Acasă Actualitate Dănilă Fodor de la ONADO a fost condamnat la închisoare, pentru bigamie

Dănilă Fodor de la ONADO a fost condamnat la închisoare, pentru bigamie

DISTRIBUIȚI

Dănilă Fodor, preşedintele Organizaţiei Naţionale pentru Apărarea Drepturilor Omului din România, ţine foarte mult la propria imagine, care, din păcate pentru el, este foarte şifonată. În decursul anilor, Fodor a ieşit la rampă doar prin plângerile celor care îl acuzau de înşelătorie.

Citește Sentința de condamnare

De fiecare dată, Fodor a scăpat basma curată, deoarece multe dintre victime nu au depus reclamaţii, de frică, iar cele care au depus nu au avut câştig de cauză pentru că Dănilă Fodor şi-a acoperit bine urmele şi nu a putut fi atins de poliţişti şi judecători.

Condamnat la 1 an de închisoare de Judecătoria Arad

Dănilă Fodor, unul dintre cei care „apără” drepturile omului în Timişoara, s-a născut în comuna Ghindari, din judeţul Mureş. În judeţul natal, Fodor a cunoscut-o, în anul 1981, pe Anna Tamaş, de care s-a îndrăgosit şi cu care s-a căsătorit în acelaşi an. Potrivit sentinţei judecătoreşti emise de Judecătoria Arad, la scurt timp după căsătorie, Fodor şi-a dat seama că nu se înţelege cu Anna Tamaş şi s-a separat de aceasta, fără a divorţa însă. După această despărţire neoficială, Fodor a plecat la Braşov şi s-a angajat ca electrician la o fabrică. De la despărţirea de Anna Tamaş, din anul 1981 şi până în anul 1990, nimeni nu  a mai ştiut nimic despre acest individ care, în prezent, „apără” drepturile omului în Timişoara. În anul 1990, Dănilă Fodor, care, la acea vreme, nu avea nici o ocupaţie, se căsătoreşte cu Felicia Stoi, din localitatea Zăbrani, judeţul Arad, însă Fodor a uitat că în localitatea natală din judeţul Mureş mai avea o soţie, de care nu divorţase nici până în acel moment. În momentul în care Fodor s-a căsătorit cu Felicia Stoi, femeia era însărcinată şi urma să nască primul copil al familiei nelegitime. În anul 1992, Felicia Stoi mai aduce pe lume încă un copil şi familia Fodor părea fericită. La un an după căsătoria cu Felicia Stoi, Dănilă Fodor depune o acţiune în instanţă, prin care cere anularea primei căsătorii. Aşa au aflat autorităţile că există un caz de bigamie şi, culmea… acest caz de bigamie a fost săvârşit de un om care, în momentul de faţă, „apără” drepturile omului. După ce a studiat toate înscrisurile depuse la dosar, judecătorul Susana Cionca l-a condamnat pe Dănilă Fodor la 1 an de închisoare cu suspendare, pentru bigamie. Potrivit propriei declaraţii, Dănilă Fodor şi-a început activitatea de apărător al semenilor în anul 1994, având funcţia de preşedinte al ONADO, un  organism care, la acea dată, se bătea cu pumnul în piept că apără drepturile omului. Însă, la scurt timp de la înfiinţare, mai multe persoane apropiate au părăsit organizaţia, vâzând, de fapt, cu se ocupă preşedintele acestui ONG.

Primăria şi Consiliul Local Timişoara vor să îl lase pe Fodor fără spaţiu

Dănilă Fodor, cel care conduce ONADO şi în acest moment, are un spaţiu închiriat, în anul 2003, de la Primăria Timişoara, în care ONG-ul său îşi ”desfăşoară” activitatea şi în acest moment. De la 50 de metri pătraţi, cât avea sediul în anul 2003, s-a ajuns ca în prezent ca acest ONG condus de un om acuzat de bigamie să aibă peste 150 de metri pătraţi. La ultimul plen al Consiliului Local Timişoara, din luna octombrie, consilierul local PNL Ciprian Bogdan a cerut o anchetă serioasă la acest ONG, pentru a se vedea dacă există activitate şi dacă această organizaţie are nevoie de cei 150 de metri pătraţi alocaţi de municipalitatea timişoreană. La câteva zile după interpelarea alesului local, Dănilă Fodor renunţă “de bunăvoie ” la 80 de metri pătraţi din cei 150 pe care îi avea. Din momentul în care Ciprian Bogdan a făcut acea interpelare în plenul consiliului local, lucrurile au început să se întoarcă împotriva lui Fodor. La scurt timp a apărut dosarul în care acesta a fost condamnat pentru bigamie, iar acum aleşii locali, în frunte cu viceprimarul Adrian Orza, vor rezilierea contractului pe care această organizaţie îl are cu Primăria Timişoara. Nici preşedinţii celorlalte organizaţii pentru apărarea drepturilor omului din Timişoara nu au rămas indiferenţi la acuzele dure care i se aduc lui Dănilă Fodor.
 
