Acasă Actualitate “Din ghearele statului totalitar am ajuns în ghearele crimei organizate”

“Din ghearele statului totalitar am ajuns în ghearele crimei organizate”

DISTRIBUIȚI

“Celor care au ieşit în stradă şi au manifestat împotriva administraţiei comuniste li s-a spus că vor fi atacaţi de terorişti. Astfel, ei au fost transformaţi din luptători anticomunişti în luptători antiterorişti. Li s-a pus puşca în mână şi au apărat primăria, prefectura, băncile, alte instituţii ale statului sau castelul de apă, să nu vină teroriştii să otrăvească apa sau mai ştiu eu ce. Astfel, a fost apărată administraţia comunistă, de care nu putem scăpa nici acum, fiindcă Punctul 8 de la Timişoara nu a fost pus în aplicare. Din ghearele statului totalitar am ajuns în ghearele crimei organizate. Acesta e duşmanul numărul unu al nostru, acum”, a spus, sâmbătă, 17 aprilie, la Timişoara, generalul în rezervă Dan Voinea (foto), procurorul care s-a ocupat de cercetarea evenimentelor din decembrie 1989.

Justiţia nu este depolitizată

De ce, la 20 de ani de la Revoluţia din 1989, nu s-au aflat adevărul şi vinovaţii?, a fost întrebat fostul procuror. Voinea a spus că principala cauză a acestei stări de lucruri este faptul că justiţia nu este depolitizată, iar statul român este subminat de către crima organizată. Crimă organizată înseamnă că în grupul infracţional există funcţionari de stat, care ajută grupul prin deturnări de TVA, informaţii confidenţiale, licitaţii trucate sau abordarea cu prioritate a unor fonduri băneşti. Privatizarea care s-a petrecut în ţara noastră a fost “pe sub mână”. “Cine ştia cum se administrau bunurile statului? Bineînţeles, nu părinţii noştri, care au lucrat la CAP, ci personajele din aparatul de stat care se ocupau cu administrarea bunurilor. Cei care răspundeau de comerţ s-au privatizat în comerţ, cei din IAS-uri în IAS-uri, cei din Finanţe în Finanţe sau cei din Agricultură în Agricultură şi aşa mai departe. “Justiţia, la noi, încă nu este depolitizată. Pe ministrul Justiţiei sau pe procurorul general îi numeşte şeful statului, iar şeful statului este om politic. Influenţarea actului juridic prin asemenea mecanism a dus la tergiversarea rezolvării dosarelor revoluţiei şi aflării adevărului”, a subliniat fostul procuror.

Dosarele au fost clasate până în 1995

Generalii Victor Stănculescu şi Mihai Chiţac sunt singurii vinovaţi de împuşcaţii în revoluţia din 89? Dan Voinea a spus că ei sunt vinovaţi numai de faptele grave ce s-au petrecut la Timişoara, nu şi de ce s-a întâmplat după 22 decembrie în ţară. Scopul a fost tragerea de timp şi grav a fost că, până în 1995, dosarele revoluţiei au fost clasate, s-a dat neînceperea urmăririi penale. Erau arhivate. În total, în Revoluţia din 89 sunt înregistrate peste 8.000 de victime. În Timişoara, 120 de morţi. “În momentul de faţă, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului lucrează la stabilirea cât mai exactă a numărului de victime. Nu trebuie să scuzăm sub nicio formă acea represiune nedreaptă care s-a făcut asupra oamenilor care au ieşit în stradă şi au protestat în decembrie 89”, a precizat fostul procuror. Dan Voinea, a fost invitat la Timişoara de către Asociaţia “Fii Gorjului” Timişoara.

Comentarii

comentarii