Acasă Actualitate Discuții aprinse între Robu și Orza în ședințele online ale Consiliului...

Discuții aprinse între Robu și Orza în ședințele online ale Consiliului Local Timișoara. De această dată, pe tema refugiilor din stațiile STPT

DISTRIBUIȚI

Pe „masa” consilierilor locali din Timișoara a ajuns, în ședința desfășurată online, în data de 30 aprilie, un proiect de hotărâre care ar urma să treacă administrarea refugiilor din stațiile de transport în comun, de la municipalitate la STPT, printr-un contract de concesionare. Acest subiect a stârnit discuții aprinse între primarul Nicolae Robu și consilierul local Adrian Orza, ambii candidați la următoarele alegeri locale pentru fotoliul de edil-șef.

Proiectul presupune ca STPT să plătească o redevență de 174 de lei/an, pentru fiecare dintre cele 536 de stații concesionate. „Această solicitare este motivată de faptul că exploatarea stațiilor este făcută de către Societatea de Transport Public Timișoara S.A. care are obligația de a asigura și de a menține curățenia în stații și integritatea elementelor componente ale refugiilor. Având în vedere că aceste refugii pentru călători sunt vandalizate și deteriorate periodic și ţinând cont de faptul că exploatarea staţiilor unde sunt montate aceste refugii pentru călători se face de către Societatea de Transport Public Timișoara S.A, pentru o bună administrare şi întreţinere a acestora este necesară concesionarea prin atribuire directă către Societatea de Transport Public Timișoara a unui număr de 536 refugii pentru protecția călătorilor care folosesc mijloacele de transport în comun”, se arată în anexele proiectului.

Înainte de supunerea la vot a proiectului, însă, consilierul Adrian Orza a cerut cuvântul pentru a cere explicații în legătură cu utilitatea trecerii administrării refugiilor la STPT. „Dacă luăm cifrele, vedem că Primăria va pierde foarte mulți bani, ca încasări, pentru aceste refugii. În sensul că STPT va plăti, am făcut un calcul foarte sumar, undeva între 14 și 15 lei pe lună pentru o stație, sumă care, ziceu, e foarte mică față de câte se încasa până acum, deci Primăria pierde. Pe de altă parte, STPT va trebui să facă niște cheltuieli, pentru că va trebui să le întrețină, lucru pe care ar fi trebuit să îl facă, conform contractului, firmele care aveau publicitate pe ele. Firmele ar fi trebuit trase tot timpul de urechi, permanent, ca să facă ordine în stații, să le curețe și așa mai departe. Toată cheltuiala asta se mută pe STPT, care vedem cât o să câștige din închirierea lor. (…) Nu am găsit un motiv, scris (n.r. în anexe), în avantajul primăriei pentru această mutare”, a spus acesta.

Robu i-a răspuns: „Știm bine că în modul precedent de gestiune a acestor stații – sigur, s-au făcut anumite încasări – lucrurile nu au mers bine. Stațiile au ajuns într-o stare jalnică. S-a investit la început în ele pentru a fi menținute. În plus, curățenia trebuie să o facă tot STPT-ul, se impune și se face, de când cu pandemia de COvid-19. O curățenie mult mai atentă. Nu ar fi firesc ca STPT-ul să facă curat pe un bun administrat de altcineva. Sunt convins, și asta scris în fundamentare, că STPT-ul va avea grijă să încaseze la maximum venitul pentru publicitate, o publicitate făcută sub control, așa cum noi agreăm, ca administratori ai orașului și, sigur, să își acopere toate cheltuielile și să rămână cu un profit cât mai bun din administrarea acestor stații. Nu cred că se gândește cineva să administrăm direct, ca primărie. Erau în discuție două variante: una, concesiune către diverși agenți economici, cum s-a întâmplat până acum, și cealaltă, concesiune către societatea Primăriei, STPT. Noi optăm pentru varianta a doua, din motivele pe care le-am spus mai devreme”.

„Eu aș propune ca STPT-ul să le închirieze, prin licitație, către societățile private”, a mai spus Orza, înainte ca Robu să completeze: „STPT-ul poate să le închirieze, dar noi nu îl obligăm. De la caz la caz, STPT-ul va face ce ceea consideră că este mai potrivit”.

După câteva replici mai calme, pe aceleași idei susținute de cei doi, de a obliga sau nu STPT-ul să organizeze licitații, Robu a izbucnit: „Este total deplasat să impunem propriei societăți să nu poată proceda așa cum este mai profitabil pentru ea. Evident, dacă va face profit, va avea și municipalitatea dividende de acolo. Lăsați lucrurile să curgă natural. Nu este nicio interdicție de a licita, dar cum să obligăm noi? Mi se pare total deplasat să obligăm propria societate să dea niște bunuri altora! Eu știu că ești un lobby puternic în acest sens”.

Orza, prezentând licitațiile ca o modalitate mai transparentă de atribuire, a răspuns: „Nu, domnu’ Robu, dumneavoastră nu știți nimic, doar presupuneți. Eu am spus doar «Să se închirieze pe bază de licitație»”. Robu a intervenit: „Nu-mi spuneți dumneavoastră mie ce știu. Îmi aduc aminte, că am memorie foarte bună, și de parcul Alpinet și de multe altele. (…) Haide, faceți amendament, că ne pierdem vremea! Supunem la vot și vom vedea ce facem”.

După ce, pentru câteva zeci de secunde, Orza îl acuza pe Robu că se enervează aiurea, iar Robu pe Orza că dă impresia că el se enervează, consilierul a precizat că el se referea doar la cazul în care va fi vorba de închiriere ulterioară, să fie STPT obligat să organizeze licitație,  nu să facă o atribuire directă. Atunci, consilierul Adrian Lulciuc a intervenit: „Conform legislației 98 și 99, orice serviciu care se scoate trebuie licitat. Nu consider cătrebuie să faceți un amendament, pentru că este o legislație care reglementează lucrurile astea”.

Totuși, Orza a continuat: „S-au dat spații în autobuzele STPT fără licitație. Nu vreau să spun lucrurile astea. Am vrut fiu calm, să spun «Hai să fie licitație». Nu se dorește, OK”. Mai apoi au venit alte câteva replici dure între consilier și primar. De exemplu, Orza a spus: „Eu nu am mai pomenit așa ceva. Să fie nervoasă o autoritate locală pe un consilier, când îi spune să țină o licitație”, iar Robu, în contră i-a răspuns: „Un consilier local vrea să oblige societatea Primăriei să dea mai departe un bun. (…) Sunt foarte liniștit. Îmi răpiți timpul, mie și tuturor celorlalți consilieri (…) În opt ani de administrație, ați dovedit ce sunteți”. Spunând că Robu nu a înțeles propunerea sa, Orza a completat: „Nu am spus așa ceva. (…) Dumneavoastră, cu nervii dumneavoastră, răpiți timpul orașului. Jignirile vă caracterizează”.

Până la urmă, Orza, spunând „O lăsăm cum ziceți dumneavoastră că se va face. Să vedem ce se va întâmpla”, nu a mai depus amendamentul. Proiectul a trecut la limită, cu 14 voturi pentru și 4 abțineri, iar refugiile din stații vor ajunge în administrarea STPT.

Nu demult, pe 27 martie, tot într-o ședință CLT desfășurată online, Orza și Robu au mai avut dispute aprinse, cu acuzații lansate din ambele părți, atunci, pe tema echipamentelor de protecție ale polițiștilor locali și funcționarilor din Primărie.

Comentarii

comentarii