Se delimitează de Fodor

Constantin Ivan, preşedintele LADO (Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului din România), spune că despre înşelătoriile acestui om a vorbit încă de acum câţiva ani. „Am fost primul care am luat atitudine, după ce două persoane au venit la mine la organizaţie şi mi-au spus că acest om le-a cerut bani sub formă de donaţie pentru a le rezolva problemele. Sunt oripilat, multă lume nu ştie că acest Fodor are o organizaţie, iar noi avem alta şi ne confundă”, spune Constantin Ivan. Teodor Raţiu, preşedintele OADOR (Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din România), ne-a declarat că, recent, a fost confundat de angajaţii  Consiliului Judeţean Timiş cu Dănilă Fodor. ”Am intrat în CJ Timiş şi am văzut că multe lume se uită la mine urât şi nu am înţeles de ce. Am întrebat pentru a mă edifica şi mi-au răspuns: păi, nu eşti tu şarlatanul de la ONADO? Nu mi-a venit să cred, le-am spus că nu avem nici o legătură cu organizaţia lui Fodor. Ţin să precizez că organizaţia condusă de mine nu a colaborat niciodată cu acest om. Noi doar am încercat să reparăm ce a stricat el. Acest om are spaţiu de la primărie, iar eu, care am activitate serioasă, plătesc chirie din banii personali”, spune Teodor Raţiu

Ciprian Bogdan: “Este ilegal, dar şi imoral să ai două soţii în acelaşi timp”

Consilierul local PNL, cel care a făcut interpelarea referitoare la sediul în care îşi desfăşoară activitatea Dănilă Fodor, a rămas mut când a auzit că Dănilă Fodor a fost condamnat la 1 an de închisoare pentru bigamie. „Este ilegal, dar şi imoral să ai două soţii în acelaşi timp. În mod evident, trebuie să fim mult mai atenţi cu ce ONG-uri avem contracte. Oricum, primăria ar trebui să fie mai activă şi să facă periodic controale la aceste organizaţii”, spune Ciprian Bogdan.

Adrian Pau: „Ai greşit, trebuie să plăteşti”

Consilierul local PDL Adrian Pau spune că Fodor ar trebui să renunţe de bunăvoie la funcţia pe care o are. „În mod normal, primăria nu cere caziere acestor persoane, pentru că încheie contracte cu organizaţiile, asociaţiile, ONG-urile. Nu ştiu cum au înfiinţat astfel de ONG-uri dacă persoana în cauză avea cazier. Chiar dacă această faptă a fost prescrisă, nu este moral ca un astfel de om să conducă un ONG. Ai greşit, trebuie să plăteşti şi să te retragi şi te apuci de altceva, unde poţi avea rezultate bune. Noi avem câteva mii de cereri pentru astfel de spaţii şi alţi băieţi deştepţi au spaţii de 150 de metri pătraţi. Dacă ni se va cere, vom vota pentru rezilierea acestui contract”, spune Adrian Pau.

Radu Ţoancă: “ Sunt de acord cu rezilierea contractului”

Social-democratul Radu Ţoancă spune că este anormal ca un ONG obscur să aibă un spaţiu atât de mare. „Nu este normal ca, în actuala criză de spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuit, să fie o organizaţie obscură care are un spaţiu atât de mare. Eu fac parte din această comisie şi ştiu câte cereri avem. Voi fi de acord cu rezilierea acestui contract şi, cât de curând, putem da spaţiul altei organizaţii, pentru că lista de aşteptare este destul de lungă”, spune Radu Ţoancă.

Valentin Moldovan: „Nu am mai auzit de aşa ceva”

Alesul local PNŢCD Valentin Moldova spune că nu  a mai auzit ca un român să fie acuzat de bigamie în această ţară. „Acest om nu ar trebui să apere drepturile omului, când chiar el a fost acuzat de bigamie. Noi nu am cerut cazier judiciar preşedintelui, pentru că avem contract cu organizaţia. Însă, de acum încolo, ne vom gândi să cerem şi astfel de acte, pentru a nu mai ajunge într-o asfel de situaţie. Trebuie să vedem cum poate fi reziliat acest contract şi vom acţiona în consecinţă”, ne-a spus Valentin Moldovan.

Adrian Orza: “Voi cere rezilierea contractului”

Viceprimarul Adrian Orza este mai traşant în ceea ce îl priveşte pe Dănilă Fodor. „Voi cere comisiei care se ocupă de atribuirea spaţiilor cu altă destinaţie să rezilieze contractul. Există informaţii că acest om nici măcar nu ar fi în ţară şi atunci acest ONG nu poate funcţiona”, spune Adrian Orza. Soarta deja celebrului Dănilă Fodor, care a fost condamnat în urmă cu 17 ani la un an de închisoare pentru bigamie, va fi luată în discuţie, cel mai probabil, în plenul consiliului local din 29 noiembrie.

 

Comentarii

comentarii