Acasă Actualitate Directorul demis Liviu Cocean continuă dezvăluirile: Decizii „ilegale” ale consiliului de administrație...

Directorul demis Liviu Cocean continuă dezvăluirile: Decizii „ilegale” ale consiliului de administrație privind o achiziție publică

DISTRIBUIȚI

Liviu Concean, directorul demis pe 30 septembrie de consiliul de administrație al Piețe SA, se ține de promisiune și vine cu noi dezvăluiri. Dacă primul „episod” a vizat situația Pieței Bălcescu, în cel de-al doilea Cocean vorbește despre „ilegalitățile” făcute de consiliul de administrație la achiziția serviciilor de DDD (deratizare, dezinsecție, dezinfecție). În continuare, acesta consideră că adevărata sa demitere nu a avut legătură cu acuzațiile de „delapidare” aduse de același consiliu de administrație, ci de voința și interesele conducătorilor primăriei.

Fostul director spune că membrii consiliului de administrație au așteptat plecarea sa din localitate pentru a veni cu un caiet de sarcini care să favorizeze anumiți ofertanți. Printre altele, ar fi existat un vag criteriu de „raport calitate-preț”, dar nu și un plafon de preț. În același timp, Cocean vorbește și despre „interferențe de pe Loga 1 (din primărie – n.r.)” în tot acest proces.

Liviu Concean prezintă cronologic istoricul acestei „ilegalități”:

„Așa cum vă spuneam, cel mai important motiv pentru care s-a orchestrat și pus în aplicare revocarea mea din funcția de director general al PIEȚE S.A., a fost faptul că m-am opus punerii în aplicare a unor decizii ilegale

Episodul 2  Achiziția serviciilor de D.D.D. –  firul deciziilor cu scop clar

  1. Încă de la sfârșitul anului trecut, la scurt timp după «câștigarea» mandatelor de administratori ai societății, membrii CA PIEȚE și-au dezvăluit adevăratele intenții. Vă rog eu să îmi mai dați un nume de societate publică, unde pentru achiziții publice «caietul de sarcini se întocmește de către membrii Consiliului de Administrație, care totodată reprezintă și comisia de licitație»!
  2. În data de 13.04.2022, fiind plecat din localitate pentru a participa la înmormântarea bunicii mele, membrii CA PIEȚE, au ținut de cuviință să țină o ședință în care să hotărască ce ar trebui să prevadă caietul de sarcini pentru achiziția serviciilor de D.D.D. După cum puteți vedea din captura foto, cel mai important aspect urmărit și votat ( a.1) este de o ilegalitate strigătoare la cer.

«NU se face nicio ofertă privind suma totală, urmând ca viitorii ofertanți să stabilească suma totală a contractului»!

Ca să dubleze «filtrul» ofertelor, «băieții» mai adaugă un element discreționar (marca CD Loga 1): «Selecția ofertelor se va face în funcție de Raportul calitate – preț, și NU prețul cel mai mic»! Nu trebuie să fi expert în achiziții ca să realizezi că în lipsa unei matrici de selecție bine fundamentată, acest criteriu nu face altceva decât să «avantajeze pe cine trebuie». Ca totul să pară perfect legal «ofertele se depun în plic», de parcă după ce ai pus cele 2 condiții total discreționare de mai sus, condiția asta mai face diferența, când oricum cine trebuie să depună și să iasă se știe.

  1. Întors la lucru, le-am transmis că atâta timp cât eu sunt director general, asemenea ilegalități nu se vor face la societate, pentru că ar însemna drumul sigur spre pușcărie. Ca atare, în prima ședință de CA PIEȚE, le propun Administratorilor societății să înlăturăm partea ilegal/discreționară legată de lipsa «plafonului» la oferte (a.1), introducând o limită normală de achiziție, și să aplicăm în consecință criteriul de selecție PREȚUL CEL MAI MIC!

Credeți că această revenire la legalitate a trecut la vot ? NU ! În ciuda faptului că o parte a membrilor CA, au înțeles că se joacă cu focul, «interesul» a primat. De altfel, cel mai interesat de aceste aspecte, și-a mărturisit fățiș revolta față de propunerile mele, întrucât el fusese cel care făcuse propunerile inițiale și artizanul acestui demers (detaliile vor șoca)!

  1. Realizând probabil ilegalitatea deciziilor luate, la alte câteva zile, CA PIEȚE face un pas înapoi renunțând la mai multe amendamente, dar reconfigurează traseul făcând în același timp un pas înăuntru ședinței comisiei de licitație, unde «trage» și executivul pentru alibi, fără ca acest aspect să le fie solicitat. Trebuiau să fie acolo când se finaliza «demersul»!

CONCLUZII

   Faptul că nu am acceptat să se realizeze astfel de «licitații fără plafon», faptul că nu am «răspuns la comenzi», a determinat exercitarea asupra mea a unor presiuni fantastice, care au culminat cu mazilirea mea din funcție, pentru a nu le mai perturba interesele.

Mai mult, acesta a fost un moment care a accentuat presiunile exercitate asupra mea și a Biroului Achiziții Publice din cadrul PIEȚE S.A. Timișoara pentru «creșterea vitezei licitațiilor».

Și ca să fie clar: în perioada următoare voi pune la dispoziția instituțiilor competente, dovezile clare ale cunoașterii și coordonării din Palatul de Cioburi de pe Loga 1 a acestor aspecte. Veți putea auzi clar VOCEA STĂPÂNULUI, care va comanda: «Căutați un ALT om la Achiziții!»

Având în vedere aspectele prezentate mai sus, le dau ocazia, celor care știu foarte clar ce au făcut, să-și dea demisia înainte să le public numele și să prezint copii ale documentelor care confirmă cele prezentate acum, dar și în materialele care vor urma!”.

Comentarii

comentarii