Acasă Actualitate Directorul Ioan Gârboni, chemat la IPJ Timiș pentru a fi audiat dosarul...

Directorul Ioan Gârboni, chemat la IPJ Timiș pentru a fi audiat dosarul CD-ului pirat cu melodii de Crăciun înregistrat la Filarmonica “Banatul”

538
DISTRIBUIȚI

Ioan Garboni, directorul Filarmonicii “Banatul” Timisoara, s-a prezentat astazi, 9 decembrie, la Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul IPJ Timis, pentru a fi audiat in dosarul CD-ului pirat cu melodii specifice Craciunului care a fost pus la vanzare, clandestin, in magazinele virtuale de pe internet.

Plângerea penală împotrivă lui Ioan Gârboni a fost depusă, în 2018, de către unul dintre membrii de sindicat, după ce s-a descoperit că un CD pirat cu piese specifice Crăciunului, interpretate de orchestra Filarmonicii “Banatul”, se comercializează pe internet, în Olanda la prețul de 19,50 euro.

Chiar dacă piesele au fost interpretate și înregistrate la Filarmonică, pe CD apare scris ”The New Romanian Chamber Orchestra & Choir”. Denumirea a fost utilizată în multe concerte organizate în Olanda, cu muzicienii Filarmonicii, dar prin fundația FACT a directorului Gârboni.

”CD-ul conține 10-12 piese specifice Crăciunului, care au fost înregistrate la Filarmonică. Fără să fim întrebați dacă suntem de acord ca aceste piese să fie incluse într-un album destinat publicului, fără să fi semnat vreun contract de drept de autor, ne-am trezit cu un CD pirat, care se poate comanda pe internet, la prețul de 19,50 euro. Comerciantul este din Olanda și nu știm modul în care a intrat în posesia acestor piese și cine din conducerea Filarmonicii Banatul încasează banii pentru drepturile de autor cuvenite muzicienilor. Mai mult, acest CD nu este livrat în România. Un prieten din Germania l-a achiziționat în urmă cu câteva luni. Nu vrem să credem că este o altă afacere marca FACT”, ne-a declarat, la sfârșitul anului trecut, unul dintre muzicienii care a participat la acea înregistrare.

Directorul Filarmonicii “Banatul” este acuzat de comiterea mai multor infracțiuni, printre care evaziune fiscală, delapidare, abuz în serviciu, conflict de interese și fals, iar probatoriul a fost suplimentat, în ultima perioadă, și cu alte nereguli.

Printre acestea, spun reclamanții, s-ar număra și închirierea de scaune și a unei instalații de sunet de la o firmă din Dumbrăvița, pentru care s-ar fi plătit o sumă de ordinul zecilor de mii de euro. Recuzita de concert închiriată pe o sumă enormă ar aparține, de fapt, Filarmonicii “Banatul”.

Ofițerul de poliție judiciara Cosmin Golimba, de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Timiș, a început audierile, luni, cu secretarul sindicatului, unul dintre oamenii incomozi din instituția de cultură pe care Ioan Gârboni a dispus să fie cercetat în Comisia de disciplină, scrie impactpress.ro.

Comentarii

comentarii