibil împreună cu anexa la certificatul de înmatriculare pentru prezentare în vederea unor eventuale controale în cazul vehiculelor care au efectuat ITP începând cu 31 decembrie 2013. Dat fiind formatul armonizat, existenţa şi prezentarea certificatului va facilita relaţia cu autorităţile de control din celelalte SM în ceea ce priveşte valabilitatea ITP,” spune Cosmin Costa șef reprezentanță RAR Timiș. Data următoarei ITP este cea din anexa la certificatul de înmatriculare. Certificatul este eliberat în limba română iar rubricile sunt traduse în engleză. Rubricile sunt armonizate la nivel UE, astfel încât indiferent de statul membru în care se prezintă certificatul, organele de control cunosc ce reprezintă fiecare rubrică.
Sancțiunile în cazul absenței certificatului sunt aplicate de poliție, potrivit legislației țării respective. Sancțiunile se aplică doar vehiculelor inspectate începând cu 31 decembrie 2013 (deci în România va dura 3 ani până când toate vehiculele vor avea un astfel de certificat). Verificarea valabilității ITP se bazează în primul rând pe datele din anexa la certificatul de înmatriculare (certificatul de ITP prezintă și alte informații suplimentare ce pot fi utile în control.

Ce acte sunt necesare la efectuarea ITP

Inspecția tehnică periodică (ITP) este obligatorie pentru orice vehicul care circulă pe drumurile publice. În cazul autoturismelor de uz personal, ITP se face o dată la doi ani, numai de către Registrul Auto Român, prin reprezentanțele sale teritoriale sau prin operatorii economici autorizați. Pentru a efectua inspecția tehnică periodica puteți apela la orice stație autorizată RAR, indiferent de județul în care este înmatriculat autoturismul, unde veți prezenta următoarele documente: Certificatul de înmatriculare al autovehiculului sau autorizația provizorie de circulație; Cartea de identitate a autovehiculului (în cazul în care, mașina este în leasing sau aparține unei societăți comerciale, se accepta o copie după cartea de identitate a mașinii, ștampilată de proprietar, pe care să apară și mențiunea “conform cu originalul”); Cartea de identitate a conducătorului auto care prezintă autoturismul la inspecție; polița RCA, valabilă la data la care se efectuează ITP.

Ce riști dacă circuli cu ITP expirată

Potrivit Codului Rutier, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al cărui termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, aceasta fiind și cea mai mare amenda prevăzută de legislația rutieră pentru persoanele fizice. Având în vedere că de la 1 ianuarie 2014 salariul minim brut a crescut de la 800 la 850 de lei, și valoarea unui punct de amendă s-a majorat automat, de la 80 lei in 2013, la 85 de lei. Prin urmare, șoferii riscă amenzi cuprinse între 765 și 1700 de lei dacă circulă cu ITP expirată. Mai mult decât atât, pe lângă amendă, polițistul rutier poate reține și certificatul de înmatriculare al mașinii și, în schimb, va elibera o dovadă înlocuitoare cu drept de circulație pentru 15 zile.

Comentarii

comentarii