Sub titulatura ”Întâlniri cu cetățenii pe tema proiectelor de bugetare participativă”, Primăria Timișoara ne informează, luni la ora 14.23, că la ora 17, reprezentanții municipalității se vor întâlni cu cetățenii pe tema bugetării participative. O fi presa actuală ”instantă”, în online, dar e greu de crezut că o asemenea modalitate de informare va avea efectele dorite. Sau poate chiar asta e ideea, să nu se întâmple întrebări incomode.
Vă reamintim că la prima întâlnire pe care municipalitatea a organizat-o pe tema reabilitării cartierului Fabric, atunci primarul Fritz a fost supus unei adevărate sesiuni de bullying cetățenesc, ieșind destul de șifonat după dialogul cu oamenii. La următoarea întâlnire similară pe redute a fost trimis viceprimarul Ruben Lațcău, el fiind mult mai puțin vulnerabil la asemenea discuții dure, cu răspunsuri mult mai bărbătești.
”Campania de bugetare participativă organizată de Primăria Municipiului Timișoara, aflată la cea de-a doua ediție, încurajează timișorenii să se implice în bunul mers al orașului și să decidă care sunt prioritățile propriilor cartiere. Până în 15 mai, îi așteptăm pe toți timișorenii să vină cu propuneri concrete, bazate pe nevoile identificate în zonele unde locuiesc, astfel încât proiectele să vină în întâmpinarea cerințelor comunității din care fac parte”, e anunțul oficial, de ultim moment trimis de primărie.
Reprezentanții instituției ar urma să se vadă cu plebea în următoarele patu zile, prin diferite cartiere, pentru a vedea ce dorește omul de rând în zona sa. Din păcate, așa cum e construit bugetul participativ actual, numai participativ nu e, de fapt, primăria oferă niște linii, în funcție de propriile interese investiționale, iar oamenii spun pe care linie să meargă banii. Nu se pune problema, cel puțin deocamdată, ca omul de rând chiar să decidă… bugetul participativ.
În săptămâna 24-28 aprilie, se organizează a doua sesiune de întâlniri, pentru a discuta mai concret despre propunerile de proiect care ar putea fi depuse pentru fiecare zonă. Programul întâlnirilor este următorul: Luni, 24 aprilie, ora 17:00 – zona Ronaț – Școala Gimnazială Dimitrie Leonida; Marți, 25 aprilie, ora 18:00 – zona Kuncz; Miercuri, 26 aprilie, ora 17:00 – zona Polonă, în apropierea stației Fabrica de Zahăr; Joi, 27 aprilie ora 17:00 – zona Fratelia Școala Gimnazială nr. 15.