Acasă Actualitate Disperarea medicilor din Timiș: sistemul informatic s-a blocat iarăși, iar pacienții au...

Disperarea medicilor din Timiș: sistemul informatic s-a blocat iarăși, iar pacienții au rămas fără rețete

DISTRIBUIȚI

Miercuri 24 aprilie, sistemul informatic din rețeua medicilor de familie din Timiș a căzut încă o dată, iar pacienții au rămas fără rețetă. De fiecare dată, acest blocaj înseamnă o mare nenorocire atât pentru doctori, cât și pentru bolnavi.

Dr. Elisabeta Spătaru, vicepreședinta Patronatului Medicilor de Familie din Timiș, a explicat:

„Nu există zi în care să nu existe blocaje ale sistemului informatic. Grav e că, în momentul în care sistemul se blochează, nu mai poți să faci nimic. E un timp mort. Aștepți cu pacientul în cabinet și cu ceilalți la ușă și ne uităm la ecran cu disperare să vedem când se deblochează. E îngrozitor. Așa ne chinuim noi, medicii, aproape zilnic. Nu poți consulta alt bolnav, fie nu merge cardul, fie nu merge rețeta electronică și întreg sistemul. Cu chiu cu vai reușim să eliberăm o rețetă ofline și CNAS-ul nu anunță că sistemul este blocat pentru rețeta electronică. Nu poți lăsa pacienții fără rețetă. Încercăm în timpul noții să facem rețeta. Urmărim întruna în calculator când funcționează sistemul electronic, când e o fereastră deschisă. Nu au mentenență, îl cârpesc, iar sistemul funcționează cu sincope”, a spus Spătaru, miercuri 24 aprilie.

“Sunt probleme mari cu sistemul informatic de multă vreme. Sunt căderi foarte dese, în fiecare zi, dar în special, în ziua de vineri. Nu putem să scriem rețete online, trebuie să dăm rețete ofline, ori nu se citește cardul de sănătate. Sunt lucruri care țin de funcționarea de zi cu zi”, a spus dr. Claudia Iftode.

Din păcate, pe lângă blocajele foarte dese ale sistemului informatic, mai apare o altă problemă gravă.

Dr. Iftode a adăugat:

„În plus, avem și probleme de fond. Nu se afișează categoria de asigurat, nu putem afla dacă pacientul este internat sau nu. El se află în cabinetul nostru cu cardul, dar se întâmplă să figureze și internat în spital de zi sau continuu. El poate pleca și nu i se reține cardul în spital și apare la noi în cabinet. Mie personal mi s-a întâmplat asta. A venit să își ia rețeta cu cardul, dar el era și internat, însă a plecat din spital. Ar trebui ca acest card de sănătate să fie reținut la biroul de internări nu să stea în posesia pacientul. Avem probleme mari. Când vine curtea de conturi și constată că s-a eliberat rețetă în cabinetul medicului de familie, ni se impută consultația, serviciul medical și rețeta, deși nu aducem niciun prejudiciu”, a  declarat dr. Claudia Iftode.

 

 

Comentarii

comentarii