Acasă Cultura Directorul Bibliotecii Județene Timiș, Tudor Crețu, își lansează romanul Maluri, la Reciproc

Directorul Bibliotecii Județene Timiș, Tudor Crețu, își lansează romanul Maluri, la Reciproc

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 8 noiembrie, de la ora 19.00, iubitorii de literatură sunt așteptați la cafeneaua Reciproc la lansarea de toamnă a ultimului roman al lui Tudor Crețu, intitulat, Maluri.

Alături de autor, invitatul evenimentului va fi scriitorul Bogdan Munteanu.

Volumul a apărut la Editura Vellant, în colecția „Traverse”, în 2023.

Tudor Crețu (n. 1980) este scriitor, manager al Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”, jurnalist TV. Scrie poezie, proză, critică literară.

Organizează, alături de colegii de la B.J.T., evenimente culturale: Festivalul Internațional de Literatură LitVest, Pătura care citește, ConCentrica, Lecturi aprinse etc.

A debutat editorial ca poet, cu „Dantelăriile Adelei” (Mirton, 2001). Au urmat volumele de versuri „Obiectele oranj” (Vinea, 2005); „Fragmente continue”. Poeme live (Printpress, 2014): Premiul Cartea de poezie a anului al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Timișoara; „studio live”, antologie,(Printpress, 2015); „Blesteme  & more” (Casa de pariuri literare, 2021): Premiul Cartea de poezie a anului al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Timișoara.

Proză: „Omul negru”, roman (Cartea românească, 2008), roman nominalizat la Premiul Național Euridice; „Casete martor I”, roman (Tracus Arte, 2013). Volumul i-a adus autorului o nominalizare la secțiunea Tânărul prozator al anului, la Gala Tinerilor Scriitori din România, și Premiul Ioan Slavici, acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Timișoara; „Casete martor II”, roman (Tracus Arte, 2015); „Maluri” (Vellant, 2023).

Diaristică: „Jurnal fantasmatic” (Paralela 45, 2016). Despre volumul Maluri, Savu Popa scrie în O mie de Semne:

„Romanul său, Maluri, ne înfățișează povestea lui Edi Cristea, o fire complicată, plină de contradicții și destul de solitară.

În același timp, acesta se simte respins de către lumea înconjurătoare care i se înfățișează ca un labirint plin de enigme, de situații imprevizibile, aflate la răscrucea normalului cu paranormalul.

Edi, cunoscut ca scriitor pe plan local, într-o Timișoară apropiată de zilele noastre, este pus în situația de a ajunge pe la diverși medici în căutarea, fără speranță, a unui diagnostic concret care să explice durerile care îi scurtcircuitează întregul corp:

«Un fel de junghiuri, de vârfuri de cuțit simt în tot corpul, cum m-ațâță câte una, cum mi se scoală, că cu mata vorbesc fără ocol, în mâini și-n picioare mă-nțeapă, mai ales. Habar n-am ce poate fi, că din senin ,de la mall, de la un magazin, mă rog, mai mare, veneam când m-o luat. »”

 

Comentarii

comentarii