Acasă Cultura Din Spania, la Timișoara. Descoperă safarzii, la Bastionul Theresia

Din Spania, la Timișoara. Descoperă safarzii, la Bastionul Theresia

911
DISTRIBUIȚI

Din Spania, la Timișoara. Expoziția despre orașele cu comunități sefarde din Spania va fi deschisă publicului, în perioada 6 – 20 noiembrie, sub denumirea Descoperă safarzii, la Centrul Multifuncțional Bastion, Timișoara.

Vernisajul va avea loc în 6 noiembrie, de la ora 19.00.

Jose Miguel Viñals Ariño, consul onorific al Spaniei la Timișoara, a explicat:

“Spania este o țară cu o istorie bogată: iberici, fenicieni, evrei, greci, romani, goți, arabi și multe alții, lista este lungă. Toți au venit, au contribuit la cultura și societatea noastră și s-au amestecat cu alți oameni din Peninsula Iberică. Unii au plecat, alții au fost expulzați, mulți au rămas, adaptându-se la perioadele de schimbare. Noi, spaniolii (și frații noștri, portughezii), suntem rezultatul acestor valuri de populații.

Comunitățile evreiești au fost prezente în Spania înainte de sosirea romanilor și au rămas prin perioade bune și vremuri rele, până în 1492. În acel an li s-a oferit posibilitatea de a se converti la creștinism sau de a pleca. Au plecat cu miile. Ei sunt sefarzii. Au iubit Spania și și-au luat limba, spaniola, cu ei, vorbind până astăzi acolo unde locuiau. România, Serbia, Bosnia, Grecia, Turcia, Bulgaria și multe alte țări au avut comunități sefarde înfloritoare.

Mă bucur să anunț expoziția despre orașele cu comunități sefarde din Spania, care va fi deschisă publicului în perioada 6 – 20 noiembrie, la Centrul Multifuncțional Bastion, Timișoara.

Juderías de España a creat această expoziție, care ajunge acum în orașul nostru, după ce a fost expusă în București. Pentru a oferi o viziune mai amplă asupra prezenței evreiești în Spania și a tradiției evreiești, am contactat alte entități care ne-au furnizat materiale și colaborare valoroase, cum ar fi comunitatea evreiască din Timișoara și Call de Girona.”

Comentarii

comentarii