Acasă Actualitate Din cauza inflației de pe piața construcțiilor, Colterm va plăti cu 11...

Din cauza inflației de pe piața construcțiilor, Colterm va plăti cu 11 milioane de lei mai mult pentru înlocuirea conductelor

DISTRIBUIȚI

Creșterea prețurilor la materialele de construcție afectează și compania locală de termoficare Colterm, anunță marți, 7 iunie, reprezentanții Primăriei TImișoara. Cât de curând, consilierii locali din vor fi nevoiți să voteze actualizarea costurilor pentru proiectul de înlocuire a conductelor vechi, cel început anul trecut și care ar trebui să continue și anul acesta. Vorbim de o creștere de 11,7 milioane de lei, până la un total de 160,2 milioane de lei, cu TVA. Partea bună este că lucrările erau finanțate oricum în proporție de 85% din fonduri europene, bugetul de stat având o contribuție de 13%, iar municipalitatea, de numai 2%.

„Obiectivul general al proiectului este reducerea impactului negativ asupra mediului şi diminuarea efectelor schimbărilor climatice cauzate de sistemul centralizat de alimentare cu energie termică în scopul îmbunătăţirii stării de sănătate a populaţiei în Timişoara şi asigurării conformării cu obligaţiile de mediu stabilite prin Tratatul de Aderare. Obiectivul specific al proiectului constă în reabilitarea unor tronsoane din rețeaua primară şi din cea secundară de distribuţie a energiei termice pentru încălzire şi apă caldă de consum.

Rețelele supuse reabilitării sunt legate de 25 de puncte termice, iar la finalul lucrărilor va creşte eficienţa energetică a sistemului, se va reduce consumul de combustibil în sursa/CET, se vor reduce emisiile de poluanţi, vor scădea pierderile din rețea, fiind înlocuite conductele vechi și uzate, care generează pierderi, cu un sistem legat preizolat. Se realizează și un sistem de monitorizare a stării izolației conductelor, deoarece lipsa acestui sistem nu permite depistarea rapidă a spargerilor și eliminarea acestora operativ, ceea ce face ca până la depistarea neetanșeităților pierderile de fluid și căldură să fie mari”, amintesc reprezentanții primăriei.

Proiectul în cauză vizează reabilitarea a nouă kilometri de rețele primare și 20 de kilometri de rețele secundare. Lucrările ar trebui să fie finalizate până în decembrie 2023, iar în prezent situația se prezintă astfel:

– Contractul de proiectare și execuție lucrări de reabilitare a 9,067 km traseu de rețea termică primară este la stadiul fizic de realizare de 47%. Executant: Asocierea Energomontaj S.A. – lider, Elsaco Electronic SRL si Constructii Erbasu S.A.

– Contractul de proiectare și execuție lucrări de reabilitare a 20,095 km traseu de rețea termică secundară este realizat în proporție de 80,31%. Executant: Asocierea Elsaco Electronic SRL- lider, Energomontaj S.A. si Constructii Erbasu S.A.

„Primăria Municipiului Timișoara intenționează să întocmescă documentația pentru etapa a III de retehnologizare a sistemului centralizat de termoficare, pentru care va accesa finanțare externă, tot pentru reabilitări de rețele”, mai transmit reprezentanții primăriei.

Recent, tot aceștia transmiteau că și unele lucrări ale primăriei ar trebui să aibă valoarea actualizată. Până acum, pentru cinci dintre ele acest lucru s-a și propus deja.

Comentarii

comentarii