Acasă Eveniment Director cu vechime din CNAIR, prins în flagrant luând mită pentru a...

Director cu vechime din CNAIR, prins în flagrant luând mită pentru a ajuta o firmă să câștige contracte de deszăpezire

DISTRIBUIȚI
sursă foto: Digi24.ro

Florea Dascălu, director al Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a fost prins sâmbătă, 22 octombrie, de procurorii DNA Timișoara în flagrant luând bani de la administratorul unei firme pentru a ajuta societatea respectivă să câștige contracte pentru deszăpezire cu CNAIR. Sâmbătă, după o partidă de vânătore care a avut loc la Chișineu-Criș, județul Arad, acesta ar fi primit 10.000 de de lei și alte foloase în valoare de 5.000 de lei, însă aceasta a fost doar a treia tranșă din toată suma. În total, în ultimele șase luni, spun procurorii, directorul a primit 37.060 de lei din partea administratorul societății, cel care a fost martor în acest dosar, pentru a-și exercita influența în cadrul companiei.

Astfel, duminică, 23 octombrie, Dascălu a fost reținut pentru 24 de ore și, în cadrul aceleiași zile, urmează să afle și dacă va fi arestat preventiv pentru 30 de zile. Este acuzat de „luare de mită”, „trafic de influență în formă continuată” (șapte acte materiale) și „permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite” (cinci acte materiale).

Iată explicațiile procurorilor DNA:

„În perioada mai – 22 octombrie 2022, suspectul Dascălu Florea, în calitatea sa de director anterior menționată, ar fi primit de la un administrator de societate comercială (martor), în mod repetat, sume de bani și alte foloase (toate în valoare totală de 37.060 lei), pentru ca în schimb să își exercite influența pe care o avea asupra unor funcționari publici și privați, promițând (promisiuni materializate ulterior) că îi va determina să îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu pentru sprijinirea activității comerciale a administratorului respectiv (câștigarea de contracte și lucrări de estetică rutieră și deszăpezire). Tot în contul sumei menționate și al foloaselor necuvenite, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, suspectul ar fi pus la dispoziția aceluiași administrator mai multe date nedestinate publicității, informații menite să îi asigure câștigarea unor licitații organizate de CNAIR.

Astfel, pentru demersurile descrise, suspectul Dascălu Florea ar primit, în data de 07.05.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 2.060 lei, în data de 12.07.2022 suma de 10.000 lei, iar în data de 22.10.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 5.000 lei, în ultima împrejurare procurorii constatând săvârșirea infracțiunii flagrante.

Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. La data de 23 octombrie 2022, Dascălu Florea va fi prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Dascălu s-a angajat în Administrația Națională a Drumurilor (precursoarea CNAIR) în 1999 ca șef al Serviciului Tehnic. De atunci, a ocupat numai funcții de conducere în diferite departamente ale companiei. Anul trecut și-a declarat un venit de peste 250.000 din funcția pe care o ocupă la Direcția de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi.

UPDATE – ”Conducerea CNAIR a luat act de reţinerea pentru 24 de ore a directorului pentru intreţinere al CNAIR, Florea Dascalu şi propunerea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a acestuia. În funcţie de hotătârea instanţei privind solicitarea DNA în această speţă şi în conformitate cu legislaţia muncii, se va lua o decizie privind suspendarea din funcţie a directorului Florea Dascălu.”, a transmis compania.

Comentarii

comentarii