Acasă Administraţie Discuții la Palatul Administrativ. Șeful Bundesrat a fost la CJT și Prefectură

Discuții la Palatul Administrativ. Șeful Bundesrat a fost la CJT și Prefectură

DISTRIBUIȚI

Președintele Bundesratului, Bodo Ramelow s-a întâlnit cu reprezentanții administrației județene și ai Prefecturii Timiș. Vicepreședintele Alexandru Proteasa a reprezentat Consiliul Județean Timiș la întâlnirea cu delegația germană condusă de președintele Bundesratului, Bodo Ramelow, demnitar german cu cel mai înalt rang dintre cei care au vizitat regiunea în ultimii 20 de ani.

Oaspetele german a fost însoțit de consulul german, Regina Lochner, de oficiali ai administrației landului Turingia și ai cancelariei de stat.

Climatul investițional atractiv al județului Timiș și prezența puternică a companiilor germane oferă cadrul prielnic pentru dezvoltarea unor noi oportunități de cooperare, în sectorul energetic sau cel al învățământului dual.

“Colaborarea dintre decidenții publici, mediul de afaceri și mediul universitar pentru corelarea învățământului cu nevoile pieței muncii este o prioritate pentru CJ Timiș” i-a asigurat vicepreședintele Alexandru Proteasa pe oaspeții germani.

Au fost discutate și perspectivele deosebite pe care le oferă statutul de capitală culturală a Timișoarei, în 2023, Turingia având deja experiența unui astfel de program, prin orașul Weimar.

Discuții au fost purtate și cu subprefectul Sorin Ionescu.

Investiţiile germane reprezintă o componentă foarte importantă în economia județului Timiș. La nivel județean, sunt înregistrate peste 66 de mii de societăţi comerciale active, dintre care 400 sunt societăţi comerciale cu capital mixt româno-german, iar 778 sunt societăţi comerciale cu capital integral german. Investițiile germane în județul Timiș ocupă locul al doilea, după Italia. Societățile comerciale germane din județul Timiș au creat peste 50.000 de angajați. În ceea ce privește educația, în județul Timiș se asigură posibilitatea studierii în limba germană, de la grădiniță până la studiile universitare. În ultimii ani s-a intensificat și colaborarea în domeniul științific și universitar, prin intermediul diferitelor programe de cercetare, dar și a schimbului de profesori și studenți.  Colaborarea în domeniul cultural este una bogată fiind deja tradițională relația de colaborare dintre Instituția Prefectului, Centrul Cultural German și Consulatul Republicii Federale Germania la Timişoara, în vederea organizării unor evenimente, iar în Timișoara funcționează Teatrul German de Stat”, a subliniat Ionescu.

 

Comentarii

comentarii