Acasă Actualitate Discriminarea timişorenilor din blocurile cu peste trei etaje

Discriminarea timişorenilor din blocurile cu peste trei etaje

DISTRIBUIȚI

“Se favorizează numai acele persoane care au posibilitatea materială de a construi clădiri individuale cu cel mult trei nivele”, a declarat Petru Olariu, preşedintele FALT.
Două dintre cele mai bizare situaţii cu care se confruntă “blocatarii” din Timişoara, la această oră, ţin de autorizaţiile de construire şi de alimentarea-racordarea la reţeaua-conducta de gaze. Amintim că timişorenii care locuiesc la blocuri de până la 3 etaje nu au nevoie de autorizaţie, iar cei care stau la blocuri de peste 3 etaje sunt obligaţi să obţină autorizaţia de construire. Pentru a dezbate aceste chestiuni şi a găsi soluţii pentru a fi introduse în lege, Federaţia Asociaţiei de Locatari Timişoara (FALT) i-a convocat pe parlamentarii de Timiş, vineri, 23 octombrie, la Sala Lira Timişoara. Evenimentul a reprezentat a doua “Întâlnire a parlamentarilor de Timiş cu cetăţenii”.

“E bizar!”

Horia Cristian, PNL, a fost şi el de acord că a pretinde autorizaţie de construire numai pentru clădirile cu peste trei etaje este bizară. Mai grav este că guvernul a alocat o sumă infimă de bani pentru anveloparea termică a clădirilor din Timişoara. “Eu am făcut o serie de amendamente la lege, ce ţin de calitatea lucrărilor de izolare, pentru ca, după 5 –6 ani, să nu ne trezim că pică stratul termoizolant. Comisia de industrii este condusă de PD-L şi a blocat ordonanţa. În document sunt probleme de ordin tehnic, în ceea ce priveşte izolarea construcţiilor, dar sunt ignorate. Or, aşa nu se va rezolva problema”, a declarat Horia Cristian. FALT consideră că are loc o discriminare. “Considerăm această nouă modificare ca fiind una discriminatorie. Se favorizează numai acele persoane care au posibilitatea materială de a construi clădiri individuale cu cel mult trei nivele, la care, conform legii, se pot executa lucrări de anvelopare fără autorizaţie de construcţie. În timp ce condominiile peste 3 nivele, în care funcţionează asociaţii de locatari-proprietari, trebuie să obţină autorizaţie de construire cu plată. Precizăm că procedura de obţinere a certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire de către asociaţiile care execută lucrări de reabilitare energetică prin programul guvernamental întârzie aplicarea proiectului de reabilitare termică”, a subliniat Petru Olariu, preşedintele FALT.
Lăcomia unor timişoreni

De asemenea, lăcomia unor semeni de-ai noştri, care şi-au instalat reţea proprie de gaze şi au tras conductă pe scara blocului impune preţuri exorbitante pentru ceilalţi locatari, pentru a se racorda. De aceea, FALT a propus modificarea Legii gazelor. “FALT, organizaţie neguvernamentală care are ca membri proprietarii a peste 90.000 de apartamente din Timişoara, vă solicităm sprijinul  pentru rezolvarea unei probleme care a apărut din nou în Timişoara. Vă rugăm să luaţi de urgenţă măsurile legale pentru care aveţi competenţă şi să ne transmiteţi în scris modul de rezolvare a situaţiei apărute, luând în considerare şi abuzul pe care unii proprietari care au realizat iniţial conducta de gaz pe casa scării îl fac atunci când solicită sume de bani care nu li se cuvin”, se arată în adresa trimisă de către FALT Agenţiei Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor. O altă problemă dezbătută de către parlamentari şi de către timişoreni a fost preţul la energia termică. Ovidiu Ciuhandu, consilier local PD-L, prezent la eveniment, a declarat că preţul impus de administraţia locală la anergia termică este prea mare, de aceea acesta trebuia majorat eşalonat în mai mulţi ani. Fiindcă nu s-a dorit acest lucru, Colterm a fost declarat falimentar. “Acest lucru e o găselniţă, pentru a pune cetăţenii să plătească şi pentru a fi majorat preţul gigacaloriei”, a spus consilierul Ciuhandu.

Comentarii

comentarii